Şırnak Barosu’ndan cezaevi yönetimi hakkında suç duyurusu

Şırnak Barosu’ndan cezaevi yönetimi hakkında suç duyurusu
Şırnak Barosu, Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutukluları darp eden cezaevi memurları ve yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 23 Ekim’de tutuklular ayakta sayımı kabul etmedikleri için gardiyanlar tarafından saldırıya uğramış ve darp edilmişlerdi. Tutuklularla görüşen İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlükçü Hukuçular Derneği (ÖHD) Cezaevi Komisyonu da yaşanan hak ihlallerini raporlaştırmıştı.

Şırnak Barosu gardiyanlar tarafından tutuklulara yapılan saldırıya ilişkin, "işkence, kasten yaralama, cebir, tehdit, hakaret, nefret suçu, görevi kötüye kullanma ve kötü muamele"den infaz koruma memurları, cezaevi müdürü, müdür yardımcısı, cezaevi hekimi ve sağlık personelleri hakkında Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda tutukluların ifadelerine yer verilerek, "23/10/2021  tarihinde koğuşta bulunan mahpusların alt katta bulunduğu esnada koğuşa çok sayıda gardiyan girerek, bizim kendi imkanlarımız ile halı ile döşediğimiz ve günlük olarak temizliğini yaptığımız, yatakhane ve namaz kılmak için kullandığımız oda terliği dışında ayakkabı ile girdiğimiz alana ayakkabı ve botlarla girmek istediler. Bizler de bu alanda mahpusların namaz kıldığını ve bu nedenle ayakkabı ile basılmaması gerektiğini uygun bir üslupla dile getirdik ve bu şekilde yatakhaneye girmelerini istemediğimizi bildirdik. Bu talebimiz üzerine gardiyanlar tarafından  hepimiz yerlerde sürüklenerek darp ve küfürler eşliğinde kameraların 24 saat kayıtta bulunduğu koridora çıkartıldık ve bu koridorda her bir mahpusa  3-4 gardiyan düşecek şeklinde üzerimize saldırdılar. Job ve robokaplarla yere yatırarak vurmaya başladılar" denilerek suç duyurusunda talebinde bulunuldu.

NE OLMUŞTU?

23 Ekim’de Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde2 ayrı koğuşta bulunan 35’e yakın tutuklu ayakta sayımı ve gardiyanların ibadet ettikleri yere ayakkabıyla basmalarını kabul etmedikleri için saldırıya uğramıştı. Saldırı sonucu tutuklular kol, bacak ve kafalarından darbe almışlardı. 30 Ekim’de ise tutuklular hastanede tedavi edilmeden farklı cezaevlerine sevk edilmişti. (MA)

Öne Çıkanlar