Spor yazarlarından Pereira’ya övgü yağdı

Spor yazarlarından Pereira’ya övgü yağdı
Genç futbolcularla ve eksik kadroyla sezona soru işaretleriyle başlayan Fenerbahçe'de, teknik direktör Pereria'nın tercihleri ve bugüne kadar yaptıkları beğenildi.

Hazırlık maçlarında 3-5-2 ısrarı nedeniyle ağır biçimde eleştirilen Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereria, Helsinki karşılaşması sonrası spor yazarları tarafından övgüye boğuldu. Spor yazarları inandığı sistemden vazgeçmeyen, gençlere önem veren teknik adama şapka çıkardı:

Uğur Meleke (Hürriyet): Pereira projesi gelişiyor

Vitor Pereira’nın ilk Türkiye macerasında da aslında yapmak istediği buydu: Kadıköy’de sıfırdan yepyeni bir anlayış tesis etmek istiyordu. Kendisi okullu bir hoca. Bu noktalara parıltılı futbolculuk kariyeriyle değil, akademide iyi derece yaparak, çok çalışarak ve üreterek geldi. Fenerbahçe’de beş yıl önce de bir metot takımı yaratmak istiyordu. 2015-16’da gerek biraz daha genç oluşu, gerek farklı başkan profili, gerekse Van Persie’nin hoca otoritesi üstünde bıraktığı hasar nedeniyle İstanbul’da hayal ettiği ortamı yaratamamıştı.

Bu kez aradığı ortamı buldu sanki. Fenerbahçe oyuncu grubunu istediği gibi şekillendiriyor, soyunma odasında en güçlü figür o. İstediğini kenarda oturtup, istediğini değiştirebiliyor. İstediği formasyonu oynatabiliyor. Bu özgürlük de ona bildiklerini sahaya yansıtma fırsatı tanıdı. Dün Helsinki’de izlediğimiz takım da tam anlamıyla onun takımı. Tepeden tırnağa onun hayali.

Sezon öncesi yedi hazırlık maçıyla birlikte sanırım 11 müsabakadır 3-4-2-1 elbisesini oturtmaya çalışıyor sarı-lacivertli kadronun üzerine. Ben bu dizilişi mükemmelleştirmek için iki yeni kanat adamı transferi gerektiğini düşünüyordum ama dün kanat beklerinin (Nazım-Ferdi’nin) performansları zirve yaptı doğrusu. Sağ stoper Tisserand ve sol stoper Szalai’nin cesur tavırları Nazım-Ferdi’yi de özgürleştirdi. Özellikle Nazım belki de Fenerbahçe kariyerinin en etkili maçını oynadı. 

Fenerbahçe, Instat verilerine göre Süper Lig’in ilk iki haftasında sırasıyla 115 ve 113 kilometre mesafe kat etmiş. Dün kendi sezonunun ortalarını yaşayan HJK Helsinki takımı karşısında sadece kalitesiyle değil mücadelesiyle de fark yaratan bir Fenerbahçe seyrettik. Bu da şüphesiz ki bir Vitor Pereira başarısı.

Mehmet Demirkol (Fanatik): Keyif aldılar, keyif verdiler

Fenerbahçe maçı önde Arda (16), Fatih (18), Muhammed (20) üçlüsüyle bitirdi. Valencia’nın olağanüstü oyunuyla gelen galibiyet kadar heyecan verici, tazeleyici bir durum bu. Çok başarılı bir baskı yaptıklarını da söylemek lazım. Fatih’in goldeki bileşik hareketiyse kreması oldu işin. Muhammed de bir asist yapmış sayılır. 

Baştaki pres Valencia’nın öndeki güç ve becerisiyle takımı değiştirdi. Hepimiz gelecek santrforu merak ediyoruz ama onun geçen sene hücuma geçtikten sonra yaptığı etkiyi yapacak bir isim bulmak kolay değil. Etrafındaki herkesin seviyesini yükseltiyor. O varken Sangare yaptığı koşunun bir manası olduğunu hissediyor. İlk asist olunca ikincisi de oluyor. 

Fenerbahçe’nin şu ana kadar en komple oyununu oynadığını söyleyebiliriz. Keyif aldılar, keyif verdiler.

Serdar Ali Çelikler (Habertürk): Vitor’a teşekkür ediyorum

Fenerbahçe'nin bu kadrosu, bu eksikliklerle bizim Türk hocalarımızda olsa 50 kere ağlarlardı. "Elimizdeki ile bu kadar" derlerdi. 4. resmi maçta 4. galibiyetini aldı Vitor'un takımı. Ya da acaba Cornelius - Bakasetas gibi oyuncuları olsa Vitor'un elinde acaba ne olurdu?

Vitor Pereira gayet iyi bir hoca. İdman performansı hariç kendisine inanıyor ve güveniyorum. İşte geçen sezon, Belözoğlu gelene kadar 1 kez bile santrafor oynatılmayan Enner, işte satış listesine konacak Nazım, işte Tisserand, işte kesin gönderilecek Zajc, hatta geçen sezon mutsuzluğu her halinden belli olan bu sene sisteme-düzene ve taktiğe inandığı için ses çıkarmadan oynayan Sosa.. 

Bunların hepsi değer kazanan isimler. Muhammed ve Arda da artık 2 yeni transfer. Elimizi vicdanımıza koyup söyleyelim, bizim hocalarımız olsa bu gençler en azından kiralık gider miydi gitmez miydi.. 2003 doğumlu Fatih'in ilk Avrupa maçında gol atıp hocasına koşmasının arkasında çok önemli hikayeler yatıyor.

Kendimize soralım, rakip zayıf olsa da Avrupa maçında 3 gencecik oyuncuyu birden oynatan bir hoca hatırlıyor muyuz? Vitor, tek tek tabuları kırıyor.

Vitor ayrıca bir düzen tutturdu ve taktik belirledi.

Öne Çıkanlar