Süleymaniye’de Yasin Bulut'u öldüren saldırgan yakalandı

Süleymaniye’de Yasin Bulut'u öldüren saldırgan yakalandı
Ortak Operasyon Merkezi suikastta yer alan kişinin yakalandığını duyurdu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne Bağlı Süleymaniye şehrinde PKK Şehit Aileleri ile Dayanışma Komitesi üyesi Yasin Bulut'u (Şükrü Serhat) ile Ferhat Barış Kondu'ya silahlı saldırı düzenleyen bir kişi yakalandı.

Rudaw'da yer alan habere göre, Kürdistan Bölgesi Zanyari Savunma Ajansı, Süleymaniye Asayiş Müdürlüğü, Terörle Mücadele Genel Müdürlüğü ve Pol Müdürlüğü ekiplerinden oluşan Ortak Operasyon Merkezi, Süleymaniye’de iki PKK’liye yönelik yaşanan silahlı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin talimatı doğrultusunda harekete geçen Ortak Operasyon Merkezi’nin Perşembe ve Cuma günleri kentte 2 PKK’liye yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırının baş failini 24 saatten az bir zaman içerisinde tespit edilip gözaltına aldığı bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Buradan açıklamak isteriz ki Süleymaniye ayrım yapmaksızın herkes için huzur kentidir, kentin ve vatandaşların huzuru, güvenliği korunmaktadır."

'SALDIRILAR PLANLI'

Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki suikastları değerlendiren gazeteci Seyit Evran Saldırıların planlı olarak yapıldığına dikkat çekti.

Önceki gün Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde silahlı saldırıya uğrayan Yasin Bulut toprağa verildi. Perşembe günü uğradığı saldırıdan yaralı kurtulan Ferhat Başkondu’nun ise tedavisi sürüyor. Bölgesel hükümetten konuya dair herhangi bir açıklama gelmezken, başta Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) olmak üzere siyasi partiler faillerin bulunmasını ve cezalandırılmasını istediler.

Saldırıları Yeni Yaşam'a değerlendiren bölgede çalışan gazeteci Seyit Evran, bir anda başlayan bu saldırıların belirtilerinin bir süreden beri göründüğünü söylüyor:

"Aslında bunun belirtileri vardı. Daha önce Kuzey’den buralara göç etmiş, sadece Süleymaniye değil Hewlêr’e de yerleşenler var. Onlara yönelik tehditler gerçekleşti. Çocuklarının, ailelerinin güvenliği ile tehdit edilenler vardı. Türkiye’de arandığını belirten bazı kişiler, önce işbirliğine davet ediyor, olmasa tehdit ediyordu. Kimse bu teklifleri kabul etmeyince saldırılar başladı. Perşembe günü bir otobüs firmasında çalışan Ferhat Başkondu isimli bir genç saldırıya uğradı. Bilet kesmek için tezgâhın arkasına geçtiği için ikinci mermi isabet etmemiş ve yaralı kurtuldu. Önceki gün PKK Şehit Aileleri ile Dayanışma Komitesi üyesi Yasin Bulut bir saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Bu olay 90’larda Kuzey Kürdistan’da yaşanan kontra saldırıların Güney Kürdistan’da da başladığını gösteriyor. Bulut, evinin yakınlarında saldırıya uğruyor. Eğer perşembe günü meydana gelen saldırının faili yakalansaydı, bu saldırı yaşanmayabilirdi."

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz Perşembe günü Ferhat Barış Kondu adlı kişi, çalıştığı işyerinde silahlı saldırıya uğradı. Ağır yaralanan Kondu, hastanede tedavi altına alındı.

Dün de sabah saatlerinde kent merkezinde PKK’ye bağlı "Şehit Aileleri ile Dayanışma Komitesi" üyesi "Şükrü Serhat" kod adlı Yasin Bulut, uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, yazılı bir açıklama ile saldırıları sert bir dille kınamıştı. 

Faillerin bir an önce bulunup yargılanması için emniyet güçlerine çağrıda bulunan Talabani, "Buradan belirtmek isterim ki Süleymaniye herkes için huzur ve istikrar kentidir. Hiçbir ayrım olmadan herkes bu huzur ve istikrarın gölgesinde yaşayabilir" demişti.

Öne Çıkanlar