Şentop: Artık eski Türkiye yok, başta Avrupa olmak üzere herkes buna göre politika üretsin

Şentop: Artık eski Türkiye yok, başta Avrupa olmak üzere herkes buna göre politika üretsin
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Suriye'nin kuzeydoğusuna düzenlenen operasyonun ardından yaşanan gelişmeleri 'gidişat iyi' ifadeleriyle değerlendirdi.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Tekirdağ'da Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası'nda basına kapalı düzenlenen toplantının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Suriye'nin kuzeydoğusuna düzenlenen "Barış Pınarı Harekatı" ile ilgili konuşan TBMM Başkanı Şentop, Türkiye'nin her türlü seçeneği denediğini ve daha önce burada bir güvenli bölge tesisi için de çağrıda bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçmiş yıllarda bu konuyu dile getirdiğini anlatan Şentop, "2011 yılında bölgede bir güvenli bölge tesisi için bunu söylemişiz. 2012'de daha başbakanken Sayın Cumhurbaşkanımız bunu dile getirmiş. Şimdi harekâttan sonra, Almanya Savunma Bakanı 'burada bir güvenli bölge olsun, hep beraber burayı kontrol edelim' falan dedi. En son, ağustos eylül aylarında Amerika Birleşik Devletleri ile karadan ve havadan devriye görevi düşünüldü. Bu da düşünüldü, denendi ama neticede terör örgütünün oluşturmaya çalıştığı terör koridorunun bertarafı konusunda mesafe alınamadı'' ifadelerini kullandı.

'ARTIK ESKİ TÜRKİYE YOK, BAŞTA AVRUPA OLMAK ÜZERE HERKES BUNA GÖRE POLİTİKA ÜRETSİN'

Türkiye'nin askeri seçeneğe mecbur kaldığını savunan Şentop, ''Bu hamleyi yaptıktan sonra, kısa bir zaman içerisinde hedeflerimize ulaşabileceğimizi gördük. Askeri seçenek olmadan da diplomatik yollarla bu hedeflere ulaşılabileceğini gördük. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya ile yapılan görüşmeler neticesinde bu sağlandı. Rusya ile teröristlerin ve terör örgütlerinin bölgede temizlenmesiyle ilgili denetleme görevi yapıyoruz" dedi.

"Hep söylüyoruz, artık eski dünya yok, eski Türkiye yok. Herkesin yeni şartlara, yeni Türkiye, dünya ve bölge şartlarına göre politika üretmesi lazım, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere" şeklinde konuşan Şentop, Türkiye'nin müttefik ülkelerden müttefikliğin gereğini göstermelerini beklediğini vurgulayarak, şunları söyledi:

'GİDİŞAT İYİ'

"Ama maalesef beklentilerimiz karşılıksız kaldı. NATO'daki müttefiklerimiz, Türkiye'nin yanında değil karşısında, terör örgütlerinin yanında yer aldılar, açıklamalarıyla en azından. Bundan duyduğumuz rahatsızlıkları, her düzeyde muhataplarımıza ilettik. Ama son tablo, bu konuda bazı gelişmelerin olabileceğini gösterdi. Bazı ülkelerde var, bazılarında hala yok. Ama gidişat iyi.''

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar