‘Savaş fırsatçılığı’na bakanlıktan yanıt: Serbest piyasa koşulları

‘Savaş fırsatçılığı’na bakanlıktan yanıt: Serbest piyasa koşulları
CHP’li Yavuzyılmaz, ‘Savaş koşullarında, mahsur durumdaki vatandaşlarımızın canının, piyasa koşullarının insafına bırakılması kabul edilemez. Zam yerine uçuşlar ücretsiz yapılmalıydı’ dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı işgal sonrası ülkeyi terk etmek isteyen Türkiye vatandaşları, 2-3 katına çıkan uçak bilet fiyatlarıyla karşılaştı.

Ukrayna’nın Kiev, Odessa, Harkov, Sumi şehirlerinden Türkiye’ye gelmek isteyen kişilerin 6 bin TL’ye varan bilet ücreti ödemek zorunda kalması tepkilere neden olurken CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz bu fahiş fiyat artışının nedenlerini Meclis gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu kendisine yöneltilen yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, "Serbest piyasa koşullarına" dikkat çekerken, bilet fiyatlarına dair zam oranlarını paylaşmadı.

Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre CHP’li Deniz Yavuzyılmaz Bakan Karaismailoğlu’na, Ukrayna-Türkiye arası uçak bileti fiyatlarının "Ukrayna-Rusya savaşı" başladığı sırada zamlanmasının nedeninin ne olduğunu, savaşla birlikte Ukrayna-Türkiye arasındaki uçak bileti fiyatları ortalama yüzde kaç zamlandığını, "fırsatçılık" yapılıp yapılmadığını sordu. Bu konuda soruşturma başlatılıp başlatılmadığını da soran Yavuzyılmaz, "Bakanlığınız ile Türk Hava Yolları yetkilileri arasında, söz konusu zamlar hususunda herhangi bir görüşme gerçekleştirilmiş midir? Türkiye'ye dönmek isteyip uçak bileti fiyatlarının yüksek olması nedeniyle dönemeyen Ukrayna'daki T.C. vatandaşı öğrencilerin sayısı kaçtır" sorularına yanıt istedi.

‘SERBEST PİYASA KOŞULLARI, SORUMLULUK ONLARDA…’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Yavuzyılmaz’ın sorularına verdiği yanıtta, havayolu işletmelerinin serbest piyasa koşullarında faaliyet gösteren ticari kuruluşlar olduğunu hatırlattı ve bilet ücretleri gibi konularda verilecek kararların "kendi uhdelerinde" alındığını savundu.

CHP’li Yavuzyılmaz’ın zam oranlarına ilişkin sorularını yanıtsız bırakan Bakan Karaismailoğlu şunları kaydetti:

"Havayolu işletmeleri serbest piyasa koşullarında faaliyet gösteren ticari kuruluşlar olup, hava meydanlarına uçuş başlatılması, ilave hat konulması, uçuş saatlerinin değiştirilmesi, aktarmalı/aktarmasız uçuş ile seferin icra edilmesi, bilet ücretleri, bilet indirimleri ya da kampanyaları vb. hususlar havayolu işletmelerinin kendi uhdelerindedir. Havayolları, filo yapıları, filo müsaitliği, slot saatleri ve filolarında bulunan hava araçlarının bağlantıları çerçevesinde uçuş saatlerini kendileri belirleyerek talepte bulunmaktadır. Uçuş başvurusu olması halinde, başvurular ilgili mevzuat kapsamında Bakanlığımızca değerlendirilmeye alınmaktadır."

‘BAKANLIK BİLET FİYATLARINDAKİ ARTIŞA İLİŞKİN HİÇBİR VERİ SUNMUYOR’

Bakan Karaismailoğlu’nun verdiği yanıta tepki gösteren CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, çatışmaların başladığı ilk günlerde özellikle Ukrayna’da okuyan öğrencilerin Türkiye’ye getirilmesi için irtibatlar kurduklarını, öğrencilere destek olduklarını ifade ederek, "Bu süreçte bir yandan Ukrayna-Türkiye arası uçak bileti fiyatlarının yüksekliği kamuoyu gündeminde yer buldu" dedi.

Çatışmaların öncesinde makul olan bilet fiyatlarının, bir anda çatışmaların şiddetlenmesiyle birlikte binlerce liraya satılmaya başlandığını ve sadece özel hava yolu şirketleri hakkında değil Türk Hava Yolları için de şikayetler aldıklarını belirten Yavuzyılmaz, "Biz de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdik, bu iddiaları sorduk. Mevcut fiyatlar 2 bin 700 ile 6 bin 600 lira arasındaydı. Oradaki Türk Vatandaşı öğrencilerin, ailelerin bu paraları verip Türkiye’ye gelmesi çok zordu. Hele ki savaş ortamında… Ancak sorularımıza rağmen, Bakanlık bugüne kadar bilet fiyatlarındaki bu artışa ilişkin hiçbir veri sunmuyor" diye konuştu.

‘SAVAŞ FIRSATÇILIĞI VARKEN UÇUŞLAR ZAM YERİNE ÜCRETSİZ YAPILMALIYDI’

Çatışmaların ve gerginliğin yükseldiği andan itibaren başlayan savaş sürecinde zam yerine Ukrayna-Türkiye arası uçuşların ücretsiz olması gerektiğini belirten CHP’li Yavuzyılmaz, Bakan Karaismailoğlu’nun yanıtını "vahim" olarak niteleyerek şunları kaydetti:

"Bakanlık, serbest piyasa koşullarını öne sürdü. Düşünün, Karadeniz’in kuzeyinde savaş çıkmış, vatandaşlarımızın orada canı tehlikede ama bu insanlar bir anda zamlanan bilet fiyatları yüzünden Türkiye’ye dönemiyorlar! Ortada bir tür savaş fırsatçılığı var ama Bakanlık serbest piyasa koşullarını öne sürüyor. AK Parti hükümeti, örneğin kur korumalı mevduat ile Türkiye’deki serbest piyasaya müdahale edebiliyor ama vatandaşlarımız can derdindeyken yapıldığı iddia edilen fırsatçılığa dair hiçbir inceleme yapmıyor, serbest piyasa koşullarında faaliyet gösterilmiştir deyip geçiyor."

‘SAVAŞ KOŞULLARINDA VATANDAŞIN CANININ PİYASA KOŞULLARININ İNSAFINA BIRAKILMASI KABUL EDİLEMEZ’

"Savaş koşullarında, mahsur durumdaki vatandaşlarımızın canının, piyasa koşullarının insafına bırakılması, kabul edilebilir değildir. AK Parti Hükümeti, bu akıllara zarar yaklaşımıyla, vatandaşlarımızın devlete olan güvenini derinden sarsmaktadır. Bu güven probleminin çözümü de sosyal devleti acilen yeniden inşa etmekten geçmektedir."

Öne Çıkanlar