Tıkanan kanalizasyon için 'doğal afet' dediler

Tıkanan kanalizasyon için 'doğal afet' dediler
Su baskını yaşanan mahalleye 24 saat sonra gelen belediye yetkilileri, yurttaşlara, "Bu yaşanan normal bir doğal afet. Devletin yetersiz kaldığını söylemeyin" telkinlerinde bulundu.

Urfa’nın Hilvan ilçesinde 29 Nisan Cuma günü etkili olan dolu ve sağanak yağış nedeniyle merkez Bağlar Mahallesi'nde su baskınları meydana geldi. Birçok ev ve işyerinin su altında kaldığı mahalleye giden AKP'li Hilvan Belediyesi yetkilileri, "doğal afet" nitelemesinde bulunurken, mahalle halkı yıllardır çözülmeyen alt yapı sorununa dikkat çekti. Kimi ev ve iş yerlerindeki su yurttaşların imkanlarıyla tahliye edilirken, kimi evlerdeki su ise hala tahliye edilmiş değil.

SELDE MAHSUR KALDI

Bağlar Mahallesi'nde yaşayan İkram Koç, çocuklarıyla evde olduğu saatlerde suyun bir anda kapılarına dayandığını belirtti. Kendi imkanlarıyla duruma müdahale etmeye çalıştıklarını aktaran Koç, "Eşyaları çıkarmaya çalışırken, mahsur kaldım. Mahalledeki gençlerin yardımıyla merdivenlerden çıkarak, kurtuldum. Beyaz eşyalarımın içerisi suyla doldu. Kıyafetlerimiz gitti. Mahalleli yardımcı oldu. Telefon etmemize rağmen gelmeyen yetkililerden, ‘Yetemiyoruz. 60 ev var, mahalleye bile giremiyoruz’ yanıtı aldık" dedi.

YETKİLİLER: YETERSİZLİĞİMİZİ SÖYLEMEYİN

Mahallilerden Orhan Saygın (29) da, "Burada yaşananlar için ‘doğal afet’ diyorlar. Alt yapı düzgün olsaydı, böyle bir şey yaşanmazdı. 4 saat boyunca yetkilileri aradık. İlk günden aradık, anında müdahale edilmediği gibi yetersizliklerini de kabullenmiyorlar" tepkisinde bulundu.

Günler sonra mahalleye gelen yetkililerin, ‘‘Bu yaşanan normal bir doğal afet. Çekimlerinizde devletin yetersiz kaldığını söylemeyin" dediğini aktaran Saygın, "Bugün tablo ağır bir hal aldığı için geldiler, yoksa gelmeyeceklerdi. Yetersiz olduklarını kabullenmiyorlar. Onlara da söylüyoruz, yaptıkları alt yapı doğru değil. Büyük bir kanalizasyon yerleştirmelerini istedik. Komşuları kendimiz kurtardık. Dün az daha soğuktan donacaktık. Akşam aradık kimse gelmedi. Telefon ediyoruz uykuda gibiler. Hiçbir şekilde yardımcı olmadılar" diye belirtti. 

EKİPLER 24 SAAT SONRA GELDİ

Yaşanan su baskını nedeniyle kümesteki bir çok hayvanının öldüğünü söyleyen Hacı Saygın ise, komşularının yardımıyla geri kalan hayvanlarını kurtarabildiklerini dile getirdi. Kanalizasyon borusunun küçük olması nedeniyle biriken suyun taşarak, evlerine ulaştığını dile getiren Saygın, şöyle dedi: "Bu nedenle yüksek bir yağışı kaldıramadı. Borular büyük olsa, su gider böyle bir şey yaşanmazdı. Daha önce birçok kez yetkililere söyledik ancak kimse sesimizi duymadı. Bu alt yapı 50 yıllık. Sel olduğunda AFAD'ı, 112 ve 110’u aradık ‘tamam’ denildi ancak 24 saat sonra geldiler. Komşularımızla gece suyu tahliye etmeye çalıştık. Alt yapı düzgün olsa böyle bir şey olmazdı. 2 bin, 3 bin dolaylarında zararımız var." (MA)

Öne Çıkanlar