'Trump, ısrarlara rağmen 4 gün sonra Süleymani’nin öldürülme emrini verdi'

'Trump, ısrarlara rağmen 4 gün sonra Süleymani’nin öldürülme emrini verdi'
Gazeteci Woodward, yeni kitabında Trump’ın, üst düzey iki danışmanının ısrarlı uyarılarına rağmen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Süleymani’nin öldürülme emrini verdiğini yazdı.

Ünlü gazeteci Robert Woodward, haftaya yayınlanacak olan yeni kitabında ABD Başkanı Donald Trump’ın, üst düzey iki danışmanının ısrarlı uyarılarını dinlemediğini ve 4 gün sonra İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü saldırının emrini verdiğini yazdı.

AA'nın, Woodward’ın Salı günü çıkacak olan "Öfke" isimli kitabının bir kopyasına ulaşan Business Insider’ın haberinden aktardığına göre, üst düzey iki danışmanı, Kasım Süleymani’yi hedef alacak olası saldırının sonuçları konusunda uyardıkları halde Trump, 4 gün sonra saldırı emrini verdi.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ile 30 Aralık’ta Florida’daki Trump Uluslararası Golf Klubü’nde bir araya gelen ABD Başkanı'nın, üst düzey danışmanına operasyonla ilgili bilgi vererek, "Süleymani’yi vurmayı düşünüyorum" dediği ileri sürüldü.

Graham, Trump’la görüşmesinde, Süleymani’nin hedef alınacağı bir operasyonun "çok büyük bir hamle" olacağını belirterek, suikast emrini verirse, İran’ın çatışmayı tırmandırması halinde atılacak adımları planlamak zorunda kalacağı uyarısında bulundu.

TRUMP: BUNU HAKEDİYOR

Cumhuriyetçi senatörün, "Onu öldürüyorsun, bu yeni bir oyun" uyarısına karşılık, Trump’ın Süleymani’nin saldırı hazırlığında olduğunu söyleyerek, "O bunu hak ediyor" cevabını verdiği belirtildi.

Graham’ın, bu hamlenin seçimler yaklaşırken "büyük bir savaş riski olacağı" yönündeki sözlerinin ardından ise Trump’ın, bir Amerikalının ölmesine neden olan "İran öncülüğündeki" füze saldırılarını ve ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne baskın düzenleyen milis gruplarını hatırlatarak, "Bunun yanlarına kâr kalmasına izin vermeyeceğiz" dediği öne sürüldü.

Trump’ın kararlı duruşuna rağmen kendisini uyarmaya devam eden senatör ise "Sayın Başkan, bu sınırı aşar. Süleymani’den bir alt kademede birisini vurmaya ne dersiniz, ki bu herkes için katlanılması daha kolay olur" ifadelerini kullandı.

‘BELKİ SENİ DİNLER’ 

Habere göre dönemin Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğünü vekaleten yürüten Trump’ın yakın danışmanlarından Mick Mulvaney de ABD Başkanı'nın Süleymani’yi hedef alacak saldırı emrini vermesinden endişe ediyordu. Mulvaney’in, neredeyse yalvarırcasına Graham’e "Süleymani’yi vurma fikrini durdurmanın bir yolunu bulmalısın. Belki seni dinler" dediği öne sürüldü.

Trump’ın, üst düzey iki danışmanının ısrarlı uyarılarına rağmen 4 gün sonra saldırı emrini verdiği iddia edildi.
ABD’nin 3 Ocak 2020’de Bağdat Havalimanı’nda düzenlediği bir hava saldırısıyla Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis öldürülmüştü.

Öne Çıkanlar