TL'nin reel değeri aralık seviyesine geriledi: TL gelişen para birimlerinde düşüşe öncülük ediyor

TL'nin reel değeri aralık seviyesine geriledi: TL gelişen para birimlerinde düşüşe öncülük ediyor
TL'nin reel değeri 62,29 ile aralıkta kaydedilen seviyelere dönerken, doların küresel piyasalarda güçlenmesiyle gelişen ülke para birimleri dolar karşısında TL öncülüğünde düştü.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın ABD'de ekonomik toparlanmanın tüm kesimlere yayılmadığı yorumu ABD tahvillerinde alım getirirken, doların da küresel piyasalarda güçlendiği görüldü. Bu ortamda gelişen ülke para birimleri dolar karşısında Türk Lirası öncülüğünde düşüş kaydetti.

Dolar küresel piyasalarda haftanın ikinci işlem gününde güçlü bir pozisyona geçerken, gelişen para birimleriyle birlikte Türk Lirası da gerileme kaydetti. Güne 8,25 seviyesinden başlayan dolar/TL kurunda günlük yükseliş yüzde 1'i aştı ve kurda 8,34 seviyesinin üzeri test edildi. 

Türkiye'nin risk primi 420 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi ise yüzde 17,94 seviyesinde.

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikası patikasına ilişkin analizler de gelmeye başladı.

Bu yöndeki analizlerden birisi de Barclays tarafından paylaşıldı. Barclays, yayımladıkları bir araştırma raporunda, enflasyonun ekim ayına kadar yüzde 17 civarında olacağını ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirmekte zorlanacağını belirtti.

Enflasyonun henüz tepe noktası ulaşmadığını belirten Barclays, gelecek aylardaki dezenflasyonist baz etkisine rağmen hala tam olarak pozitif bir eğilimin sinyallerini göremediklerini ve ekim ayına kadar enflasyonun yüzde 17'nin üzerinde kalmasını beklediklerini söyledi.

Bu beklentiler dahilinde 2021’in dördüncü çeyreğine kadar faiz indirimi beklemediklerini vurgulayan Barclays Analisti Ercan Ergüzel, dördüncü çeyrekte 350 baz puanlık bir indirim yapılacağını düşündüklerini ifade etti.

ING Bank ise yayımladığı bir araştırma raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) üçüncü çeyreğin sonlarına doğru faiz indirmeye başlamasını beklediklerini söyledi.

Öte yandan, Merkez Bankası nisan ayına ilişkin TÜFE bazlı reel efektif döviz kurunu açıkladı. Buna göre, Türk Lirası'nın reel değerini ölçen endeks 62,29 ile aralık ayında kaydedilen seviyelere geri döndü.

Kasımda 60,45 ile tarihi dipleri gören reel efektif döviz kuru aralıkta da 62,22 olarak kaydedilmiş, sonrasında yükseliş ivmesine geçerek şubatta 69 seviyesinin üzerine kadar yükselmişti.

Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, ikili ticaret akımları kullanılarak ağırlıklandırılan Türk Lirasının ortalama değeri ile nominal efektif döviz kuru hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri arındırılarak da reel efektif döviz kuruna (REK) ulaşılıyor.

REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerden biriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB'nin enflasyon hedefi kapsamında kura müdahelesi TÜFE bazlı REK'i esas alıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar