Tüketicilerden 'Temel gıdada KDV 0, diğerlerinde yüzde 1 olsun’ teklifine destek

Tüketicilerden 'Temel gıdada KDV 0, diğerlerinde yüzde 1 olsun’ teklifine destek
CHP Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, temel gıda ürünlerinde verginin yüzde 0, diğer gıda ürünlerinde ise yüzde 1 olarak uygulanmasına dair teklif hazırladı.

Gıda fiyatlarındaki artış durmak bilmiyor. TÜİK verilerine göre yıllık gıda enflasyonu yüzde 29 seviyelerinde. Temel gıda ürünlerinde artan fiyatlara tüketicinin yetişemediğini belirten CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç da Meclis’e bir teklif sundu. KDV’nin temel gıdadan kaldırılmasını isteyen teklif, çiftçi ve tüketici temsilcileri tarafından olumlu bulundu.

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal, bu adımın pandeminin ilk gününde atılması gerektiğini söylüyor. Birçok lüks tüketim ürününde ÖTV-KDV gibi vergilerin sıfırlandığını hatırlatan Koçal, "Evrensel insan hakları beyannamesiyle garanti altına alınan temel gıdaya ulaşım için vergi ödemek akıl dışı. Gıdada vergi yüzde 1-8 arasında değişiyor, elektrik-su-doğal gazda yüzde 18’leri buluyor. Geniş kapsamlı bir vergi düzenlemesi şart" dedi.

‘KENDİ KENDİNE YETEN 7 ÜLKEDEN BİRİSİYKEN, 7 ÜRÜN ÜRETEMEYEN BİR ÜLKEYE DOĞRU GİDİYORUZ’

Koçal, yalnızca KDV indiriminin de yetersiz kalacağını belirterek "Bizim tarımda dışa bağımlılığı bitirmemiz gerekiyor. Kendi kendine yeten 7 ülkeden birisiyken 7 ürün üretemeyen bir ülkeye doğru gidiyoruz. Çiftçimizi üretime küstürdüğümüz sürece vergilendirebileceğimiz bir gıda ürünümüz de olmayacak elimizde" diye konuştu.

‘ÇİFTÇİ TOPRAKTAN KOPARILDI, TARIM ŞİRKETLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILDI’

Temel gıdada vergi sıfırlanmasının geçici bir tedbir olacağını ve tüketici fiyatlarına yansımayacağını söyleyen Çiftçi-Sen Başkanı Ali Bülent Erdem ise 2000’li yıllardan itibaren çiftçinin topraktan kopartılarak tarımın şirketleştirilmeye çalışıldığını belirtti.

STOPAJ ALINMAMALI’

Erdem, devamında şunları söyledi:

"AKP, 90’lar liberalizminden kalan bu politikayı iştahla uyguladı. Durum böyle olunca da gıdada üretim düştü ve fiyatlar uçtu. Bu tarz küçük KDV teklifleriyle çözülemeyecek kadar büyüdü sorun. Bu tarım politikalarının bütünüyle değişmesi gerek. İlk aşamada stopaj kaldırılmalı."

Öne Çıkanlar