Urfa'da kurulan 'Suriye Milli Ordusu' TSK operasyonu için Fırat'ın doğusuna gitti

Urfa'da kurulan 'Suriye Milli Ordusu' TSK operasyonu için Fırat'ın doğusuna gitti
Kendisine 'Suriye Milli Ordusu' diyen grup, Urfa'da polis korumasında kurulmuş, TSK'nin Fırat'ın doğusunda düzenleyeceği operasyona katılacaklarını söylemişti.

AKP iktidarının Suriye'nin kuzeyine düzenleyeceği askeri operasyon için TSK'nin hazırlığı devam ediyor. Millî Savunma Bakanlığı'nın, "Harekât için bütün hazırlıklar tamamlanmıştır" açıklamasının ardından, Urfa'da polisin korumasında AKP hükümetinin desteğiyle kurulan ve kendisine 'Suriye Milli Ordusu' diyen grubun, TSK operasyonuna destek vermek için El Bab'dan yola çıkarak Fırat'ın doğusuna geçtiği bildirildi.

'SURİYE MİLLÎ ORDUSU YOLA ÇIKTI'

Türkiye gazetesinden Selçuk Böke'nin haberine göre 'Suriye Millî Ordusu' adlı grup, AKP hükümetinin Suriye'de Fırat Nehri’nin doğusuna yönelik yapacağı operasyona destek vermek üzere Suriye'nin El Bab bölgesinden yola çıktıği aktarıldı. 15 araçlık konvoyun, Cerablus kentini geçerek Fırat’ın doğusuna doğru hareket ettiği iddia edildi. 'Suriye Geçici Hükûmeti Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı' olarak adlandırılan Selim İdris "Fırat’ın batısını DEAŞ teröründen özgürleştirdiğimiz gibi Fırat’ın doğusunu da terör çetelerinden kurtaracağız. Millî Ordu olarak operasyona hazırız. Halkımız güven ve barış içinde yaşayacak. Terörist çetelerin bölgeden çıkarılması Türk kardeşlerimizle ortak hedefimizdir" ifadelerini kullandığı bildirildi.

KİMDİR BU 'SURİYE MİLLİ ORDUSU'?

AKP hükümetinin daha önce "Milli Ordu" ve "Ulusal Ordu" ismi ile bir araya getirdiği, tamamı kendi denetiminde olan "Özgür Suriye Ordusu" (ÖSO) unsurlarının "komutanları" ile yine hükümetin oluşturduğu 'Suriye Geçici Hükümeti’nin Başbakanı Abdurrahman Mustafa ve 'Savunma Bakanı ile Genelkurmay Başkanı' denilen Selim İdris, geçtiTürkiye'nin daha önce "Milli Ordu" ve Azez'de 30 Aralık 2017 tarihinde "Ulusal Ordu" ismi ile bir araya getirdiği ve tamamı kendi denetiminde olan "Özgür Suriye Ordusu" (ÖSO) unsurlarının "komutanları" ile yine Türkiye'nin oluşturduğu "Suriye Geçici Hükümeti’nin Başbakanı" Abdurrahman Mustafa ve "Savunma Bakanı ile Genel Kurmay" Başkanı Selim İdris, Urfa'da bir otelde polisin aldığı yoğun güvenlik önlemleri altında toplandı. Geçtiğimiz hafta Urfa'da bir otelde polisin aldığı yoğun güvenlik önlemleri altında toplanmıştı.

"Milli Ordu" ve "Ulusal ordu" ismi ile İdlib'te El Kaide uzantılı Heyet Tahrir El Şam ve TSK'nin girdiği Afrin'de talan ve işkenceyle adını duyuran ÖSO grupları, toplantıda "Suriye Milli Ordusu" (Ceyşül Vatani) adı altında birleştiklerini, düzenli ordu statüsüne geçtiklerini ve kendi aralarında kurdukları 'savunma bakanlığına' bağlandıklarını açıklamıştı.
Kendisine "Suriye Geçici Hükümeti’nin Başbakanı" diyen Abdurrahman Mustafa, 50 bin askerden oluşan yeni ordunun Türkiye’nin olası Fırat’ın doğusuna yönelik harekatına da destek olacağını söylemiş, "Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı’nda Özgür Suriye Ordusu Türk askeri ile omuz omuza çarpışmıştır" demişti.

ANKARA'NIN IŞİD PLANI DA HAZIRMIŞ

Türkiye gazetesinde yer alan haberdeki bir diğer detay da bölgede bulunan IŞİD'lilerin ne olacağı. Hükümete yakın gazete Ankara’nın planının da hazır olduğunu iddia etti. Plan şu ifadelerle aktarıldı:

"Bölgede bulunan yaklaşık 1.500 DEAŞ’lı terörist, hapishane benzeri yüksek güvenlikli binalarda tutulacak. DEAŞ’lıların sayısının iddia edildiği gibi 10-12 bin olmadığı da belirtilirken, Türkiye’nin oluşturacağı güvenli bölge dışında kalan ve DEAŞ’lıların aileri ve yakınlarının tutulduğu Haseke kentinin yakınlarındaki El Hol Kampı’nın ise operasyon kapsamına girmediği ifade ediliyor. El Hol Kampı, 1991’deki Körfez Savaşı’nda ve 2003’teki ABD işgali sırasında Iraklı sığınmacılara ev sahipliği yaparken, bugün DEAŞ’la bağlantısı bulunan 50’den fazla ülke vatandaşını barındırıyor. Ayrıca Tel Abyad yakınlarındaki Ayn İsa ve Derik’teki Roj kamplarında da binlerce yabancı kadın ve çocuk tutuluyor."

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar