Sezgin Tanrıkulu: Engellilere ilişkin TÜİK verilerinin 2011 yılına ait olması düşündürücü

Sezgin Tanrıkulu: Engellilere ilişkin TÜİK verilerinin 2011 yılına ait olması düşündürücü
CHP’li Sezgin Tanrıkulu engellilerin en büyük sorununun erişilebilirlik olduğunu söyledi.

CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu 3 Aralık Engelliler Günü’ne dair hazırladığı raporu açıkladı. Tanrıkulu engellilere ilişkin raporların 2011 yılına ait verilerle sınırlı olmasını eleştirdi.

Türkiye’de Ulusal Engelli Veri Tabanına göre, engelli birey sayısının 1.559.222 kişi olduğunu söyleyen Tanrıkulu ancak resmi olmayan rakamların 9 milyon kişiye işaret ettiğini vurguladı.

Tanrıkulu erişilebilirliğin engelliler önündeki en büyük sorun olduğunu söylediği raporunda, "Devletin yerine getirmesi gereken görevlerin bir çoğunda baştan savmalığın olduğu, ne merkezi yönetimin ne de yerel yönetimlerin binalardaki engelli rampalarını denetlemediği, görme engelli yurttaşlarımızın beyaz bastonu için SGK’nın sadece 22 TL verdiği ve kentlerde belediye otobüslerinin çok büyük bir kısmında engellirampasının olmadığı, olsa bile sürücülerin tekerlekli sandalye kullanan yurttaşları almadığı göz ardı edilmemelidir" dedi.

13 BİN ENGELLİ İSTİHDAMA KATILAMIYOR

Elli kişi ve üzeri iş yerlerinde engelli vatandaşların istihdam edilmesine dair kanunu hatırlatan Tanrıkulu toplam 20.055 işyeri bu tanıma girdiğini belirtti. Tanrıkulu; "Bu işyerlerinin de toplam 131.670 engelli işçi çalıştırması gerekirken, ancak 2018 verilerine göre kamuda 13.920, özel sektörde ise 99.320 olmak üzere toplam 113.240 engelli birey çalışmaktadır"dedi.

ENGELLİLERİN YÜZDE 41’i OKUMA YAZMA BİLMİYOR

Eğitime erişilebilirliğe ilişkin verileri de paylaşan Tanrıkulu; "Milli Eğitim Bakanlığının 2015-2016 eğitim istatistiklerine göre, 6 yaş ve üzeri engellilerin yüzde 41,6’ı okuryazar olmayıp, yüzde 18,2’i okuryazar olup ancak bir okul bitirmemiş; yüzde22,3’ü ilkokul, yüzde 10,3’ü ortaokul ve yalnızca yüzde 7,7’i ise lise veya daha üstü bir kurumdan mezun durumdadır.

Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneğinin (TOHAD) 2013-2014 araştırmasını örnek gösteren Tanrıkulu; "İlköğretim ve lisedeki öğrencilerin binde 12’i, üniversite öğrencilerinin ise yalnızca on binde 35’i engelli bireylerden oluşmaktadır."

SOSYAL YARDIMLAR

Engellilerin sosyal yardımları ilişkinde veri sunan Tanrıkulu, "Türkiye’de 2012 yılı itibariyle yaklaşık 410 bin engelli birey engelli yardımlarından düzenli olarak yararlanırken, bu oran kayıtlı bireylerin yüzde 38.4’ne karşılık gelmekte; kayıtlı olanların yüzde 27’i "özürlü aylığı"ndan, yüzde 11,2’i ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nün ayni ve nakdi yardımlarından düzenli olarak yararlandıklarını belirtmektedir" dedi.
 

Öne Çıkanlar