Türkiye'ye yaptırım tasarısı komisyondan geçti

Türkiye'ye yaptırım tasarısı komisyondan geçti
ABD'de Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda Türkiye’ye yaptırım öngören tasarı kabul edildi.

ABD Senatosu'nun Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye'ye Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımı hakkında Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerce hazırlanan yaptırım tasarısını görüştü.

Yapılan oylamada, Türkiye'ye yönelik yaptırım öngören tasarı, 18 evet, 4 hayır oyuyla kabul edildi. Hayır oyu veren senatörler Rand Paul, Ron Johnson, Ted Cruz ve Tom Udall oldu.

Tasarı buradan Senato Genel Kurulu’nda oyalanacak. Tasarı, Senato Genel Kurulu’ndan da geçtiği takdirde son olarak Başkan Trump’a gidecek. Ancak 100 kişilik Senato Genel Kurulu’nun 3’te 2’sinden fazlası tasarıya evet oyu verirse, Trump’ın veto yetkisi kalkıyor.

Yaptırım tasarısında, Halkbank’ın yaptırıma tabi tutulması, silah ambargosu uygulanması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin mal varlıklarının araştırılıp ortaya çıkarılması gibi maddeler yer alıyor. 'ABD’nin ulusal güvenliğini teşvik ve IŞİD'in canlanmasının önlenmesi' ismini taşıyan tasarıda ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e de yaptıtım öngörülüyor.

YAPTIRIMLARIN KALKMASI 3 ŞARTA BAĞLI

Yasa tasarısıyla Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye başlattığı harekatı sebebiyle Türkiye’ye silah ambargosu uygulanarak sevkiyatın durdurulması da amaçlanıyor. Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemleri de tasarının diğer bölümünü kapsıyor. Türkiye’ye yaptırım öngören tasarının kaldırılması için 3 şart bulunuyor. Birinci şart, Türkiye’nin  Kuzey Suriye harekatına son vermesi. İkinci şart, Türkiye’nin "IŞİD'e karşı yürüttüğü mücadelenin" haricindeki unsurlarını Suriye’den geri çekmesi. Üçüncü şart ise Türkiye’nin IŞİD'le mücadeleyi tehlikeye atacak hareketlerde bulunmaması olarak belirtiliyor.

Tasarıyı hazırlayan senatörlerden Demokrat Partili Robert Menendez, oylamanın ardından "Bu tasarı, Suriye’deki davranışının kabul edilemez ve S-400 olmasının tahammül edilemez olduğunu Türkiye’ye açıkça gösteriyor" dedi. Komitenin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Jim Risch ise "Şimdi Senato’nun bir araya gelme ve Türkiye’nin davranışını değiştirmek için bu fırsatı kullanmasının vakti" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar