Taliban: Afganistan’da demokrasi olmayacak, şeriat uygulanacak

Taliban: Afganistan’da demokrasi olmayacak, şeriat uygulanacak
Taliban'ın üst düzey liderlerinden Waheedullah Haşimi, Afganistan'da demokrasi olmayacağını ve sadece şeriat kanunlarının uygulanacağını açıkladı.

Afganistan’da kontrolü ele geçiren Taliban'ın üst düzey liderlerinden Waheedullah Haşimi, ülkede demokrasi olmayacağını ve sadece şeriat kanunlarının uygulanacağını açıkladı.

Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından yeni hükümetin ne zaman kurulacağı henüz netlik kazanmazken, Taliban'ın üst düzey liderlerinden Waheedullah Haşimi Afganistan'da demokrasi olmayacağını ve sadece şeriat kanunlarının uygulanacağını açıkladı. "Ülkemizde demokratik sistem olmayacak" ifadelerini kullanan Haşimi, " Bizim ülkemizde temeli olmadığı için demokratik sistem de olmayacak. Afganistan'da nasıl bir siyasi sistem uygulamamız gerektiğini tartışmayacağız çünkü bu açık. Şeriat kanunu ve hepsi bu" dedi. Afganistan'ın bir iktidar konseyi tarafından yönetilebileceğini ifade eden Haşimi, Hibetullah Ahundzade'nin genel sorumlu olmaya devam edeceğini belirtti.

‘YENİ BİR ULUSAL GÜÇ KURACAĞIZ’

Bu hafta içinde yönetim konularının tartışılacağı Taliban liderliği toplantısına katılacağını söyleyen Haşimi, devrik Afgan hükümeti için savaşan asker ve pilotları işe alma konusunda, Taliban'ın kendi üyelerini ve katılmaya istekli hükümet askerlerini içerecek yeni bir ulusal güç kurmayı planladığını söyledi.

TÜRKİYE’DE EĞİTİM ALMIŞ AFGAN ASKERLERE ÇAĞRI

Türkiye'de eğitim almış askerlere çağrı yapacaklarını belirten Haşimi, "Çoğu Türkiye'de, Almanya'da ve İngiltere'de eğitim gördü. Bu yüzden yerlerine geri dönmeleri için onlarla konuşacağız. Elbette orduda bazı reformlar yapmak için bazı değişikliklerimiz olacak ama yine de onlara ihtiyacımız var ve onları bize katılmaya çağıracağız" diye konuştu.

‘PİLOTLARA İHTİYACIMIZ VAR’

Afgan hava limanlarında helikopter ve diğer uçaklara el koyduklarını belirten Haşimi, Taliban'ın pilotlara ihtiyacı olduğunu kaydetti: "Birçok pilotla temas halindeyiz. Onlardan gelip kardeşlerine, hükümetlerine katılmalarını istedik. Birçoğunu aradık"

KOMŞU ÜLKELERE İNEN UÇAKLARIN İADE EDİLMESİNİ İSTEDİ

Haşimi ayrıca Taliban'ın komşu ülkelerden kendi topraklarına inen uçakları iade etmelerini beklediğini söyledi.

Hafta sonu 22 askeri uçak, 24 helikopter ve yüzlerce Afgan askeri Özbekistan'a kaçmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar