Urla'da taş ocağına karşı eylem

Urla'da taş ocağına karşı eylem
Urlalılar, taş ocağına karşı yapılan eyleme 'Kuş seslerinin yerini dinamit sesleri almasın', 'Ocağınız batsın' yazılı dövizlerler katıldı.

İzmir'in Urla ilçesine bağlı Balıklıova ve Kadıovacık mahalleleri arasındaki Bulubaş Tepe mevkiinde açılması planlanan taş ocağına karşı eylem yapıldı.

Açılmak istenen taş ocağı için Kadıovacık'ta düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısına CHP'li Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, önceki dönem CHP milletvekilleri Zeynep Altıok, Musa Çam ve Ayşe Gürocak, CHP Urla İlçe Başkanı Hakan Özbadur, Urla Kent Konseyi Vekili Hadi Başman, Urla Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu üyeleri, Urla Kent Konseyi Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Ali Yanar, Kadıovacık Mahallesi Muhtarı Nazif Çakıroğlu, Balıklıova Mahallesi Muhtarı Akın Yılmaz, çok sayıda çevreci dernek üyesi, sivil toplum kuruşlarının temsilcileri ve köy halkı katıldı. Toplantıya katılanlar ellerinde, 'Taş ocağı istemiyoruz', 'Kuş seslerinin yerini dinamit sesleri almasın' ve 'Ocağınız batsın' yazılı dövizler taşıdı.

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, konuşmasında, "Burası Kadıovacık; Türkiye'de karbon ayak izini ölçen ve her sene karbon salınımını azaltan köy olarak dünya literatürüne giren köyümüz, dünyanın en çevreci köylerinden biri" dedi.

Uyar, "Şimdi biz nasıl izin veririz bu topraklara taş ocağı açılmasına? Nasıl izin veririz ağaçlarımızı kesmelerine, bu semadan yağmuru dindirmelerine? O zaman nasıl görürüz rengârenk gökkuşağını? Toprak kokusunu içimize çekmekten mi vazgeçelim? Göllerimizin kurumasına mı izin verelim yoksa? Nasıl sularız tarlalarımızı o zaman? Kuş cıvıltısı yerine kamyon gürültüsü duymak istemiyoruz ki biz. Deprem etkisi yaratacak, evlerimizi tahrip edebilecek ve kulaklarımızı sağır edebilecek ölçüde kuvvetli, işçi sağlığını tehlikeye atacak patlamaların endişesini yaşamak istemiyoruz. O tozu solumak istemiyoruz. O tozun doğayı mahvetmesini istemiyoruz. Doğal yaşam üzerinde yarattığımız olumsuz etki yalnızca bizleri mi endişelendiriyor? Ekolojik ayak izimizi derhal azaltmalıyız" diye konuştu.

Bölgede organik zeytinyağı üretimi yaptıklarını, geçimlerini zeytincilik ile sağladıklarını belirten Kadıovacıklı köylüler, "Zeytinlerimizi ne zorluklarla diktik. Zeytincilikle uğraşan çiftçimiz sıkıntı yaşayacak" diyerek taş ocağını istemediklerini dile getirdi.

Olumsuz hava şartlarına rağmen katılımın yüksek olduğu toplantının ardından, bölgede taş ocağının istenmediği dile getirilen sloganlar eşliğinde ve maske takılarak yürüyüş yapıldı. (DHA)

Öne Çıkanlar