Urfalı gençlerden Kılıçdaroğlu’na Demirtaş sorusu: İktidara geldiğinizde serbest bırakılacak mı?

Urfalı gençlerden Kılıçdaroğlu’na Demirtaş sorusu: İktidara geldiğinizde serbest bırakılacak mı?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Urfa’da gençlerle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu’na sorular yönelten gençlerin gündeminde Demirtaş, Kürt meselesi ve olası seçimler vardı.

Remzi BUDANCİR 


ARTI GERÇEK- İktidar cephesi her ne kadar seçimlerin 2023’te planlandığı gibi yapılacağını açıklasa da siyasi partilerde yakın zamanda seçim olacak havası hakim. Dolar kurundaki yükseliş, ülkede yaşanan ekonomik krizin derinleşmesin ardından muhalefet partilerinin seçim çağrıları da arttı. En son CHP’nin Mersinde düzenlediği mitinge katılım oldukça yüksek oldu. Kamuoyu araştırmalarında ise AKP’nin oy kaybettiği, MHP’nin baraj altında olduğunu gösteriyor. CHP, HDP ve  İYİ Parti gibi muhalefet partilerinin oy oranlarını arttırdığı görülüyor. İktidarın oy kaybettiği, muhalefetin ise yükselişe geçtiği bu dönemde siyaset sahnesi oldukça hareketli.

URFA’NIN SİYASİ EĞİLİMİ

En son 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde HDP’nin İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde verdiği destekle belediyeleri kazanan CHP’nin temel hedefi ülke genelinde oylarını arttırmak. CHP’nin üst üste milletvekillerinden oluşan heyetleri gönderdiği kentlerden biri de Urfa. Kürt, Türk, Arap ve Ezidiler başta olmak üzere farklı kimlik ve inançların yan yana yaşadığı Urfa kozmopolit bir yapıya sahip. Yoğun mülteci nüfusunun da olduğu kentin belediyesi AKP’de. Kentin siyasi eğiliminde aşiretlerin büyük etkisi var. Ülkenin siyasi eğilimine göre iktidarda olan yada iktidara gelmesi beklenen siyasi partilere desteğin çıktığı Urfa’da AKP ile HDP yarışıyor.  Bu güne kadar CHP’nin varlık gösteremediği kentte ilgisi ise oldukça yüksek.

CHP URFA’DA BELEDİYEYİ HEDEFLİYOR

Kentte edindiğimiz bilgiye göre CHP özellikle büyükşehir belediyesini almak için yoğun bir çalışma içinde. CHP’li milletvekilleri kanaat önderleri, aşiretlerin ileri gelenleri başta olmak üzere geniş bir kesimle görüşmeler yapıyor. Milletvekilleri ise kentin temel sorunları ile ilgili saha çalışması yürütüyor. Urfalıların aktardığına CHP İstanbul ve Ankara’da olduğu gibi ittifakla belediyeyi kazanma hedefinde. Kentte belediye başkanlığı için adı geçen kendisi de Urfalı olan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal. Ancak CHP’nin tek başına büyükşehir belediyesi kazanabilmesi olası değil. AKP’nin 31 Mart seçimlerinde yüzde 60 gibi bir oranla belediye başkanlığını kazandığı kentte HDP’nin yüzde 30 civarında oy oranı var. CHP’nin ise yüzde 4 civarında. CHP’nin kazanabilmesi için HDP başta olmak üzere diğer muhalefet partilerinin desteği gerekiyor.

KILIÇDAROĞLU TOPLANTISINA YOĞUN İLGİ

En son CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu milletvekillerinden oluşan bir heyetle Urfa’daydı. Kılıçdaroğlu’na ilgi oldukça yoğundu. Kılıçdaroğlu’nun Urfa programında STK temsilcileri ve muhtarlar buluşması vardı. Toplantının yapılacağı salon tıklım tıklım dolmuş, salona giremeyenler konuşmayı dışarından dinledi.  Toplantı salonuna gelen Mahmut Tanal’a ilgi yoğundu. Kimisi elindeki dosyaları verdi, kimisi ise fotoğraf çektirdi. Tanal’ın "Artık bunlara oy vermeyin" sözlerine çiftçiler  "Sen belediye başkanı ol, sana oy verelim" dedi. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında da belediye vurgusu vardı. Belediye Başkanlığını kazanmaları durumunda çiftçilere ücretsiz elektrik vereceklerini belirten Kılıçdaroğlu, İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediyelerini örnek göstererek yerel yönetimlerle birçok sorununu çizeceklerini söyledi. CHP Urfa’da sadece belediyeyi mi hedefliyor diye sorduğumuz bir CHP’li, "Hayır sadece belediye değil. Evet şimdiye kadar pek destek yoktu, ama şu anda yoğun ilgi var. Böyle sürerse CHP Urfa’da vekil sayısını 3’e yükseltebilir" diye cevap verdi.

KILIÇDAROĞLU’NA DEMİRTAŞ VE DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI SORULARI

Kılıçdaroğlu akşam saatlerinde ise gençlerle bir araya geldi.  Basına kapalı olan toplantı Urfa Barosu Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Bu toplantıya da katılım oldukça yüksekti. Toplantıya katılanlardan edindiğimiz bilgiye göre Kılıçdaroğlu toplantıda da sözünü kesmeden gençlerden sorular aldı. Sırası ile söz alan gençler Kılıçdaroğlu’na yaklaşık 50 soru yöneltti. Kentin ekonomik durumundan gençlerin sıkıntılarına, CHP’nin iktidara gelmesi durumunda ne yapacaklarını soran gençlerin en çok üzerinde durduğu konu Kürt meselesi, Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olması, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda CHP’nin aldığı tutum vardı. Kılıçdaroğlu’na yöneltilen sorular arasında "Dokunulmazlıkların kaldırılması, Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olmasından dolayı özeleştiri verecek misiniz?", "Demirtaş’a atılan iftiralar hakkında ne düşünüyorsunuz? O bir siyasi tutsaktır. İktidara geldiğinizde Demirtaş serbest bırakılacak mı?", "İktidara geldiğinizde anadil konusunda somut bir adım atacak mısınız?" ve  "HDP ile ittifaka nasıl bakıyorsunuz? HDP ile ittifakınız var mı, varsa nasıl bir ittifak" gibi sorular vardı.

KÜRT MESELESİNİN ÇÖZÜM YERİ MECLİSTİR

Toplantıya katılanların aktardığına göre Kılıçdaroğlu tüm soruları not aldı. Soruların ardından sırasıyla yanıtlamaya başladı. Ülkenin ekonomik durumu, CHP’nin çözüm önerisi ve atacakları adımları anlatan Kılıçdaroğlu, "Kürt sorunu" ile ilgili soruya "Kürt sorunu Türkiye’nin en temel sorunlarından bir tanesidir. Kürt sorunun çözüm adresi Türkiye Büyük Millet Meclisidir. Başka yerlerde çözüm aramak doğru değildir. Mecliste bu sorun çözülmelidir" cevabını vererek çözümün adresinin meclis olduğunu söyledi.  

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI

Dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili soruya Kılıçdaroğlu o dönemin koşullarını hatırlattı. Evet demeselerdi referanduma gidileceğini belirten Kılıçdarooğlu, "Dokunulmazlıkların kaldırılmasında aleyhte kullansaydık referanduma götüreceklerdi, Türkiye o zaman daha karanlık bir ortam içerisine girecekti" dedi.

"DEMİRTAŞ SERBEST KALACAK MI?" SORUSUNA YANIT

Soruların büyük bir bölümü Demirtaş ile ilgiliydi. Gençler Kılıçdaroğlu’na iktidara gelmeleri durumunda Demirtaş’ın serbest bırakılıp bırakılmayacağını sordu. Demirtaş’ı en çok partisinin milletvekillerinin ziyaret ettiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, Demirtaş’ın içeride kalmasının haksızlık olduğunu, hukuka aykırı bir şekilde içeride tutulduğunu söyledi. Demirtaş’ın bir siyasi tutuklu olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Selahattin beye yapılan eleştirilerin hiçbir kıymeti yoktur. İnşallah göreceksiniz, halkın iktidarında Selahattin bey de, Osman Kavala da, haksız yere içerinde yatan bir sürü askeri öğrenciler var, onlar da; avukatlar da hepsi çıkacak" cevabını verdi. 

Öne Çıkanlar