TTB: Erken yeniden açılmanın sonuçları alarm veriyor!

Tedbirlerin birinci dalga sona ermeden sona erdirilmesinin vaka sayısındaki artışa neden olduğunu ifade eden TTB, toplumsal hareketliliğin azaltılması gerektiğini savundu.

TTB: Erken yeniden açılmanın sonuçları alarm veriyor!

ARTI GERÇEK- Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, 1 Haziran'dan itibaren coronavirüs salgınında yeni döneme geçilmesinin erken olduğunu ve etkilesinin görülmeye başlanıldığı yönünde görüş bildirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın vaka sayılarının açıklamasını 10 ille sınırlı tutmasını eleştirdi, tüm verilerin açıklanmasını istedi.

Salgının ilk dalgasının henüz kontrol altına alınmadan, ilgili uzmanların uyarılarının dikkate alınmayarak yeniden açılma sürecine girildiğinin altı çizilen TTB merkez Konseyi imzaası ile yapılan açıklamada Koca'nın açıklamalarının hatalı olduğu ifade edildi.

Açıklamada, "Sağlık Bakanlığı’nın elindeki verileri açıklaması halinde illere göre hastalanma ve ölüm hızlarının hesaplanması, karşılaştırılması ve daha etkili önlemler alınması mümkün olabilecektir" denildi. Açıklamada, pandemiyle mücadelenin bireylerin sorumluluğunu aşan bir kamusal irade ve duyarlılık gerektiğine dikkat çekildi.

"Türkiye’de 18 Mayıs – 17 Haziran 2020 tarihleri arasındaki son bir ayda Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilen toplam doğrulanmış olgu sayısı 33.292’dir ve gün başına ortalama 1.074 doğrulanmış olgu düşmektedir" bilgisinin yer aldığı açıklamada, "Sayın Bakan’ın dün gerçekleştirdiği basın toplantısında "Son bir ayda günlük ortalama vaka sayısı" olarak 10 kente ilişkin verdiği günlük olgu sayıları toplandığında günlük ortalama olgu sayısının 1.099 olması anlaşılamamıştır. Bu sayı Bakanlığın her gün açıkladığı olgu sayılarının ortalamasından yüksek olduğu gibi, yalnızca 10 ile ait olması, geriye kalan 71 ildeki olgu sayıları açısından da bir tartışmayı gündeme taşımaktadır. Bakanlığın bu konudaki hatayı açıklaması beklenmektedir" denildi.

İSTANBUL, WUHAN GİBİ

Sağlık Bakanı’nın dün yaptığı basın toplantısında bazı illere ilişkin vermiş olduğu bilgilere göre; son bir ayda olguların %60,80’ni İstanbul’dan bildirilmiştir. Türkiye nüfusunun %18,66’sının yaşadığı İstanbul’dan halen olguların %60’dan fazlasının bildiriliyor olması, kentin ‘Wuhan’ gibi bir yoğunluk merkezi olarak nitelendirilmesinin sürdüğünü göstermektedir.

TTB, Bakanlık verilerine göre istanbul ve Ankara'da son bir haftada salgının bulaşma seyrinde durağanlık olduğunu aktarırken; Ankara, Bursa, Kocaeli, Konya ve Diyarbakır illerinde artışa dikkat çekti.

Merkez Konsey, "Son üç günde artış gözlenmeyen tek il İstanbul olurken, son gün İstanbul’da da son bir aya göre %7,20 artış gözlenmiştir. Son gün son bir aya göre Diyarbakır’da %72,41 ve Konya’da %143,90 artış gözlenmiştir" bilgisini paylaştı.

"Sağlık Bakanlığı’nın elindeki verileri açıklaması halinde illere göre hastalanma ve ölüm hızlarının hesaplanması, karşılaştırılması ve daha etkili önlemler alınması mümkün olabilecektir" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada şeffaflık çağrısı yaparak Bakanlık verilerindeki farklılıkların nedenleri ile birlikte acil olarak analiz edilmesi gerektiğini söyledi.

Salgının tek başına bireysel sorumluluklarla önlenemeyeceğinin belirtildiği açıklamada toplumsal hareketliliği azaltacak tedbirler uygulanmasını ve karar verme süreçlerinde sağlık meslek örgütlerine yer verilmesi istenildi.

İstanbul ikinci dalga Haziran çelişki yeni dönem gibi veri Sağlık Bakanı normalleşme Fahrettin Koca wuhan