Karlıova'da silikozisten bir kişi daha hayatını kaybetti

Karlıova'da silikozisten bir kişi daha hayatını kaybetti
Kot kumlama işinde çalışan işçilerin yakalandığı silikozis hastalığı Bingöl Karlıova'da bir işçiyi daha yaşamdan kopardı.

İstanbul’da kaçak atölyelerde yapılan kot taşlama işinde çalışırken silikozis hastalığına yakalanan işçilerden ölüm haberleri gelmeye devam ediyor.

Silikozis hastalığına İstanbul’daki kaçak kot taşlama atölyelerinde yakalanan Mehmet Ali Bilgiç adını Silikozis ölümleriyle duyuran Bingöl’ün Karlıova ilçesinde hayatını kaybetti.

Silikozis kurbanı Bilgiç’in de memleketindeki pek çok kişi gibi 2002 yılında İstanbul’a giderek ‘merdiven altı’ olarak tabir edilen kot kumlama atölyelerinde 2 yıl boyunca çalıştığı öğrenildi. Mehmet Ali Bilgiç’in, bu hastalık sonucu 1 Ocak günü hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

’10 YIL BOYUNCA TEDAVİ GÖRDÜ’

MA’ya konuşan Bilgiç’in ağabeyi Ekrem Bilgiç, kardeşinin işten ayrıldıktan sonra silikozis hastası olduğunu öğrendiğini ve 10 yıl boyunca bu hastalık nedeniyle yatalak olarak tedavi gördüğünü söyledi. Bilgiç, "Kardeşim bir süre sonra kendi kişisel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz duruma gelmişti. 10 yıl boyunca bu hastalık onu süründürdü ve sonunda yaşamını yitirdi" dedi.

Kardeşinin hastalandıktan 7 yıl sonra malulen emekli edildiğini belirten Bilgiç, verdikleri hukuk mücadelesinin sonuçsuz kaldığını söyledi; "Kardeşim sadece 3 yıl emekli maaşı alabildi. 7 yıl boyunca ekonomik sıkıntılar içinde boğuşuyorduk. En son emekli edilince biraz rahatladı ama aldığı maaş tedavisine bile yetmiyordu. Kardeşim hastalandıktan sonra hukuki anlamda hakkımızı aradık ama bir sonuç çıkmadı. En son 2 sene önce İstanbul’da bir savcı ile görüştüm. Bana ‘ben mi dedim kardeşine git o işte çalış. Bana ne benim sorunum değil’ diyerek soruşturma bile başlatmadı. Tüm kapılar yüzümüze kapandı."

İLÇEDEKİ 19. ÖLÜM

Bilgiç, daha önce iki kuzeninin aynı hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiğini, iki akrabasının da silikozis hastası olduğunu aktardı. Kot kumlama işinde çalışırken slikozis hastalığına yakalanan Bilgiç’in ölümü, Karlıova ilçesinde aynı hastalık sonucu yaşanan 19. ölüm olarak kayıtlara geçti.

Hayatını kaybedenlerin sayısı 18’e yükselen Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 110 kişi halen silikozis hastalığıyla mücadele ediyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar