Türkiye destekli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti: İki beldeyi daha kurtardık

Türkiye destekli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti: İki beldeyi daha kurtardık
Ele geçirilen Vatiyye Askeri Üssü, Libya'nın bütün batı bölgelerini kontrol altında tutuyor.

Libya'da Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) ordusu, stratejik Vatiyye Askeri Üssü'nün güneyindeki iki beldeyi daha Albay Halife Hafter yönetimindeki Ulusal Libya Ordusu'ndan (ULO) "kurtardıklarını" açıkladı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında 1942'de açıldığı dönemde Ukbe bin Nafi olarak isimlendirilen Vatiyye, Mitiga Havalimanı'ndan sonra ülkenin en önemli hava üssü olarak kabul ediliyor. Vatiyye ayrıca Libya'da sivil uçuşların yapılmadığı tek üs olarak biliniyor.

Libya'nın bütün batı bölgelerini kontrol altında tutabilen hava üssü, buradan kalkan savaş uçaklarının gerektiğinde Tunus ve Cezayir'de de yakıt ikmali olmadan operasyon yapabilmelerine imkan sağlıyor.

Harita: AA

Amerikalılar tarafından 1942'de yapılan üs, 7 ila 10 bin asker kapasitesinde bir altyapıya sahip. Libya'daki diğer askeri üsler önemini bulundukları şehirlerden alırken, Vatiyye ise kurulduğu bölgenin coğrafi özelliği ile ön plana çıkıyor.

Libya'nın 2011'de öldürülen lideri Muammer Kaddafi döneminde Vatiyye Üssü'nde Fransız yapımı çok maksatlı Dassault Mirage 2000 savaş uçaklarının filosu bulunuyordu. (HABER MERKEZİ)
 

Öne Çıkanlar