Sıklığı, süresi fark etmeksizin 'koşmak' erken ölüm riskini azaltıyor

Sıklığı, süresi fark etmeksizin 'koşmak' erken ölüm riskini azaltıyor
Araştırmalar koşmanın herhangi bir miktarda bile olsa hızı ya da kaç saat koşulduğundan bağımsız olarak erken ölüm riskinin azaltılabileceğini ortaya koydu.

Araştırmalar erken ölüm riskini azaltmak için herhangi bir miktarda bile olsa koşmanın oldukça yararlı olduğunu ortaya koydu. Buna göre koşunun hızı ya da kaç saat koşulduğundan bağımsız olarak erken ölüm riskinin azaltılabileceğini ortaya koydu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl yaklaşık 3.2 milyon ölüm yeterince fiziksel aktivite yapmayan insanların başına geliyor. Araştırmada "Herhangi bir miktar koşu, haftada bir bile olsa, hiç koşmamaktan daha iyidir" ifadesi yer aldı.

British Journal of Sports Medicine’de yayımlanan makale geçmişte yapılan 14 koşu araştırmasını esas aldı. Her araştırmada ‘koşucu’ olarak tabir edilen insanların koşma sıklıkları ve süreleri farklıydı.

Bütün araştırmalar toplandığında koşucuların, koşmayan insanlara göre erken ölüm riski yüzde 27 daha az çıktı.

T24'te yer alan habere göre, araştırmacılar katılımcıların koşma süreleri, sıklıkları arasında belirgin bir ilişki olmadığı ortaya çıktığını ifade ettiler. Araştırmayı yürütenlerden Dr Željko Pedišić, "Koşmak her şekilde sağlığınız için yararlıdır ve bu yararları haftada bir defa 50 dakikalığına koşsanız bile görebilirsiniz. Tabii daha fazla koşmayı sevenler buna devam edebilir" dedi.

Öne Çıkanlar