Toprak bilimci profesörden Salda Gölü raporu: Millet bahçesinin geliri yok oluşu karşılayacak mı?

Toprak bilimci profesörden Salda Gölü raporu: Millet bahçesinin geliri yok oluşu karşılayacak mı?
Siyanobakterlerin iki milyar yıl önce dünyada fotosentez yaparak karbonhidrat ürettiği anlatılan raporda, ‘Yok olursa millet bahçesi geliri bu yok oluşu karşılayabilecek mi?’ diye soruldu.

Toprak bilimci Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Burdur’un Yeşilova ilçesindeki doğa harikası Salda Gölü'ne ilişkin çarpıcı bir rapor hazırladı.

Uyarılarda bulunulan raporda, "Buraya turistik tesis yapılamaz. Kazanılacak para doğal dengesi bozulup yok edilecek olan ekosistemi geri getirmez. Mutlak olarak korunması gerekir" denildi.

Çıplak ayakla dahi basılması yasak olan beyaz kumların üzerinde tüm tepkilere rağmen Millet Bahçesi projesi kapsamında inşaat çalışmalarına geçen günlerde başlanmış, tepkiler üzerine durmuştu.

‘DÜNYANIN 7 HARİKASINDAN BİRİ’

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre toprak bilimci Prof. Dr. Kantarcı da tepki çeken bu çalışmaların ardından "Salda Gölü ve kıyısındaki eski göl tabanında yapılan kazı" ile ilgili hazırladığı raporda, öncelikle göl ve kıyılarının sadece karşıdan dünyanın 7 harikasından biri olarak seyredilip fotoğraf çekilecek turistik bir alan olarak kullanılabileceğine dikkat çekildi. Göl ve çevresinin doğal sit alanı olduğu anımsatılan raporda göl sularında dünyada pek az yerde görülen ve oksijen üreten siyanobakterlerin yaşadığı vurgulandı.

‘MİLLET BAHÇESİ 2 MİLYAR YILLIK TÜRÜN YOK OLUŞUNU KARŞILAYABİLECEK Mİ?’

Tek hücreli fotosentez yapan basit canlılar olan siyanobakterlerin iki milyar yıl önce dünyada fotosentez yaparak karbonhidrat ürettiği de anlatılan raporda, "Yok olursa millet bahçesi tesislerinin geliri bu yok oluşu karşılayabilecek midir" diye soruldu.

‘YÜRÜYÜŞ YOLUNDA KULLANILACAK MALZEME AKCİĞERLERİ TEDHİT EDER’

Ayrıca raporda kazılan materyalin kum değil, huntit minerali olduğu belirtildi. Bu mineralin yürüyüş yolunda kullanılmak istendiği anlatılan raporda ayak basıldığında dahi çok ince bir tozun oluşacağı, bunun da akciğerlere girerek insan sağlığı için tehdit oluşturabileceği ifade edildi. Raporda kazılan huntit mineralinin Salda köylüleri ve hayvanları için de tehlikeli olduğuna dikkat çekilerek bir an önce önlem alınması gerektiği vurgulandı.

Öne Çıkanlar