TEİS: Sahte uzmanlar ölüm saçıyor

TEİS: Sahte uzmanlar ölüm saçıyor
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, sosyal mecrada ulusal veya uluslararası kurumlardan sertifika aldığını iddia eden sahte...

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, sosyal mecrada ulusal veya uluslararası kurumlardan sertifika aldığını iddia eden sahte uzmanlar konusunda uyardı.

Fitoterapi, Aromaterapi ve kozmetoloji benzeri konularda hiçbir akademik unvanı olmayan kişilerce eğitim verildiğini, bu eğitimleri alan kişilerin de sağlık mesleği profesyoneliymiş gibi davranarak insanlara teşhis ve tedavi uyguladığını belirten Saydan, söz konusu eğitimler konusunda yasal düzenleme yapılmasını istedi.

Saydan, açıklamasında, şunları belirtti:

"Sosyal mecrada ulusal ve uluslararası geçerli sertifika veren yerlerin pandemi döneminde artmış olması bizleri endişelendiriyor. Bu tip yerlerde genelde bir yetkinliği ve uzmanlığı bulunmayan kişilerce bu eğitimler veriliyor. Bu sözde eğitimleri alan kişiler de eczacı ya da doktormuş gibi davranarak özellikle sosyal medyada kendilerini insanları sağlıklı yaşatmaya adamış insanlar olarak lanse ederek, tıbbi tavsiyelerde ve ürün önerilerinde bulunuyorlar. Kronik rahatsızlıkları olan insanların kullandıkları ilaçlarla etkileşmesi olduğunu bilmedikleri ürünleri tavsiye edip satıyorlar. Sosyal medyada patlayan bu ‘sahte uzman pandemisi’nin sonuçları halk sağlığı açısından ölümcül bir risk oluşturuyor."

‘EHİL DEĞİLLER VE SERTİFİKALARIN GEÇERLİLİĞİ YOK’

Eczacılık eğitiminin bir parçası olan Fitoterapi, Aromaterapi ve kozmetoloji benzeri konularda çeşitli meslek gruplarından kişilerin sertifika verdiğini belirten Saydan, "Bu kişiler eğitim vermeye ehil olmadıkları gibi verdikleri sözde sertifikaların da hiçbir geçerliliği bulunmuyor. İnsanlara hiçbir geçerliliği olmayan sertifikalar vererek haksız kazanç sağladıkları gibi bu sertifikaları alanların kendilerini sağlık profesyoneli olmuş saymaları ve sırf para kazanmak amacıyla insanların sağlığıyla oynamalarına müsaade edilemez" dedi.

‘SAĞLIK OKUR YAZARLIĞI EĞİTİMLERİ VERİLMELİ’

Bu tip eğitimler için yasal düzenleme yapılması ve sertifikaların vatandaşa "sağlık okur yazarlığı" eğitimleri kapsamında verilmesi gerektiğini ifade eden Saydan, "Sağlık okur yazarlığı" eğitimlerinin de uzman akademisyenler veya Sağlık Bakanlığından yetkili kişiler tarafından, meslek birlikleri, sendikalar veya bakanlıkça düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

 

Öne Çıkanlar