TRT'nin yeni tarih dizisindeki 'tarihi hata'

TRT'nin yeni tarih dizisindeki 'tarihi hata'
Tarihçi Emrah Safa Gürkan, TRT'nin yeni dizindeki tarihi hatayı paylaştı. Bunun üzerine açıklama yapan yapım şirketi, Gürkan'ın açıklamaları için 'karalamalar' nitelemesini yaptı.

TRT, AKP’ye yakınlığıyla bilinen ES Film tarafından çekilen "Barbaroslar" isimli yeni dizisinin ilk fragmanını yayınladı. Dizide, Barbaros Hayreddin Paşa’nın hayatı anlatılacak.

Ancak dizinin yayınlanan ilk fragmanında tarihi bir hata yapıldı. Hatayı ise tarihçi Doç. Dr. Emrah Safa Gürkan Twitter hesabından paylaştı.

"Adamları yelkenliye bindirmişler, dakika 1 hata 1" diyen Gürkan, o dönemde gemilerin kürekle çekildiğini aktardı.

Gürkan’ın konuyla ilgili paylaşımları şöyle oldu:

"Yanda toplar. Herhalde 1680'lerde falanız. Bravo :) Kadırga ne, kalyon ne, gemilerde topların sayısı ne zaman arttı vs. Hadi okumuyorsunuz Youtube'da da anlattık 600.000 kişi izledi daha hala böyle yanlışlar.

O dönemde Akdeniz'deki korsan gemileri kadırgaydı ve kayık gibi gemilerdi. Kürekliydi bunlar, 100 150 kürekçisi vardı. Top sadece önündeydi ve bir kere ateşlenirdi Borda edilirdi uzaktan top atışı değil. Yani denizde başkasının gemisine atlayıp öldürmeye çalışıyorsunuz.

"Yelkenli gemiler vardı Akdeniz'de ama bunlar ticaret gemisiydi ve topları yoktu. Zaten o dönem top çok pahalı hala, öyle 50'li toplu galeonlar (bunlara kalyon denmez burtun denir Türkçe'de bu arada, kalyon başka bir şey) yoktu.

Bakın iki tip gemi ve top düzenekleri arasındaki fark. Saldıran korsanlar kadırga tipi, savunanlar yelkenli ticaret gemisi. Burada yelkenlinin topu var çünkü bu 1618. 1540'dan önce galeon yani burtun okyanusta bile yok. Osmanlılara 1650'lerde geldi."

Emrah Safa Gürkan'ın paylaşımlarının ardından, yapım şirketi de bir açıklama yayınladı. "İzleyicilerimize 'spoiler' uyarısı vererek, Emrah Sefa Gürkan'ın hata olarak bahsettiği karalamaları yanıtlamak istiyoruz" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Fragmanların amacı ilgi uyandırmaktır. Dizimizin bu ilk fragmanında yer alan sahneler ve imajlar, sıralı bir bölümü anlatmamaktadır. Dolayısı ile tanıtımda yer alan görseller, geniş bir coğrafya ve zaman dilimine aittir. Bununla birlikte tanıtımda Oruç ve Hızır kardeşlerin üzerinde oldukları gemiler zaten korsan gemisi değildir, senaryoda hali hazırda yük gemisi olarak geçmektedir. Bölümü izleyebilmiş olsa, çatışmayla neticelenen bu sahnedeki topların yeri ve sayısı gibi teknik konuları eleştirme aceleciliğine girmeyeceğini düşünmekteyiz. Kendisinin televizyon dünyasına uzak birisi olmadığını biliyoruz, lakin 26 saniyelik bir tanıtımdan projenin tamamına dair eleştiriler çıkarması ve sosyal medyada alacağı etkileşimin cazibesine kapılarak projeyi karalamaya çalışması en hafif deyimle akademik kimliğin ağırlığına yakışmamaktadır."

Öne Çıkanlar