Taciz ettiği kadına iftira davası açan gazete yöneticisi haksız bulundu

Taciz ettiği kadına iftira davası açan gazete yöneticisi haksız bulundu
Yöneticisi olduğu gazetede kadınların hakkında taciz suçlamasında bulunduğu Recep Şenyurt, açtığı iftira davasını kaybetti.

Dünya Gazetesi’nin Adana bürosunda Bölge Temsilcisi olarak görev yapan Recep Şenyurt, gazetede çalışan kadın gazeteciyi bir yıl boyunca defalarca sözlü taciz etti. 

Konu gazetenin gündemine taşınmasının ardından Şenyurt istifa etti. Bu esnada gazetede çalışan diğer kadınların da tacize maruz kaldığı ortaya çıktı. 

Şenyurt, önce gazeteye iş davası açtı, ardından tacize uğradığını bu davada da tanık olarak beyan eden A.D.’ye ‘haksız fiil’den kaynaklanan (iftira iddiası ile) tazminat davası açtı. 

TACİZ ETTİĞİ KADINDAN 26 BİN TL PARA İSTEDİ

Şenyurt, taciz ettiği kadından toplam 26 bin TL tazminat istedi. Adana 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen dava bugünkü duruşması sonucunda reddedildi. Mahkeme, tazminata yer olmadığını hükmetti.

DİSK Basın-İş ve Adana Kadın Platformu’nun takip ettiği davada Şenyurt, kadının neden 1 yıl boyunca sustuğunu sorgulayarak evli ve çocuklu olmasının taciz etmeyeceği anlamına geldiğini iddia etti. Şenyurt, "Bu iftira sahiplerinin dediği gibi bir insan olsa, 20 yıl aynı şirkette çalışabilir miydi ve aynı dönemde çalışan birkaç kadın mı şikayetçi olurdu? Bugüne kadar yüzlerce kadından hiçbirinin şikayeti olmaz mıydı" diyerek kendisini savundu. Şenyurt, davayı açma sebebinin yanında çalışmış birçoğu evli kadının onurunu temize çıkarmak olduğunu iddia etti.

'KADINLARIN TACİZ KARŞISINDA NEDEN SUSTUĞUNUN SORGULANMASINA ALIŞMAK İSTEMİYORUZ'

Tacize maruz kalan davalı kadının avukatı Tuba Güneş dava sürecine ilişkin, "Bu davanın amacı, kadınlar üzerinde tahakküm kuracağını düşünen bir yöneticinin bir çalışanını yeniden bu kez dava yoluyla baskı altına almak istemesidir. 3 yıl boyunca bu baskıya karşı direnen müvekkilim, bu çabaları sonuçsuz bıraktı. Dava boyunca müvekkilin ve tanıkların taciz karşısında neden sustuğu, toplumsal cinsiyet terimlerinin kullanılmasının etik dışı olduğu, iftiranın da taciz kadar aşağılık bir eylem olduğu gibi tuhaf ifadelerle karşılaştık. Karşı tarafın iddia ettiği gibi davacının evli, çocuklu, tanınan biri olması erkeklerin kendilerini cinsel taciz suçunu işleyemeyecek olması anlamına gelmez. Bir avukat olarak eşitlik ilkesine aykırı bu savunmaları hala okuyor ve duyuyor olmaktan hicap duyuyorum. Kadınların taciz karşısında neden sustuğunun sorgulanmasına, sonra ifşa ettiğinde yeniden sorgulanmasına alışmak istemiyoruz. Dayanışmayla cinsiyetçi yöneticilere karşı kadınları savunmaya devam edeceğiz" değerlendirmesi yaptı.

‘SENDİKA VE KADINLARIN YANIMDA OLMASI BENİ GÜÇLENDİRDİ’

Davalı kadın gazeteci A.D. "Recep Şenyurt, bir dava açıp kenara çekildi. İşten ayrılmama neden olmasına rağmen bana bu davayı açarak üç yıllık bir dava süreci yaşattı. Ancak sendika ve kadınların yanımda olması beni güçlendirdi. Bu süreci birlikte atlatmamızı sağladı. Davayı kazandığımız için çok mutluyum ama başından beri anlamsız olan bu davanın reddedilmesine sevinmek bile üzücü" dedi.

Öne Çıkanlar