Şekerde 'tatsız' oyunlar: TÜRKŞEKER'den kilosunu 4 TL'ye alıp, 8 TL'ye satmışlar

Şekerde 'tatsız' oyunlar: TÜRKŞEKER'den kilosunu 4 TL'ye alıp, 8 TL'ye satmışlar
Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, 'Bazı simsarlar, TÜRKŞEKER'den 4 liradan alıp 8 liraya satmaya başladı. TÜRKŞEKER bunu engellemek için piyasaya arzda bulunmadı' dedi.

Şeker fiyatlarının tavan yaptığı dönemde bazı perakendecilerin, yönetim kurulu oluşturulamadığı için TÜRKŞEKER’in zam kararı alamaması ve zararına satış yapmasını fırsata çevirdiği ortaya çıktı. Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, "TÜRKŞEKER, simsarlar nedeniyle piyasaya arzı durdurmuştu. Bazı simsarlar, TÜRKŞEKER’den 4 TL’ye alıp, 8 TL’ye satıyorlardı. Şimdi Türk Şeker de yüzde 25 zam yaptı. Piyasada fiyatların hızlıca normale döneceğini düşünüyoruz" dedi.

Piyasaya şeker arzını bir süreliğine durduran TÜRKŞEKER, yüzde 25 zammın ardından tekrar şeker satışına başlarken, şeker fiyatına ilişkin tartışmalar da sürüyor.

t24.com.tr'de yer alan habere göre, şu an için arz probleminin ortadan kalktığını ifade eden Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, bu süreçte bazı perakendecilerin TÜRKŞEKER’den ucuza aldıkları şekeri piyasaya iki katı fiyatına sürdüğünü söyledi. 

BAKANLIKLA BAĞ GECİKİNCE ZAM DA GECİKTİ

Gök, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye’de şeker arzı bakımından şu anda bir problem bulunmuyor. Daha önce şeker fiyatları, pancardan fazlaydı. Zaman içinde bu iş tersine döndü. Böyle olunca da işletme sahipleri, fabrika sahipleri şeker satmak istemedi. Çünkü zararına bir şey yapılması mümkün değildi. Özel sektör şekere zam yaptı, Şeker Kanunu buna hak tanıyor.

TÜRKŞEKER de zam yapmadı, epey zam olmamıştı. Zam yapılamamasının sebebi ise yönetim kurulu oluşturulamamasından kaynaklandı. Bilindiği üzere Türk Şeker Varlık Fonu’na devredildi ve anonim şirketi olması sebebiyle bir bakanlıkla organik bağı olması gerekiyordu. Bu bağ geciktiğinden zam da gecikti.

4 TL’DEN ALIP 8 TL’YER SATTILAR

Dolayısıyla piyasada şeker fiyatları 8 TL’ye kadar çıktı. Bazı simsarlar, perakendeciler, TÜRKŞEKER’den 4 TL’den alıp 8 TL’ye satmaya başladı. TÜRKŞEKER de bunu engellemek için piyasaya arzda bulunmadı ama bir yandan ihtiyaç sahiplerine şeker verilmeye devam edildi. Piyasadaki bu durumdan ötürü, zam da yapılamadığı için arz yapılmadı. Şimdi yüzde 25 zam açıklandı.

Bundan sonra piyasada fiyatlar hızla oturur diye düşünüyoruz. TÜRKŞEKER, Türkiye genelinde 15 fabrikadan satışlara başladı. Piyasanın en az üç dört aylık ihtiyacını karşılayacak şekilde arz söz konusu. TÜRKŞEKER zaten iç piyasadaki ihtiyacın yüzde 33’ünü karşılıyor. Dolayısıyla arzda da artık bir problem kalmadı fiyatlar, kısa sürede normale dönecektir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar