'Tosuncuk' için rekor ceza isteniyor

'Tosuncuk' için rekor ceza isteniyor
Duruşma 11 Kasım'a ertelendi.

Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Mehmet Aydın, tutuksuz sanıklar ile bir müşteki katıldı.

4 SAYFALIK SAVUNMA

Duruşmada bir diyeceğinin olup olmadığı sorulan Mehmet Aydın, savunmasını yazılı hazırladığını belirterek, mahkemede okumak istediğini söyledi.

Duruşmada savunmasını okuyan Aydın, yaptığının "ticaret" olduğunu savunarak, suç örgütü kurduğu iddiasının asılsız olduğunu ifade etti.

Hiçbir çalışanına kanun dışı talimatta bulunmadığını anlatan Aydın, Türkiye'de el konulan mallarının müştekilerin zararlarını karşıladığını, kendisine imkan verilirse zararları ödeyebileceğini, bu nedenle mağduriyetleri gidermek için Türkiye'de el konulan mal varlıklarının iadesini talep ettiğini söyledi.

"İNSANLAR DA İNANDIĞIM HAYALİME İNANDI"

Tutuklu sanık Aydın, Çiftlik Bank'a para yatıranlar arasında milletvekilleri, savcılar, hakimler, askerler ve polisler olduğunu iddia ederek "Ben ortaokul mezunu bir insanım. Kanunlarımızı benden daha iyi bilen kişileri piramit sistemine nasıl dahil etmiş olabilirim. Piramit satış sistemi suçlamasını kesinlikle kabul etmiyorum" dedi.

Aydın "Eğer bana fırsat verilirse tüm müştekilerin zararlarını el konulan mal varlığımdan karşılamak isterim. Kimseye garanti gelir vaadi vermedim. Yaptığımızın ticaret olduğunu söyledim, insanları riskler için uyardım. Olmayan bir şeyi varmış gibi göstermedim. Ben projeme güveniyordum. İnsanlar da inandığım hayalime inandı. Suç örgütü kurduğum iddiası asılsızdır. Ben hiçbir çalışanıma kanun dışı talimatta bulunmadım. Bazı çalışanlar iyi niyetimi suistimal etmiştir. Yüce mahkemenizden beraatimi ve mağduriyetleri gidermek için mal varlıklarımın iadesini talep ediyorum" diye savunma yaptı.

MEHMET AYDIN'IN AĞABEYİ URUGUAY'DA SERBEST BIRAKILDI

Mehmet Aydın'ın avukatı Fatih Kuş ise savunmasında Aydın'ın mal varlıklarına konulan tedbirin kaldırılmasının ardından mağdurların zararını faiziyle ödeyebileceğini belirterek, "Mal varlığındaki tedbirlerin bu nedenle kaldırılmasını ve kayyumlar aracılığıyla zararların giderilmesini talep ediyoruz. Müvekkilin ağabeyi Uruguay'da yakalandı ve serbest bırakıldı. Türkiye'ye iade edilmedi. Müvekkil de Uruguay'da yakalansa böyle olacaktı ama o geldi teslim oldu. Aklanmak istedi" diyerek Aydın'ın tahliyesini talep etti.

Tutuksuz sanıklar bu aşamada diyecek bir şeylerinin olmadığını belirtti.

''BENİM GÜVENİM VAR ONDAN TÜRKİYE'YE GELDİM''

Mahkeme Başkanı Günay, "Ağabeyinde para var mı, nasıl serbest geziyor" şeklinde soru yöneltince Aydın "Orada 2 tane çocuğu var, ailesi var. Orada çalışıyor olabilir. Bir de o güvenini kaybetti benim güvenim var ondan Türkiye'ye geldim" dedi.

LÜKS TEKNELERDE ÇEKİLDİĞİ FOTOĞRAFLAR SORULDU

Mahkeme üyelerinden biri Mehmet Aydın'ın lüks oteller ve teknelerde çekilen fotoğraflarını sorunca Aydın "Fotoğrafların hepsi eski, eşimle Antalya'da gittiğimde de fotoğraf çekildim. Hepsi ülkede çekilmiş fotoğraflardır" şeklinde konuştu.

"URUGUAY'DA OLSAYDIM ŞU AN SERBEST BIRAKILMIŞTIM"

Mehmet Aydın'a soru sormak istediğini belirten bir müşteki, "Sayın Mehmet Aydın paranızı ödeyeceğinizi söylüyorsunuz, gerçekten ödemek istiyor musunuz?" dediğinde sanık Aydın, "Buraya asıl teslim olma sebebim insanların mağduriyetini giderebilmek. Uruguay'da olsaydım şu an serbest bırakılmıştım" dedi.

TUTUKLULUK HALİ DEVAM ETTİ

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Mehmet Aydın'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Sanıkların mal varlığı tedbirinin kaldırılma talebini reddeden mahkeme, firari sanıklar Osman Naim Kaya, Fatih Aydın ve Cengiz Samur'un hakkında çıkarılan yakalama kararının devam etmesine karar verdi.

Mahkeme dosya kapsamında bulunan şirketler üzerinde mali inceleme yapılmak üzere üç kişilik bilirkişi heyeti oluşturulmasına da karar verdi. Mahkeme başkanı söz konusu bilirkişi heyetinin toplanan paralarla ne kadar hayvan alındığı, çiftliklerin arazi durumu ile kapsamlı rapor hazırlanması için heyet oluşturulacağını belirtti.

Duruşma 11 Kasım'a ertelendi.

Öne Çıkanlar