Sedat Peker’in suçladığı Soylu, Interpol şeflerine ‘suçla mücadeleyi’ anlatacak

Sedat Peker’in suçladığı Soylu, Interpol şeflerine ‘suçla mücadeleyi’ anlatacak
Sedat Peker’in ciddi iddialarına muhatap olan, CHP’nin ‘Narcos’ diye nitelediği Soylu, Interpol toplantısında konuşma yapacak.

Süleyman Soylu, Türkiye tarihinin en büyük dolandırıcılık skandalı olan ve milyarlarca dolarlık kripto parayla yurt dışına kaçan Thodex’in sahibi Fatih Faruk Özer ile


Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in itiraflarında büyük suçlamalar yönelttiği, tartışmaların odağından düşmeyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Uluslararası Polis Birliği Interpol'ün şeflerine ‘suçla mücadele’ konusunda hitap edeceği öğrenildi.

Interpol'ün 89. Genel Kurulu, 20-25 Kasım günleri arasında İstanbul'da toplanacak. Toplantı için üye ülkelerin üst düzey polis şeflerinin yanı sıra kimi ülkelerin içişleri bakanları, bakan yardımcıları, ulusal polis teşkilatlarının üst yöneticileri Türkiye’ye gelecek.

T24’ten Tolga Şardan, Interpol İstanbul'daki bu toplantısını değerlendiren bir yazı yazdı. Bu toplantıya Amerikan Uyuşturucuyla Mücadele Teşkilatı (DEA), ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Avrupa Polis Teşkilatı (Europol), Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gözlemci konuklardan bazılarının da katılacağını belirten Şardan, toplantıya ilişkin Türkiye’nin handikaplarına dikkat çekti.

Tolga Şardan’ın sıraladığı handikaplar şöyle:

"-Dünya üzerinde her türlü suçla mücadele eden Interpol'ün genel kurulunun yapılacağı Türkiye'de, yakın zamana kadar hapiste olan organize suç örgütü liderlerinin tahliye edilmesinin ve bu kriminal kişilerin iktidar ittifakının küçük ortağınca makamda kabul edilip fotoğraf çektirilmesinin açıklaması nasıl yapılır abaca?

-Yine, görüştüğü organize suç örgütü liderine "kaç" dediği bizzat aynı kişi tarafından öne sürülen İçişleri Bakanı'nın genel kurulda Türkiye'nin suçla mücadelesi konusunda konuşacak olması ayrı bir ironi.

-İzmir'deki FETÖ borsası cinayetinin azmettiricisi olarak aranırken Arjantin'de yakalanan Serkan Kurtuluş'un iadesinin istenmesi sırasında, Arjantin heyetinin Sedat Peker örneğini vermesi halinde Türk tarafı nasıl bir yanıt verebilir?

-Benzer şekilde yurt dışına kaçan bir iş insanının kaçmadan önce İçişleri Bakanı ile görüşmesini organize eden iki üst düzey emniyet yetkilisi vardı, hatırlarsınız. KOM Dairesi Başkanı Mahmut Çorumlu ve KOM Dairesi'nden sorumlu – ki kendisi de bir önceki KOM Dairesi Başkanı – Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu. Her iki isim de, görev alanları sebebiyle büyük olasılıkla Interpol Genel Kurulu'nda Türkiye'yi temsil eden heyette yer alacak. İki bürokratın durumu ve Türkiye'nin kara para trafiğiyle suçlanan söz konusu iş adamının iade edilmesi girişimi birlikte düşünüldüğünde bu görüntünün izahı nasıl yapılacak? Bu şartlarda, Türk heyetinin Avusturya heyeti ile görüşüp iadenin sağlanmasını istemesi halinde Avusturya'dan hangi yanıtı alabilir?

-Son dönemde yabancı uyruklu kişilerden oluşan suç örgütlerinin Türkiye'de faaliyette bulunmalarında yaşanan artışlar konusunda İçişleri Bakanlığı elde hazır açıklamayı tutuyordur sanırım."

Tolga Şardan, bu handikapları sıraladıktan sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Türkiye'de yakalanan kokain sevkiyatları konusunda ilgili ülkelerle temasta bulunulduğunu ancak olumlu yanıt alınamadığını açıkladığını hatırlatarak, şu temennide bulundu: "Bakan Soylu, bu toplantıya katılacak Kolombiya ve Panama delegasyonundan doğrudan bilgi alabilir belki? Ardından da bilgileri kamuoyuna açıklar artık."

PEKER NE DEMİŞTİ?

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında uyuşturucu ticareti ile ilişkisi olduğuna dair iddialarda bulunmuştu. Peker, Soylu hakkında, "İzmir limanına gelecek olan 5 ton kokainle ilgili kamuoyunu aydınlatmıyor ya, ben sizi bilgilendireyim" diyerek 7 adet Twitter paylaşımı yaptı. Peker, paylaşımlarında İzmir Başsavcılığından, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Daire Başkanlığı’nı arayıp bu konuyla ilgili bilgi istediğini, ancak İçişleri Bakanlığı’ndan yeterli bilginin gelmediğini söyledi. Peker, "Konşimento manifestosunda hangi şirketin teslim alacağı bellidir. Kokainler yakalanıyor ancak kimin teslim alacağı ortada yok. Yakalanan şahıs yok. ‘Kokaini yakaladık’, aferin iyi yaptınız. Bu kokain kime geliyor kardeşim, bu adamlar nerde?" diye sordu.

CHP, ‘NARCOS’ GÖNDERMESİ YAPTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, izlenme rekorları kıran 'La Casa de Papel' dizisi üzerinden göndermede bulundu. Seçimi işaret eden Kılıçdaroğlu, "Bir soygun bitiyor. Ve bir devir kapanıyor" ifadelerinin kullanıldığı La Casa De Papel tanıtımını alıntılayarak "Evet doğru ama seçimden kaçıyor maalesef…" ifadesini kullandı.

Ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, Kılıçdaroğlu'nun gönderisini alıntılayarak, "Merak etme KK, daha önce 10 defa olduğu gibi 2023’te de, boyunun ölçüsünü aldığında, evinde bol bol dizi izlersin" ifadelerine yer verdi.

CHP'li birçok vekil de Soylu'nun tweetini alıntılayarak, uyuşturucu kartellerini konu alan Netflix dizisi ‘Narcos’la göndermede bulundu. Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Soylu'nun gönderisini alıntılayarak "Bilmediğin diziye karışma! Senin dizin #NarcosSoylu" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar