Suruç katliamının üzerinden 6 yıl geçti: Katledilen 33 kişinin fotoğrafına engelleme

Suruç katliamının üzerinden 6 yıl geçti: Katledilen 33 kişinin fotoğrafına engelleme
Suruç katliamının üzerinden 6 yıl geçti. Urfa'daki anma töreninde IŞİD'in canlı bomba saldırısında katledilen 33 kişinin fotoğrafının alana alınması engellendi.

20 Temmuz 2015'te Kobane’ye oyuncak ve insani yardım malzemeleri götürmek için Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) çağrısıyla Urfa'nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezi'nde bir araya gelenlere dönük IŞİD'in canlı bomba saldırısında katledilen 33 kişi Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen törenlerle anıldı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "400 milletvekilini verin bu iş huzur içinde çözülsün" tehdidinin ardından başlayan dönemde Diyarbakır'da HDP mitingine dönük bombalı saldırıdan bir ay sonra Suruç'ta 33 kişi IŞİD tarafından katledildi. Cihatçı örgüt IŞİD üyesi Abdurrahman Alagöz tarafından düzenlenen saldırı sonrası açılan davada katliama giden süreçte sorumluluğu olanlar yargılanmadı. Katliamda katledilen 33 kişi için Türkiye'nin dört bir yanında mezarları başında tören düzenlendi.

URFA'DA KATLEDİLEN 33 KİŞİNİN FOTOĞRAFLARINA ENGELLEME

Urfa'nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezi önünde HDP Milletvekilleri Nimetullah Erdoğmuş, Ayşe Sürücü, Nusrettin Maçin ve Ömer Öcalan, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, SGDF MYK Tanya Kara'nın da katılımıyla düzenlenecek anma töreninde, katliamda yaşamını yitiren 33 kişinin fotoğraflarının alana alınması engellendi. ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, "Bu fotoğraflar alınmadan hiçbir yere gitmiyoruz" diyerek engellemeye tepki gösterdi. HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, "Fotoğrafların içeri alınmaması keyfi bir uygulamadır" dedi.

İSTANBUL

Suruç Katliamı'nda hayatını kaybeden Duygu Tuna, Cemil Yıldız ve İsmet Şeker, İstanbul Gazi Mezarlığı'nda SGDF, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve sosyalist örgütlerin katılımıyla mezarları başında anıldı.

Mezarlıkta düzenlenen törende, "Bir kenti yeniden yeniden inşa etmek için yola çıkan 33 düş yolcusu, 6 yıl önce 20 Temmuz'da AKP ve DEAŞ iş birliğinin sonucunda katledildiler. Bizler 33 düş yolcusunun yoldaşları olarak her sene sadece 20 Temmuz'larda değil, adalet mücadelesi verdiğimiz her yerde, sokaklarda ve meydanlarda onları anmaya devam ediyoruz" denildi.

SGDF MYK Üyesi Hivda Selen burada yaptığı konuşmada "6 yıl önce Rojava devrimini Amara'nin bahçesine gömmek istedi bu katiller, katliamlarla sosyalist gençliğin belini bükebileceklerini sandılar. Ancak Rojava devrimi 9. yaşında, sosyalist gençlik dimdik ayakta" dedi.

Öte yandan Suruç Katliamı'nda hayatını kaybeden Büşra Mete Şeyhli Mezarlığı'nda, Ece Dinç Karacaahmet Mezarlığı'nda, Bahar Nazegül Boyraz Küçükyalı Mezarlığı'nda ve Alper Sapan da Kurtköy Mezarlığı'nda Devrimci Parti, ESP, DAF, Anarşist Gençlik ve SGDF üyeleri tarafından düzenlenen törenle anıldı.

 

SAMSUN

Suruç Katliamı'nda hayatını kaybeden Mert Cömert, Samsun Bafra'daki mezarı başında anıldı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı'nda Suruç Katilamı'nda katledilenler için anma düzenlendi. Törene TİP, SGDF ve sosyalist örgüt üyelerinin yanı sıra HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun da katıldı.

Törende yapılan konuşmada "Kanla, bastırarak, susturarak, öldürerek ülke yönetmeye çalışıyorlar. Yalnız unuttukları bir şey var; Deniz Poyraz'ı öldüren zihniyet, binlerce Deniz'in geldiğinin farkında değil. Mahirlerin, İboların, Mazlumların, Mahsunların yolundan ilerleyenler hiçbir zaman korkmazlar. Biz dün öldük, bugün de ölmeye devam edeceğiz ama biz asla kimseye diz dökmeyeceğiz. Ayrıca bu topraklar için canını feda eden yoldaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız" denildi.

ŞIRNAK 
 
Katliamda yaşamını yitiren Uğur Özkan, Şırnak’ın Cizre ilçesi Asri Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anıldı. Anmaya Özkan’ın ablası Hatice Özkan, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) üyeleri, HDP Cizre İlçe Örgütü, Barış Anneleri ve çok sayıda kişi katıldı. Anma öncesi Hatice Özkan’ın kardeşinin çerçeveli fotoğrafıyla mezarlığa girişi engellendi. 
 
Anmada konuşan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, "Bu gençler Kobane’de ki çocuklara hediyeler götürerek acılarını dindirmek istemişlerdi. DAİŞ zihniyeti tarafından katledildiler. 6 yıldır açılan davada bir ilerleme kaydedilmedi. Bugün bu katliamın arkasında olan yalnızca Yakup Şahin değildir. Bu katliamı yapanlar savunuluyor, saklanılıyorlar. Bu katliama zemin hazırlayanları herkes biliyor. Katliamın sorumlusu ‘400 vekil bana verin sorunu çözeriz’ diyenlerdir" dedi. 

ADANA 

Adana Demokrasi Güçleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Bizler insan hakları savunucuları, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler olarak Suruç’ta 33 devrimci gencin katledilmesini bir kez daha lanetliyor, sorumluluk mevkiinde bulunan hükümeti, asıl failleri ortaya çıkartmasını, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşları sorumlu davranmaya çağırıyoruz" denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar