Ukrayna: Buça'da gördükleriniz buzdağının görünen kısmı

Ukrayna: Buça'da gördükleriniz buzdağının görünen kısmı
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rusya'nın Buça'da yaptıklarıyla ilgili olarak buzdağının görünen kısmı olduğunu söyleyerek 'Mariupol'de durum daha kötü' dedi.

Rusya ordusunun Kiev yakınlarındaki Bucha'da sivilleri infaz etmekle suçlandığı ceset görüntülerine ilişkin Ukrayna'dan gelen açıklamalar daha fazlasının da yaşandığı yönünde.  Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile Polonya'nın başkenti Varşova'da dünkü görüşmesi sonrası açıklamada, Kiev yakınlarındaki Bucha kasabasından görüntülere işaret ederek "Mariupol'da durum çok daha kötü" dedi.

'BUÇA BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI'

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde "yeni büyük ölçekli taarruza hazırlandığı" mesajı veren Kuleba, bölgedeki kıyı kenti Mariupol'a kıyasla yaşananların "buzdağının görünen kısmı" olduğunu savundu. Ukrayna Dışişleri Bakanı, Rusya'nın Donbass bölgesindeki Donetsk ve Lugansk'ta daha fazla bölgeyi ele geçirmeye çalışacağını savunarak şunları şöyledi:

"Kanayan Mariupol'ü ele geçirmeye çalışacaklar. Bucha'da gördüğümüz vahşet, Rus ordusunun bugüne kadar Ukrayna topraklarında işlediği tüm suçların buzdağının görünen kısmı ve size abartmadan büyük bir üzüntüyle söyleyebilirim ki Mariupol'deki durum, Bucha'da ve Kiev yakınlarındaki diğer şehir ve kasaba ve köylerde gördüklerimize kıyasla çok daha kötü. Bucha, Mariupol ve diğer yerlerin dehşeti ciddi G7 ve Avrupa Birliği (AB) yaptırımları gerektiriyor."

'BUCHA'YA MESLEKTAŞLARIMI DAVET EDİYORUM'

"Bucha kurbanları ve Ukrayna halkı adına ortaklarımızdan Rusya'ya bu hafta en ağır yaptırımların uygulanmasını talep ediyorum" diyen Kuleba, Batı ülkelerinin Rusya'ya yaptırımları ağırlaştırmasını talep etti. Kuleba, uluslararası temsilcileri Bucha'ya davet ederek şunları söyledi:

"Yasaklı Rus bankalarını SWIFT'ten çıkarmaya veya Rus gazını, petrolünü ve kömürünü almaya devam etmeye, Rusya'ya satılan veya Rusya'dan satın alınan ürünleri limanlara ve ürünlerini Rus gemilerini almaya devam edip etmeme konusunda hala şüpheleri olanlar için meslektaşlarımı, yabancı temsilcileri (Bucha'ya) davet ediyorum. Bu konuşmamı, bu hafta NATO'da, AB'de, G7 Bakanlar toplantısında bir araya gelecek olan tüm dışişleri bakanlarına yapıyorum. Rusya'yla iş yapmanın gerekliliği konusunda şüpheleriniz, isteksizlikleriniz veya argümanlarınız varsa, önce Bucha'ya gidin, sonra benimle konuşun."

'RUSYA'YA YENİ BİR YAPTIRIM DALGASI GEREKİYOR' 

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da mevkidaşı Kuleba ile yaptığı görüşmede, Ukraynalılara desteğin artırılmasını ele aldıklarını belirterek şu açıklamayı yaptı: "Bu, daha fazla silah ve daha fazla yaptırım anlamına geliyor. Putin'in Ukrayna'da kaybetmesi gerekiyor. Bu haftanın ilerleyen günlerinde G7 Dışişleri Bakanları ve NATO Dışişleri Bakanları bir araya gelecek. Yeni ve zorlu bir yaptırım dalgasını duyurmamız gerekiyor. Gerçek şu ki Batı'dan Putin'in savaş makinesine hala para akıyor. Bu son bulmalı."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar