Ağır koşullar altında çalışan turizm emekçileri: Sezonluk işçiyiz, iş garantimiz yok

Ağır koşullar altında çalışan turizm emekçileri: Sezonluk işçiyiz, iş garantimiz yok
Çoğu mevsimlik işçi olarak çalışan turizm emekçileri, 14 saate varan sürelerde molasız, haftalık izinlerini yapamadan ve mesai ücretleri de verilmeden ağır koşullar altında çalışıyor.

Turizm sezonunun başlamasıyla birlikte bu sektörde çalışan emekçiler için de ağır çalışma koşullarını bir kez daha gündeme getirdi.

Turizm emekçilerinin çok büyük bir kısmı mevsimlik işçi olarak çalışıyor. ‘Patronların Ensesindeyiz Antalya Turizm Emekçileri Dayanışma Ağı’ Temsilcisi Ece Mutlu, sektörde çalışan emekçilerin sorunlarını anlatarak  "Ege-Akdeniz bölgelerinde yoğun sezon nisan ayında başlayıp kasım ayında sonlanıyor. Turizm işletmelerinin çoğu çalışanlarıyla sezonluk anlaşıyorlar ve 6-7 aylık çalışma süresinin ardından çalışanların işlerine son veriyorlar" dedi.

Cumhuriyet'e konuşan Mutlu, "Her sezon sonu işsiz kalmanın ve kış boyunca güvencesiz bırakılmanın hukuki olarak emekçiye en büyük sıkıntısı yasal yollarla hakkını aramasının sınırlandırılması oluyor" diye belirterek "Yasalarca aranan sigorta sürekliliği sağlanamadığı için işçi işsizlik maaşı, tazminatlar, yıllık izinler gibi pek çok haktan yararlanamıyor" şeklinde özetledi sektör emekçilerinin sorunlarını. 

‘14 SAATE VARAN, MOLASIZ, İZİNSİZ VE HAYAT PAHALILIĞI KARŞISINDA ERİMİŞ BİR MAAŞLA ÇALIŞIYORUZ’

2000 yılından beri turizm sektöründe çalışan ve ismini vermek istemeyen S.T. çalışma saatlerinin günde 8 saat fakat yoğun zamanda 14 saati bulduğunu anlatarak "Sabah 8 itibarıyla çalışmaya başlıyoruz, çoğu zaman gün boyu yemek molasına gitmeden, haftalık izinlerimizi yapamadan çalışıyoruz. Aldığımız maaş ise hayat pahalılığı karşısında erimiş durumda" ifadelerini kullandı. 

‘MESAİ ÜCRETİ VERİLMİYOR’

4 yıldır bir otelin spa departmanında çalışan O.S. de çalışma koşullarını şu şekilde anlattı: "Çalışma saatlerim günde 12 saati buluyor, haftada bir gün izin. Fazla mesai ücreti verilmiyor, otellerin spa bölümlerinde genellikle çalışanlara yönelik prim uygulaması olur, fazla mesai ücretinin verilmemesi primin veriliyor oluşuyla ilişkilendiriliyor."

‘SEZONLUK İŞÇİ OLARAK ÇALIŞIYORUZ, İŞ GARANTİMİZ YOK’

Sezonluk işçi olarak çalıştıklarını altını çizen O.S.,"5-6 ay sonrası için iş garantimiz yok. Turizmi etkileyen bir kriz patlak verdiğinde bir yıl veya daha uzun süreler işsiz kalabiliyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar