‘Türk cumhurbaşkanı yaşlı bir padişah gibi davranıyor’

‘Türk cumhurbaşkanı yaşlı bir padişah gibi davranıyor’
10 büyükelçi kararı Hollanda basınında ana gündeme oturdu. Siyasi parti temsilcilerinden sert tepkiler geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, aralarında Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet’in de bulunduğu 10 büyükelçiye dair kararı, Nederland Daglblads, AD, de Gelderlander başta olmak üzere Hollanda’nın birçok yayın organında manşetten duyuruldu.  

Haber ve manşetlerde, Osman Kavala’nın bir an önce serbest bırakılması çağrısına yanıt olarak alınan karara karşı Hollanda Temsilciler Meclisi üyelerinin sert tepkilerine geniş yer verildi.

Enis Aydın’ın Serbestiyet’teki haberi şöyle:

‘ERDOĞAN’IN TARZINA UYUYOR’

Sosyalist Parti milletvekili Jasper van Dijk şöyle dedi:

"Protesto haklarını kullandıkları için insanları hapse atın ve bu konuda eleştiride bulunurlarsa büyükelçileri sınır dışı edin. Her şey Erdoğan’ın kınanması gereken çalışma tarzına uyuyor."

VVD Milletvekili Ruben Brekelmans: "Diktatör Erdoğan gerçek yüzünü bir kez daha ortaya koyuyor! On büyükelçiyi sınır dışı etmek; ne gülünç bir hareket, ne anlamsız bir ısrar! 10 ülke bir cephe oluşturmaya devam etmeli, o zaman Erdoğan yakında onlara geri dönecek."

Koalisyon ortağı D66 da Erdoğan’ın kararından memnun değil. Milletvekili Sjoerd Sjoerdsma: "Tamamen yanlış ve abartılı bir adım. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kavala’nın serbest bırakılmasına karar verdi. Hollanda büyükelçisini o mahkemenin kararına uygun davrandığı için sınır dışı etmek saçmalık."

Agnes Mulder (CDA) kararı "Hiçbir şekilde kabul edilemez" diye yorumladı.

Muhafazakâr parti JA21’den Derk Jan Eppink’in tepkisi de "İnsanları protesto ettikleri için hapse atmak ve eleştirilince büyükelçileri sınır dışı etmek… Türk cumhurbaşkanı aklını kaybetti ve yaşlı bir padişah gibi davranıyor" şeklinde oldu.

Yeşiller Partisi (GroenLinks) milletvekili Tom van der Lee, yaşananları Erdoğan’ın ‘tuhaf bir kararı’ olarak nitelendirdi: "Temel insan haklarını ve yasal süreci ihlal edin ve ardından 10 büyükelçi bu konuda sizinle yüzleştiğinde öfkeden patlayın öyle mi?’ Uygun yanıt gerekli."

Avrupa Parlamentosu eski Türkiye raportörü ve PvDV milletvekili Kati Piri ise ‘#FreeOsmanKavala’ tweet’i attı.

Öne Çıkanlar