Soylu’nun Türkdoğan’a açtığı ‘hakaret’ davası: Ortada iddianame yok

Soylu’nun Türkdoğan’a açtığı ‘hakaret’ davası: Ortada iddianame yok
Öztürk Türkdoğan’ın Süleyman Soylu’nun şikâyeti üzerine 'kamu görevlisine hakaret' suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.

Seda TAŞKIN 


+GERÇEK-  İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Avukat Öztürk Türkdoğan’ın Süleyman Soylu’nun şikâyeti üzerine "kamu görevlisine hakaret" suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Ankara 60. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. 

İddianamede Öztürk’e yöneltilen suçlamaya İHD’nin 29 Haziran 2018 tarihli "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile İlgili Zorunlu Açıklama" başlıklı açıklaması delil olarak gösterilerek Türkdoğan’ın Soylu’nun "onur, şeref saygınlığına sövmek suretiyle saldırıda bulunduğu" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Ankara 60. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya Türkdoğan’ın avukatları, CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, sendika temsilcileri ve AB ve ABD delegasyonları da katıldı. 

‘İKTİDARIN GÜVENLİK POLİTİKASI DERNEĞE YAKLAŞIMI GÖSTERİYOR’

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, mahkeme heyeti ilk sözü Türkdoğan’a verdi. Türkdoğan, İHD’nin yıllardır hak ihlallerine dikkat çeken bir kuruluş olduğunu belirterek, "Çeşitli Uluslararası kuruluşlarında üyesi olup, Türkiye’de demokrasi mücadelesi içinde yer almamaktadır. İktidarın uyguladığı güvenlik politikasına göre mensubu olduğumuz derneğe yaklaşım belirlenmektedir" dedi. 

Türkdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: 

"2013-2016 yılları arasında hükümetteki isimlerle çeşitli temaslarda bulunduk. Ancak 2016 yılında barış sürecinin sona ermesiyle birlikte dernek hükümetin hedefi haline gelmiştir. İHD’nin hak ihlalleri faaliyetlerinden kaynaklı yöneticileri hakkında soruşturmalar açılmış, bir kısmı da takipsizlik almıştır"

‘İDDİANAMEDE BAKANIN ŞAHSINA YÖNELİK BİR SÖZ YOK’ 

"İddianameye konu paylaşımda İçişleri Bakanı Soylu’nun şahsına yönelik şahsi bir söz yer almamıştır. Faillere yönelik ‘kolunu, bacağını kırarız’ açıklamasını yapmıştı. Bir bakan böyle bir açıklama yapmamalıdır. Bu işkencenin önünü açar. Bu açıklamanın ardından birçok kurum şikâyetçi oldu ancak bu şikâyetler işleme bile koyulmadı.  Ben sadece insan hakları konusunda eleştiride bulunup, bu konuda bir yazı paylaştım."
Türdoğan, HDP Eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yaptığı paylaşıma ilişkin de açıklama yaptı. "İçişleri Bakanı, Demirtaş’ı ‘terörist’ ilan etti. Yargılaması devam eden bir kişinin bu şekilde ilan edilmesi masumiyet karinesine aykırıdır" diyen Türkdoğan, savunmasını şöyle sürdürdü:

"İçişleri Bakanı bir siyasi partinin temsilcisi olan Pervin Buldan’ı arayarak tehditte bulunmuştur. Hızını alamayan İçişleri Bakanı CHP’liler yönelik de tehditlerde bulunarak, Genel Başkanı’nın saldırıya uğramasının önünü açmıştır. İHD kurulduğu günden bu yana insan hakları ihlallerini gündeme taşır ve gerekli sorumluluklarını yerine getirir. Geldiğimiz aşamada bu yargılama, benim şahsımda tüm insan hakları mücadelesi yürütenlere yönelik bir yargılamadır. Beraatimi talep ediyorum."

 ‘ORTADA BİR İDDİANAME YOK’

Türkdoğan’ın ardından söz alan avukat Kenan Altıparmak ise "ortada bir iddianame yok. Savcı şüphelinin lehine ve aleyhine delillerin toplanması, ibaresine yer verilmiştir. İddianame incelendiğinde dernek sitesinde bulunan paylaşım aynen alınmıştır. Burada söylenen sözlerin hangisinin sövmek olduğuna yer vermemiştir. Bu nedenle burada bir iddianameden bahsedemeyiz" dedi. 

Altıparmak, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Şikâyet bulunmayan bu dosya yönünden kamu davası açılması usule aykırı olup soruşturma aşaması gerçekleşmemiştir. AİHM kararları da bu yöndedir. Bahsi geçen konuşma incelendiğinde İHD Başkanı Türkdoğan’ın, Süleyman Soylu’nun masumiyet karinesine hiçe sayar şekilde yaptığı açıklamalara yönelik ve dernek faaliyetleri göz önüne alındığında hakaret içermeyen ifadelerdir. Paylaşım tümüyle incelendiğinde belirtildiği şekilde sövme suçuna imkân tanıyacak ifadeye yer verilmemiştir. Tüm bunları dikkate alınmasını ve müvekkilimin beraatini talep ediyorum."

Daha sonra söz alan avukat Ender Büyükçulhan’da müvekkilinin beraatini talep ederek, "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında biz de suç duyurusunda bulunduk ancak bir sonuç alamadık. Adaletin yerini bulması için müvekkilimizin acil beraatini talep ediyoruz" dedi. 

‘İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI YARGISAL TACİZ YAŞIYOR’

Avukat Linda Hocaoğlu insan hakları savunucularına yönelik yargısal taciz yaşandığını belirterek, "Bu durum insan hakları ihlallerinin arttığını gösteriyor. Ortada usule uygun hazırlanan bir iddianame yoktur. Müvekkilim hangi eylemini hakaret sayarak yargılandığı hususu iddianamede net değildir. Bahsi geçen sözler müştekinin masumiyet karinesi ihlal şeklindeki ve uyuşturucu ile ilgili suçlarda ‘ayaklarının kırılması’ şeklindeki beyanları sebebiyle yapılan bir konudur" dedi. 

MAHKEME DURUŞMAYI ERTELEDİ 

Savunmaların ardından savcı esas hakkında mütalaasını açıklayarak, Türdoğan’ın ceza almasını talep etti. Mütalaanın ardından Türkdoğan ve avukatları ek süre talep etti. Mahkeme heyeti duruşmayı 27 Haziran 2022 tarihine erteledi. 

Öne Çıkanlar