Susskind: Kadınlar dünyanın her yerinde sorunlara karşı mücadele ediyor

Susskind: Kadınlar dünyanın her yerinde sorunlara karşı mücadele ediyor
'Uluslararası Kadın Sempozyumu'nda konuşan Belçikalı kadın aktivist Simone Susskind, kadınların dünyanın her yerinde karşılaştıkları sorunlara karşı mücadele verdiğini söyledi.

Mart ayında Türkiye’de kadın teması ile dört şehirde ilk kez gerçekleştirilen Kadın Oyunları Festivali’nin 2021 final etkinliği olan "Uluslararası Kadın Sempozyumu" İzmir Karabağlar Yeşilyurt Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde 2’nci gününde düzenlenen etkinlik sona erdi. İkinci oturumda Feyza Altun’un moderatörlüğünde, Afganistan’ın ilk kadın valisi Habiba Sarabi, Belçikalı kadın aktivist ve eski senatör Simone Susskind ve Filistin asıllı sanatçı Reem Kelani ile İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer konuşmacı olarak katıldı. 
 
KADINLARA KARŞI İŞLENMİŞ BİR SUÇ
 

Türkiye’deki kadınların, kadın halkları konusunda özellikle Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasıyla birlikte yoğun mücadele verdiğini bildiklerini ifade eden Simone Susskind, "Avrupa’daki ülkeler sizin destekçilerinizdir. Türkiye’den sonra Polonya’da sözleşmeden çekilmek istiyor. Hep beraber bu duruma karşı çıkmamız gerekiyor" diye konuştu. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin kadınlara karşı işlenmiş bir suç olduğunu söyleyen Susskind, Türkiye’deki kadınların buna karşı verdiği mücadeleyle de gurur duyduğunu belirtti. Susskind, "Kadına yönelik şiddetin demokratik ülkelerde kabul edilebilir bir şey değil. Kadınlar dünyanın her yerinde hakları için mücadele ediyor ve kadınlar aynı sorunları yaşıyor" dedi.  
 
KAVALA İÇİN ÇAĞRI 
 
Filistin asıllı sanatçı Reem Kelani zoom üzerinden sempozyuma katıldı. Kelani, sanat yaşamında karşılaştığı zorlukları ve kendi mücadelesini anlattı. Kelani, konuşmasını Osman Kavala’nın bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını istedi. 
 
‘HER ŞEYİ KAYBETTİK'
 
Habiba Sarabi, Afganistan’da 6 rejimin çöküşüne tanıklık ettiğini söyleyerek, Taliban’ın çökmesinden sonra geçen 20 yılda kadınların ve çocukların kendilerini geliştirme fırsatı bulduğunu kaydetti. Sarabi, bu sayede binlerce gencin farklı ülkelerde eğitim alma imkanının da geliştiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Bu gençler ülkemizin birer geleceği. Ancak ne yazık ki 15 Ağustos’ta rejimin çöküşünden sonra her şey değişti, daha kötüye gitti ve biz her şeyi kaybettik. Bir hafta içerisinde 130 bin genç ülkeyi terk etti. Bu bir ülke için felâket. Yarım milyondan fazla insan işini kaybetti. Kadınlar artık çalışamıyor ve kız çocuklarının gittiği okullar kapatıldı. Erkekler için bir sorun yok ama kız çocukları ilk okuldan sonra artık okula gidemeyecek. Hatta iş sahibi olan kadınların iş yerleri de kapatıldı ve işe gitmelerine izin verilmiyor. Ancak kadınların motivasyonunu kıramadılar. Kadınlar ülkenin her tarafında protestolar başlattı ve bu protestolara devam ediyorlar. Kadınlar, bu protestolara başladıklarında Taliban’ın şiddetine maruz kalıyor. Taliban da medyanın bunu yayınlanmasına izin vermiyor."
 
ÇAĞRI
 
Türkiye halklarına seslenen Sarabi, insanların hükümet üzerinde baskı kurarak Taliban’a karşı adım atmasını istedi. Sarabi, "Afganistan’da insan hakları, kadın hakları ve eğitim haklarının olması için sizden yardım istiyorum. Türkiye bu noktada çok büyük bir rol oynuyor. Taliban üzerinde büyük bir etki yaratabilir. Kadınların hakkı ve diğer haklarımız için bizlere yardımcı olabilirler. 40 yıldır Afganistan’daki insanlar bu savaşa karşı mücadele ediyor.  Bizler barış içindeki bir ülkede yaşamak istiyoruz" diye konuştu.
 
Sempozyum, "Bir kadın uyanıyor" tiyatro oyunuyla son buldu. (MA)

Öne Çıkanlar