Takvim nasıl işleyecek? Muhalefetin ekonomi masası fikir birliğine vardı

Takvim nasıl işleyecek? Muhalefetin ekonomi masası fikir birliğine vardı
CHP, İYİ Parti, DP ve Gelecek Partisi temsilcileri ilk ekonomi masası toplantısını yaptı. Ekonomideki sorunların kaynağına ilişkin fikir birliğine varıldı, görüşme takvimi tutumu belirlendi.

İktidarın ekonomi alanına yönelik adımlarını eleştiren muhalefet cephesi, parlamenter sistem masasının ardından "ekonomi masası" kurdu. Partilerin ekonomi kurmayları, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Demokrat Parti Ekonomik İşler Başkanı Bülent Şahinalp ile Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota Meclis'te ilk kez bir araya geldi.

gazeteduvar.com.tr'de yer alan habere göre, bir saat 20 dakika süren toplantıda ekonominin mevcut durumuna ilişkin genel bir değerlendirme yapıldı, piyasalardaki sorunun kaynağına ilişkin ortak görüşler ifade edildi. Altı siyasi partinin katılımıyla oluşan parlamenter sistem masası gibi genişleyip genişlemeyeceği de merak konusu olan ekonomi masasına DEVA ve Saadet Partisi’nin de katılım sağlayabileceği, katılım sağlanmasa bile görüş alışverişinde bulunulacağı öğrenildi.

EKONOMİK SORUNLARIN NEDENLERİNE DAİR FİKİR BİRLİĞİ OLUŞTURULDU

CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin ekonomi kurmaylarının katılımıyla oluşan ekonomi masasının Meclis’teki ilk görüşmesinin ana gündem maddesi piyasalardaki belirsizlik ve dalgalanmalar oldu. Edinilen bilgiye göre, ekonomideki temel sorunun güven eksikliği olduğu, bunun nedeninin de bizzat "iktidarın" kendisi olduğu ifade edildi. İlk toplantıda ekonomik sorunların kaynağına ilişkin parti temsilcileri arasında fikir birliği oluşturuldu.

Ekonomi masasının ilk toplantısında ekonomideki sorunlara ve atılması gereken adımlara dair henüz konu başlıkları belirlenmedi. Parlamenter sistem toplantılarının da bu şekilde başladığını, ilk iki görüşmede "bir satır bir şey" yazılmadığını, partilerin konuyu nasıl değerlendirdiğinin konuşulduğunu belirten kaynaklar, ekonomi masasının ilk toplantısının da "bakış açılarının tartıldığı" görüşme olarak nitelendirdi. Dört partinin temsilcilerinin ekonomik sorunların kaynağının ne olduğu noktasında fikir birliğinin oluştuğu, ekonomik sorunların çözümüne ilişkin önerilerin ise ilerleyen toplantılarda masaya yatırılacağı ifade ediliyor.

EKONOMİ MASASININ GÖRÜŞME TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK?

Parlamenter sisteme ilişkin altı siyasi partinin katılımıyla oluşturulan çalışma grubu, Meclis çatısı altında her hafta toplantı yapıyor. CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin ekonomik kurmaylarının oluşturduğu ekonomi masası, parlamenter sistem için kurulan çalışma masası gibi periyodik bir çalışma takvimi belirlemedi. "İhtiyaç oldukça" ve "ekonomik gelişmelere göre" partilerin ekonomik kurmaylarının bir araya geleceği öğrenildi. Türkiye’deki ekonomik göstergelerin anlık değişebildiğine ve günlük adımların belirleyici olduğuna dikkat çeken kaynaklar bu durumda gelişmelere göre iki gün üst üste dahi toplantının yapılabileceğini ifade etti.

ORTAK BİR METİN KALEME ALINACAK MI?

Parlamenter sisteme ilişkin oluşturulan çalışma grubunun yapılan uzun müzakerelerin ardından ortak bir metin hazırlaması bekleniyor. Ekonominin daha farklı bir alan olduğunu belirten kaynaklara göre ekonomi masasından ortak bir metin çıkıp çıkmayacağını görüşmeler belirleyecek. Partiler arasında ekonomik sorunların tespitinde "ortaklaşma" olsa da sorunların çözümünde farklı politikaları önerilebileceğini ifade eden kaynaklar, gerekli olduğu takdirde böyle bir metinin kaleme alınabileceğini ifade ediyor.

DEVA VE SAADET MASAYA OTURACAK MI?

Edinilen bilgiye göre, parlamenter sistem çalışmalarına katılan fakat ekonomi masasında yer almayan Saadet Partisi ve DEVA Partisi’nin ekonomi kurmaylarının sonraki toplantılara katılma ihtimali bulunuyor. Kaynaklar, bu siyasi partilerden doğrudan toplantılara katılım olmasa dahi görüş alışverişinde bulunabileceğini ifade ediyor. Öte yandan ekonomi masasının ilk toplantısında HDP’nin de masada yer alıp almayacağına dönük konuşma ya da öneri dile getirilmedi.

Öne Çıkanlar