Taha Akyol: Albayrak çok başarılıysa niye görevden alındı? Başarısızsa niye şimdi övgüler diziliyor?

Taha Akyol: Albayrak çok başarılıysa niye görevden alındı? Başarısızsa niye şimdi övgüler diziliyor?
Taha Akyol, iktidarın politikalarını eleştirdiği yazısında, ekonomi alanındaki tutarsızlıklara da değindi.

Karar Gazetesi yazarı Taha Akyol, bugün yayınlanan "İktidarın tutarlılık sorunu" başlıklı yazısında, iktidarın ekonomiden dış politikaya "bir öyle, bir böyle" davrandığını ve bu nedenle de söylemlerinin ve politikalarının "inandırıcı ve etkili olmadığını" belirtti.

"Ortada, kişiliklerden öteye, politikalardaki istikrarsızlık sorunu vardır. Albayrak’ın bakanlığı döneminde, Erdoğan’ın talimatıyla, faiz indirildi, ucuz kredilerle piyasa canlandırıldı. Ama kaynaklar tükenmeye yüz tutunca Naci Ağbal ve Lütfi Elvan göreve getirilerek faiz radikal olarak yükseltildi. Faiz konusunda iktisat bilimine ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığına dayalı bir politika yürütülseydi bu sorunlar olmayacaktı" diye yazan Akyol, şu ifadeleri kullandı:

"Her zaman siyasi iradeyle faizin düşürülmesini savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan 22 Ocak’ta şöyle konuşuyordu:

'Bizim arkadaşlar da bana kızıyor biliyorum. Ama kusura bakmasınlar ama ben bu ülkenin Başkanı, Cumhurbaşkanı isem bunu anlatmaya devam edeceğim. Yüksek faizle ülkemin kalkınacağına inanmıyorum.'

Altı gün sonra 28 Ocak’ta TCMB Başkanı Naci Ağbal şu açıklamayı yaptı:

'Faiz indirimi politikasına inmek için erken olduğunu düşünüyoruz… Sıkı para duruşuna uzun süre devam etmemiz gerekiyor.'

Çok değer kaybetmiş olan TL, Ağbal’ın bu açıklamasıyla biraz yükseldi, kur geriledi. Elvan ve Ağbal iktisat bilimine uygun davranıyorlar.

Fakat Erdoğan faizi enflasyonun altına çekmeyi kabul etmeyen Muraı Çetinkaya’yı 'laf dinlemiyor' diye görevden almamış mıydı? (5 Kasım 2015)

Merkez Bankası’nın bağımsızlığı 703 Sayılı KHK ile kaldırıldığına göre, Erdoğan Ağbal’ı da her an görevden alabilir! Fakat böyle bir şey olmayacak çünkü düşük faizle dağıtılacak kaynak kalmadı.

Sorun şu: Modern iktisat biliminin diliyle konuşmanın vereceği istikrar ve tutarlılık yerine, siyasi ve konjonktürel söylemin yarattığı güven sorunu…

İşte faize sıcak para geliyor ama yatırımcı sermayede hâlâ kıpırdama yok."

Yazının tamamı için tıklayın

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar