İki devre kesici sonrası Borsa İstanbul yönetiminden yatırımcılara 'gözetim' uyarısı

İki devre kesici sonrası Borsa İstanbul yönetiminden yatırımcılara 'gözetim' uyarısı
Borsa İstanbul'da arka arkaya iki devre kesicinin devreye alınması sonrası, piyasada gerçekleştirilen işlemlerin gözetim faaliyeti kapsamında anlık/sürekli izlenmekte olduğunu belirtildi.

ARTI GERÇEK - Borsa İstanbul yeni haftaya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığında yaşanan değişiklik kararının ardından sert düşüşle girdi. BIST 100 endeksi güne yüzde 6,65 düşüşle 1.427 puandan başladı. Açılışta bankacılık endeksi yüzde 8'i aşan düşüş kaydetti. Açılışın ardından satışlar hızlanırken, endeksin geneline yayılan satışlarla birlikte Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girerek, pay piyasası ve VİOP'taki işlemler geçici olarak durduruldu.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, "Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur" ifadeleri kullanıldı.

Borsa yüzde 6,65 düşüşle işlemlere başlamıştı. Geçici aranın ardından işlemlerin 10:30’da tekrar başlaması bekleniyordu. Borsa 10:38'de tekrar işlemleri durdurdu.

Vadeli işlemlerde de açılışta yüzde 3'ün üzerinde düşüş kaydedilmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında Cumhurbaşkanı kararnamesiyle yapılan değişiklik sonrasında dolar/TL'deki ilk fiyatlamalar hızlı yükselişe işaret etti.

Kararın ardından yapılan ilk kotasyonlarda yüzde 16'nın üzerinde bir yükseliş izlenirken, dolar/TL fiyatlamalarında sığ işlemlerde 8,47 seviyeleri kaydedildi. Ardından dolar/TL'de 7,70'in altı görüldü. Ancak dolar daha sonra tekrar 8 seviyelerine ulaştı.

BORSA İSTANBUL 2021 KAZANÇLARININ TÜMÜNÜ SİLDİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hafta sonunda Merkez Bankası başkanını değiştirmesi sonrası TL varlıklarda görülen satış dalgası Türkiye hisse senetleri piyasasına da yansırken, yoğun satışlar nedeniyle devre kesicilerin uygulamaya girdiği pay piyasasında işlemler yeniden başladı. BIST-100 endeksi ilk işlemlerde yüzde 6,65 düşüşle; bankacılık endeksi ise yüzde 8,13 kayıpla açıldıktan sonra Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girerek, pay piyasası ve VİOP'taki işlemler geçici olarak durduruldu. Pay piyasası 10:30 itibarıyla tekrar işleme açıldı ancak sert fiyat hareketlerinin sürmesiyle kısa süre sonra devre kesici sistem tekrar devreye girdi. İşlemler saat 11:08 itibarıyla yeniden başlarken; BIST-100 endeksi yüzde 7; bankacılık endeksi de yüzde 9 üzeri kayıpla hareket ediyor.

Sert fiyat hareketlerine bağlı olarak gün içinde devre kesici uygulamaların devam etmesi bekleniyor.

Düşüşle birlikte endeks bu yılın kazançlarını da silmiş oldu. Ağustos ayında BIST 100’deki ani hareketlere karşı otomatik devre kesici uygulaması tanıtılmıştı. Bugünkü hareketle birlikte bu uygulama ilk kez devreye girmiş oldu.

BORSA YÖNETİMİNDEN YATIRIMCILARA 'GÖZETİM' UYARISI

Borsa İstanbul, borsada ikinci kez devre uygulamasının ardından yaptığı açıklamada işlemlerin sürekli izlendiği uyarısında bulundu.

Borsadan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Piyasalarımızın etkin, güvenilir ve şeffaf bir ortamda işleyişini teminen piyasada gerçekleştirilen işlemler gözetim faaliyeti kapsamında anlık/sürekli izlenmekte olup, kuruluşların ve yatırımcıların mevzuata uyum konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri önemle rica olunur.

Aksi durumda, usulsüz açığa satış işlemleri başta olmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsamız düzenlemelerine uygun olmayan işlemlere karşı gerekli her türlü tedbirin alınacağı, inceleme ve denetim faaliyetlerinin titizlikle icra edileceği hususları kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Öne Çıkanlar