Türkiye Gündemi Araştırması: AKP’de Erdoğan’dan sonra Soylu isteniyor

Türkiye Gündemi Araştırması: AKP’de Erdoğan’dan sonra Soylu isteniyor
ArtıBir Araştırma şirketinin anket sonuçlarına göre, ‘Erdoğan'dan sonra AKP'nin başına kim geçmeli?’ sorusuna yüzde 38,2 Süleyman Soylu yanıtını verdi.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - ArtıBir Araştırma şirketi, Ağustos 2020 Türkiye Gündemi araştırma sonuçlarını açıkladı.

Temsili 26 ilde telefonla 1500 kişiyle görüşülerek anket yöntemiyle yapılan araştırmaya göre, AKP’nin oyları erimeye devam ediyor. Araştırmaya katılanların Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan sonra AKP’nin başında görmek istedikleri isim İçişleri Bakanı Süleyman Soylu. 

Türkiye’nin en büyük sorunu olarak ekonomi görülürken, pandemi sürecinde iktidar başarısız, CHP’li belediyeler başarılı bulunuyor.

TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SORUNU EKONOMİ

Araştırmaya göre, "Size göre Türkiye'nin en önemli sorunu hangisidir" sorusuna katılımcıların yüzde 32'si ekonomi yanıtını verdi. İkinci sırayı yüzde 18,4 ile Covid-19 salgını, üçüncü sırayı yüzde 15,6 ile eğitim, dördüncü sırayı yüzde 9,6 ile işsizlik, beşinci sırayı 7,5 ile "terör" aldı. 

Son günlerde Türkiye gündeminden düşmeyen kadın cinayetlerinin sorun olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 3,3. 

CUMHURBAŞKANLIĞINA GÜVEN AZALDI

Ankete göre Türkiye'de en güvenilen kurum TSK oldu. Cumhurbaşkanlığı’na güven ise yüzde 25’e düştü. Hiçbir kuruma güvenmediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 17.3 oldu.

TBMM'ye güven yüzde 1,2, yargıya güven yüzde 1,7, siyasi partilere güven yüzde 3,3, STK'lara güven yüzde 2,9, basına güven yüzde 0,4, Diyanet’e güven yüzde 0,7’de kaldı. 
Araştırmada, bu başlığa dair değerlendirmede, "Türkiye’deki en önemli kurumların ciddi anlamda bir değerler erozyonu yaşadığını görmekteyiz. Bu durum esasen halkta ülkeye karşı ve geleceğe karşı bir güven bunalımının göstergesidir. Kurumların itibarının acilen yeniden tesis edilmesi en önemli ve ivedi yapılması gereken işlerdendir. Temel olarak güvensizliğin nedeni ise kurumların tarafsızlığının yitirilmesi olarak düşünülmesidir. Her ne kadar TSK güvenilen kurumlar içinde en önde gelmiş olsa da önceki yıllardaki araştırmalara göre çok ciddi güven kaybı yaşamıştır. Daha önceleri TSK’ya güven % 90 ve üzerinde çıkarken şimdi bu oranın % 35 seviyelerinde olması endişe vericidir. Genel itibari ile önceki dönemlerde tarafsız diye düşünülen Cumhurbaşkanlığı makamında güven oranı TSK kadar olmasa da çok yüksekti. Ancak geldiğimiz bu noktada Cumhurbaşkanlığı makamına güven % 25 ile son yılların en düşük seviyesine gerilemiştir" denildi.

ÇOKLU BARO SİSTEMİ DOĞRU BULUNMUYOR

Araştırmaya göre, çoklu baro sistemini doğru bulmayanlar çoğunlukta. Katılımcıların yüzde 65'i doğru bulmadığını, yüzde 19'u doğru bulduğunu, yüzde 15,9'u da fikri olmadığını beyan etti. 

AYASOFYA’NIN İBADETE AÇILMASI

Ayasofya’nın ibadete açılmasını doğru bulan ve bulmayanların oranı ise neredeyse eşit. Ankete katılanların yüzde 49'u doğru bulduğunu, yüzde 48'i doğru bulmadığını, yüzde 3 de fikri olmadığını belirtti. 

İKTİDAR BAŞARISIZ, CHP’Lİ BELEDİYELER BAŞARILI BULUNDU

Covid-19 salgını süresince iktidarı başarısız bulanlar çoğunlukta. Ankete katılanların yüzde 35’i başarısız, yüzde 21,8’i hükümeti başarılı buldu. Hükümetin yaptığı yardımları yetersiz bulanların oranı ise yüzde 64,3.

Araştırmaya göre, Covid-19 salgını sürecinde CHP'li belediyeleri başarılı bulanların oranı ise 35,6. Ankete katılanların yüzde 22,5’i başarısız, yüzde 21,5’i de ne başarılı ne başarısız bulduğunu ifade etti. 

YÜZDE 27 CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNDEN MEMNUN DEĞİL

"Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminden ne derece memnunsunuz?" sorusuna ankete katılanların yüzde 27,6’sı memnun değilim, yüzde 22,5’i ise memnunum yanıtını verdi. "Hiç memnun değilim" diyenlerin oranı ise yüzde 24,3 oldu.

ERDOĞAN’DAN SONRA SÜLEYMAN SOYLU

Ankete göre, "Erdoğan'dan sonra AKP'nin başına kim geçmeli?" sorusuna yüzde 38,2 Süleyman Soylu yanıtını verdi. Soylu’yu yüzde 17,8 ile Fahrettin Koca takip etti. "Hiç kimse/hiçbiri geçmesin" diyenlerin oranı ise yüzde 21.

EN BEĞENİLEN SİYASETÇİ ERDOĞAN

Ankete göre, Türkiye'de en beğenilen siyasetçi Erdoğan. Bu soruya Kemal Kılıçdaroğlu diyenlerin oranı yüzde 12,6, Selahattin Demirtaş diyenlerin oranı yüzde 11,2 oldu. 

AKP’NİN OYU YÜZDE 34, MHP BARAJ ALTINDA KALIYOR

"Bu pazar seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusuna ankete katılanların yüzde yüzde 34,2’si AKP dedi. CHP'nin oyu yüzde 25,3, HDP'nin yüzde 10,8, İYİ Parti'nin yüzde 10,2 oldu. MHP ise yüzde 8,2 ile baraj altında kalıyor. Ankete göre, yeni kurulan DEVA Partisi’nin oyu yüzde 1,8, Gelecek Partisi’nin oyu yüzde 1,2. Kararsızlar ise yüzde 5,8.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Recep Tayyip Erdoğan, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ile yarışında farklı oylar alıyor. 

Ankete göre, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ekrem İmamoğlu’nun oyu yüzde 33,1, Recep Tayyip Erdoğan’ın oyu ise yüzde 39. 

Erdoğan, Mansur Yavaş ile yarışırsa oyu yüzde 49,7’ye çıkıyor. Yavaş’ın oyu ise yüzde 30,5.

TÜRKİYE MUTSUZ

Ankete katılanların yüzde 33,4’ü mutlu hissettiğini, yüzde 22'si mutlu hissetmediğini belirtti.

Araştırmaya göre, en çok güvenilen gazete yüzde 20,4 ile Sözcü oldu. Ankete katılanların yüzde 36,7'si gazete okumadığını belirtti. 

TÜRKİYE’DE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YOK

Ayrıca, ankete katılanların yüzde 60,6'sı Türkiye'de basın özgürlüğü olmadığını düşünüyor. 

 

Öne Çıkanlar