Türkiye: NATO’nun 'Rusya yanlısı', 'Taliban dostu' üyesi

Türkiye: NATO’nun 'Rusya yanlısı', 'Taliban dostu' üyesi
'Taliban çevresinde, çıkarların ve ideolojik akrabalığın tuhaf bir birleşiminde, biri NATO üye devleti de dahil olmak üzere yeni bir Batı karşıtı çevre gelişiyor.'

Burak Bekdil Middle East Forum’a Türkiye’nin NATO üyeliğiyle tamamen çelişen dış politika girişimlerini değerlendirdiği bir makale kaleme aldı:

"Taliban, kurulduğu 1994 yılından bu yana Ortaçağ’dan kalma kafa kesme, kadınları taşlayarak öldürme, kadınlara zorla giydirme, öğrenci kızları öldürme, toplu tecavüz, kadınları evlerine kilitleme dahil olmak üzere en kötü şöhretli şeriat yöntemlerini kullanıyor. 

Şimdi NATO tarihinde ilk kez bir üye ülkenin başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taliban'ın İslam yorumunun Türkiye'ninkiyle çelişmediğini söyledi.

Aslında İslam'la bir aşk ilişkisi çiçek açıyor gibi görünüyor. Ağustos ayının sonunda Taliban, Türkiye'den Kabil'in havaalanını işletmek için teknik destek istedi. Hamas yanlısı, İslamcı müttefikler Türkiye ve Katar, o zamandan beri Hamid Karzai Havalimanı'nın yeniden açılması için Taliban'ın şartlarını tartışıyorlar.

Sadece havalimanını işletecek teknisyenler, özel şirketler ve güvenlik personelinin güvenlik sorunu endişe kaynağı olmaya devam ediyor. 2 Eylül'de Türkiye, radikal grubun Afganistan'da iktidara dönmesinin ardından Kabil havaalanının güvenli bir şekilde işletilmesi için Taliban ve diğerlerinden gelen önerileri değerlendirdiğini söyledi.

Erdoğan 27 Ağustos'ta gazetecilere verdiği demeçte, 'Taliban ile üç buçuk saat süren ilk görüşmemizi gerçekleştirdik. Gerekirse bu tür görüşmeleri tekrar yapma fırsatımız olacak' dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 6 Eylül'de Türkiye'nin Afganistan'ın geleceği konusunda Taliban ile "doğrudan görüşmelerde" olduğunu belirtti. Bakan, "Sonuçta Türkiye'nin Afganistan'dan tamamen çekilmesi yanlış olur" dedi.

Türk İslamcıları ve Afgan radikalleri arasında yükselen ittifak karşılıksız görünmüyor. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, bir Türk teknik ekibinin bu ay havalimanının iç ve dış hat uçuşları için yeniden açılmasına yardımcı olmak için Kabil'e geldiğini söyledi.

Middle East Eye tarafından Ağustos ayında açıklanan bir taslak anlaşma, Türkiye'nin Taliban'ı Afganistan'ın meşru hükümeti olarak tanımasını ve Kabil havaalanında özel bir şirket aracılığıyla güvenlik sağlamasını sağlayacak hükümler içeriyordu.

Taliban çevresinde, çıkarların ve ideolojik akrabalığın tuhaf bir birleşiminde, biri NATO üye devleti de dahil olmak üzere yeni bir Batı karşıtı çevre gelişiyor.

Türkiye'nin Taliban merkezli gayri resmi müttefikler grubuna katılmasının tek nedeni İslamcı ideoloji değil. Örneğin Rusya, Taliban'ı tanımıyor. Batı karşıtı duygular, şu anda Afganistan'ın radikal yöneticilerine kur yapan bu bölgesel güçleri bir araya getiriyor.

Türkiye'nin F-35 savaş uçağını inşa eden ABD liderliğindeki çok uluslu konsorsiyumdaki ortaklığı, Ankara'nın Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini almaya karar vermesinin ardından askıya alındı. Karar, Türkiye'nin savunma sanayisine 10 milyar dolarlık kayıp sözleşmeye ve ABD (CAATSA) yaptırımlarına mal oldu. 

Üstelik zarar tek taraflı değil. Bir önceki Müsteşar Yardımcısı Ellen Lord'a göre, kritik üretim için bir "müttefik"e güvenmekten ve ardından politika değiştikçe bu yeteneği yeniden güçlendirme ihtiyacından öğrenilen zor ders, nihayetinde ABD vergi mükelleflerine 500 milyon ila 600 milyon dolar arasında bir maliyete mal olacak. 

Türk tarafında ise ders hiç  alınmamış görünüyor. Rus devlet silah ihracatçısı Rosoboronexport, Ağustos ayı sonunda yaptığı açıklamada, yakında daha fazla S-400 hava savunma füzesi sistemi tedariki için Türkiye ile yeni bir sözleşme imzalayabileceğini söyledi. Genel Direktör Alexander Mikheev, Ordu-2021 Uluslararası Askeri-Teknik Forumunda olası sözleşmenin ayrıntılarını açıklamadan, 'İstişareler devam ediyor. Onların zaten son aşamada olduklarına inanıyorum.' dedi.

Bunu teyit eden Erdoğan, 29 Ağustos'ta Türkiye'nin Rusya'dan ikinci parti S-400 satın almaktan çekinmediğini söyledi: 'İkinci paketinin alımı vb. konularda bu konularda hiçbir tereddütümüz yok. S-400 olsun, savunma sanayi olsun, Rusya ile birçok adım attık.' 

Rusya'nın Türkiye ile askeri angajmanı yalnızca gelişmiş bir hava savunma sistemi ile sınırlı olmayabilir. Rusya'nın Askeri-Teknik İşbirliği Federal Servisi Direktörü Dmitry Shugayev, Moskova ve Ankara'nın Türkiye'nin yeni bir yerli savaş uçağı olan TF-X'i inşa etme çabalarıyla ilgili olası ortak girişimler konusunda görüşmelerde bulunduklarının sinyalini verdi. 

ABD Başkanı Joe Biden'in Afgan draması, farklı Batı karşıtı hesaplamalara dayanan bir dizi Batı karşıtı ittifakı teşvik edecek. Kanıt? Sadece doğum günü partisi için Taliban'ın davet listesindeki ülkelerin isimlerine bakın."

Kaynak: https://www.meforum.org/62683/turkey-natos-pro-russian-taliban-friendly-ally

Öne Çıkanlar