Sokağa çıkma yasağında binlerce ağacı kestiler

Sokağa çıkma yasağında binlerce ağacı kestiler
Ağaç katliamı yapan şirketin, 11 bin 758 hektar alanda altın aramak için 6 ayrı ruhsat aldığı ve şirketin 2024 yılına kadar arama izninin olduğu belirtildi.

Samsun’un Kavak-Havza-Atakum ilçeleri arasındaki Şahin Dağları'nda altın madeni aramalarında binlerce ağacın kesildiği iddia edildi. Sokağa çıkma yasağında vatandaşlar evlerindeyken Kanadalı şirketin çalışmalarına aralıksız sürdürdüğünü söyleyen Samsun Kavak-Havza Şahin Dağları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İlhan Ayrancı, "Resmi bilgilere göre bu bölgede 462 sondaj noktası açılacak. Ormanların yok olmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre Kanadalı maden firması Eldorado Gold Corporation'ın Türkiye uzantısı TÜPRAG Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin, Kavak-Havza-Atakum ilçe sınırları arasında yer alan Şahin Dağları’nda ağaç katliamına devam ettiği öğrenildi.

Her biri 450 metre derinliğinde toplam 462 sondaj noktalarına ulaşım için bölgede binlerce ağaç kesildiğini belirten Samsun Kavak-Havza Şahin Dağları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İlhan Ayrancı yaşananlara tepki gösterdi.

Söz konusu Kanadalı şirketin, önümüzdeki dönemde Şahin Dağları’nda yüksek sondaj platformları ile maden arama faaliyetlerine başlayacağı öğrenildi.
Kavak-Havza-Atakum ilçe sınırları arasında yer alan Şahin Dağları’nda açılacak maden sahası için binlerce ağaç kesildi.

CORONAVİRUS BİLE ENGEL OLAMADI

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirusle mücadele kapsamında vatandaşlar evlerinde kalırken, şirket bölgedeki çalışmalarına ara vermeden devam etti.

Samsun Kavak-Havza Şahin Dağları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İlhan Ayrancı, konuyla ilgili hukuki mücadele başlatacaklarını ifade ederek şöyle konuştu:

‘462 SONDAJ NOKTASI AÇILACAK’

 "Maden şirketine verilen ruhsat alanı içerisinde 10 mahalle (köy) var ve yaklaşık 10 bin insan yaşıyor. Resmi bilgilere göre bu bölgede 462 sondaj noktası açılacak."

‘BİNLERCE AĞAÇ KESİLDİ, ORMANI BİTİRİYORLAR’

"Bu noktalara ulaşım için binlerce ağaç kesildi. Ve kesilmeye devam ediyor. Şahin Dağları’nda şu anda örümcek ağı şekilde yollar açılıyor.

Her sondaj noktasına çapraz geçişler sağlayacak yollar oluşturuluyor. Kısacası burada ormanı bitiriyorlar. Ormanların yok olmasına izin vermeyeceğiz."
Samsun Kavak-Havza Şahin Dağları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İlhan Ayrancı

‘HER TÜRLÜ HUKUKİ MÜCADELEYİ VERECEĞİZ’

Şahin Dağları’nın yok olmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Başkan Ayrancı, "Bu topraklar bize ait. Çocukluğumuzun geçtiği yerler. Samsunumuzun bu cennet köşesinde yapılan katliama izin vermeyeceğiz. Samsun’un akciğerlerini bu şirkete teslim etmeyeceğiz. Şahin Dağları ile ilgili mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Her türlü hukuki mücadelemizi vereceğiz" ifadelerini kullandı.
Sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği günlerde bile ağaç kesiminin sürdüğü belirtildi.

ŞİRKETE 2024 YILINA KADAR ALTIN ARAMA İZNİ VERİLDİ

Kavak-Havza-Atakum üçgeninde bulunan Şahin Dağları’nda Kanadalı madencilik şirketinin Türkiye uzantısı olan TÜPRAG, 11 bin 758 hektar alanda altın aramak üzere 6 ayrı ruhsat aldığı ve şirketin 2024 yılına kadar altın arama izninin olduğu öğrenildi.

 

 

 

Öne Çıkanlar