Umudunu kaybeden göçmenler sınırdan dönmeye başladı

Umudunu kaybeden göçmenler sınırdan dönmeye başladı
TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu Üyesi HDP'li Gergerlioğlu göçmenlere ilişkin 'Avrupa ve Türkiye’nin karşılıklı olarak para ve siyasi pazarlık yapıldığı görülüyor' dedi.

İdlib krizi sonrası daha fazla göçün kaldırılamayacağı gerekçe gösterilerek Türkiye’nin sınırları açtığını açıklamasının ardından 12 gün geçti. Avrupa ve Türkiye sınırda yaşanan drama ilişkin taraflar birbirlerini suçlarken, göçmenlerin sınırı geçme hayali bir bir tükeniyor.

Avrupa ile Türkiye’nin göçmenleri para ve siyasi pazarlık yaptığını söyleyen TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu üyesi ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu "İktidarın göçmenleri şantaj aracı olarak gördüğü çok açık. İçişleri Bakanı var olmayan sayılar zikrediyor. Avrupa ve Türkiye’nin karşılıklı olarak para ve siyasi pazarlık yapıldığı görülüyor. Göçmenler olduğu için Türkiye’nin anti demokratik uygulamalarına göz yuman bir Avrupa var şuanda. Avrupa, göçmenleri elinde koz olarak bulunduran Erdoğan’ı karşısına almak istemiyor. Çünkü iki tarafında insan hakları konusunda büyük ihlalleri var. İnsanlık dışı bir koz olarak kullanıyorlar. Yunanistan’ın sert müdahalesiyle çok fazla geçiş olmuyor. Öyle geçişler olsa Yunanistan’ın AB sınırında yoğunlaşma olur. İnsanlar aç susuz kalıyorlar ve ölüyorlar. Geri dönen insanlar var" diye konuştu.

SINIRDA BEKLEYEN GÖÇMEN SAYISI AZALIYOR: KOŞULLARI ÇOK KÖTÜ

Birgün'den Gökay Başcan'ın haberine göre sınırda bekleyen göçmen sayısında azalma yaşandığını belirten CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu "Yunanistan polisinin sert müdahalesi sürüyor. Bütün göçmenler Pazarkule’ye konuşlanmış durumda. Bekleyen göçmenlerin yüzde 70’i Suriyeli değil. Çok kötü koşullarda yaşıyorlar. Çevrede seralar var, seraların plastik örtülerini sökerek kendilerine barınak yapıyorlar. Orada bekleyen çocuklar da var" diye konuştu.

‘GELİNEN NOKTA İKTİDAR POLİTİKALARININ SONUCU‘

Sınırda yaşanan insanlık dramının iktidarın Suriye politikasının sonucu olduğunu ifade eden CHP’li Gaytancıoğlu "Bu olanlar iktidarın politikasının sonucu, nedenlerine tekrar bakmak gerekiyor. 3 saatte Emevi Camii’nde namaz kılarız derken üç saatte 3 milyon göçmen geldi ülkeye. Bundan sonra ne olacağı belli değil. Bölgede terörist unsurların temizlenmesi, bu yurttaşların güvenli bir şekilde ülkelerine dönmesi lazım. Avrupa’ya geçmek isteyenler içinde görüşmeler yapılmalı. Sınırlar açılmalı. Eğer Avrupa’nın böyle bir düşüncesi yok ise bu insanlar boşuna buralarda bekletilmemeli" ifadelerini kullandı.

YUNAN ÇİFTÇİ TARIM İLACI SIKTI

Yunanistan güvenlik güçlerinin, kara sınırlarına giren göçmenlere uyguladığı şiddetin yanı sıra bazı Yunan köylülerin de traktörlerle göçmenlerin üzerine tarım ilacı sıktığı görüntüler, sosyal medyada yayınlandı. Görüntülerde, traktöre binen köylülerin tel örgü çekilen sınır hattı boyunca Türkiye tarafındaki göçmenlere tarım ilacı sıktığı görülüyor. Tarım ilacının, Yunanistan’da yaşayan aşırı sağcılar tarafından sıkıldığı iddia edildi. Traktörden tarım ilacı sıkılırken, bölgede bulunan Yunan asker ve polislerinin müdahale etmediği görüldü.

Öne Çıkanlar