Suudi Arabistan'a damping soruşturması: Petkim zarara uğradı

Suudi Arabistan'a damping soruşturması: Petkim zarara uğradı
Resmi olmayan ambargo sürerken Ticaret Bakanlığı, Suudi Arabistan’ın iç piyasasından düşük satış yaptığı gerekçesiyle soruşturma açtı.

İsa Uğur ERDOĞAN


ARTI GERÇEK- Türkiye ile Suudi Arabistan Krallığı arasında resmi olmayan ambargo devam ederken Ticaret Bakanlığı, Türkiye’ye uçucu plastik madde ihraç eden Suudi Arabistan’ın iç piyasasından ucuz satış yaptığı gerekçesiyle damping soruşturması açtı.

Petkim Petrokimya Holding A.Ş. tarafından yapılan başvuruya istinaden açılan soruşturmada, Suudi Arabistan’dan ithal edilen "alçak yoğunluk polietilen"in değerinden ucuza verilerek haksız rekabete yol açtığı iddia edildi. 

SUUDİ ARABİSTAN’DAKİ FİYATINDAN UCUZA İHRAÇ EDİLDİ

Bakanlık yaptığı incelemede Suudi Arabistan’ın söz konusu plastiği iç piyasasından daha ucuza sattığını tespit etti.

Bakanlık soruşturma aşamasındaki incelemede, "Suudi Arabistan menşeli soruşturma konusu ürün ithalatının hem mutlak olarak hem de genel ithalat içerisindeki payının 2017 yılına kıyasla 2019 yılında ve 2018 yılı ilk 6 aylık dönemine kıyasla 2020 yılı ilk 6 aylık döneminde yükseldiği; aynı zamanda söz konusu ülke menşeli ithalatın 2017 yılına kıyasla 2019 yılında ve 2019 yılı ilk 6 aylık dönemine kıyasla 2020 yılı ilk 6 aylık döneminde Türkiye iç piyasasındaki pazar payının da arttığı tespit edilmiştir" dedi.

Ticaret Bakanlığı, "2020 yılı ilk 6 aylık dönemi için soruşturma konusu ülkeden gerçekleşen ithalatın yerli üretim dalının fiyatlarını kırdığı fakat baskılamadığı belirlenmiştir" bilgisini paylaştı.

PETKİM ZARARA UĞRADI

Bakanlık, Petkim Petrokimya Holding A.Ş’nin verdiği bilgilere dayanarak kurumun damping nedeniyle 2020 yılının ilk 6 ayında zarara uğradığını söyledi. Yapılan değerlendirmede Suudi Arabistan’ın söz konusu petrol ürünü ile dünya genelinde kapasite bakımından yüksek olduğu belirtilirken, 2017- 2019 dönemi ile 2018-2020 döneminde önemli ölçüde düşüş olduğu tespit edildi.

37 GÜN İÇİNDE CEVAP VERİLMESİ GEREKİYOR

Yapılan inceleme sonrasında soruşturma açılması için yeterli belge ve deliller elde ettiğine kanaat getiren Bakanlık, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulunun kararı ile soruşturma aşamasına geçti. Soruşturma karşısında cevap vermesi için Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçiliği’ne bildirimde bulunulurken, Suudi Arabistan 37 gün içerisinde cevap vermesi gerekiyor.

ALÇAK YOĞUNLUKLU POLİETİLEN (LDPE) NEDİR?

Esnek ve buruşmaz özelliğe sahip bir plastiktik olan LDPE talebi en fazla olan ekonomik olması açısından tercih ediliyor. Film şişe, valiz, dondurulmuş yiyecek paketleri, oyuncaklar vs. gibi pek çok plastik ürünün elde edilmesinde kullanılımı yaygın.

Öne Çıkanlar