Uzman doktordan sağlıklı ve kaliteli uyku için tavsiyeler

Uzman doktordan sağlıklı ve kaliteli uyku için tavsiyeler
Prof. Dr. Akkoyunlu, kaliteli uykunun yolunun uyku hijyeninden geçtiğini belirterek, bunun için yapılması gerekenleri anlattı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, uyku ilaçlarının bilinçsiz kullanımı ve uyumadan önce kaçınılması gereken faktörlere ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

Uyku ilaçlarının doktor kontrolünde kullanılmadığı takdirde ciddi rahatsızlıklara yol açtığı açıklayan Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Bu ilaçların nedene yönelik tedavisi olmadan kullanıldığında kronik uyku ve psikolojik bozukluklarından ölüme kadar giden ciddi tehlikelere yol açıyor. Doktor kontrolünde verilmeyen tedaviler gerçek uykuyu taklit eden yalancı bir uyku deformasyonu oluşturuyor" dedi.

‘ÖLÜME BİLE NEDEN OLABİLİR’
Prof. Dr. Akkoyunlu, uyku problemine karşı bilinçsizce kullanılan ilaçların ölüme neden olabilecek kadar ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkat çekerken, uyumadan önce yapılmamasını tavsiye ettiği şeyleri de şöyle sıraladı:

"Yatmadan önce televizyona, telefona ve bilgisayara bakmak beyinde kortizon gibi stres hormonları salgılayarak uykuyu dağıtıyor. Zaten aydınlatılmış ya da ışıkla kirletilmiş şehir uykumuzu kaçırırken, kullanılan cihazlarda uykuya dalmayı zorlaştırıyor. Algıyı, duyguları, konsantrasyonu, hafızayı zayıflatan uykusuzluk, doğru karar alamama, dikkatsizlik, depresyon gibi ciddi sonuçlar doğuruyor."

‘YALANCI UYKU DEFORMASYONU’

Uykuya dalmak ve gündüz uyanık kalmak için uyku hapları gibi medikal ürünlerden medet umulduğunu belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, şu uyarılarda bulundu:

"Bu ilaçlar doktor kontrolünde ve nedene yönelik tedavisi olmadan kullanıldığında kronik uyku ve psikolojik bozukluklarından ölüme kadar giden ciddi tehlikelere yol açıyor. Doktor kontrolünde verilmeyen tedaviler gerçek uykuyu taklit eden yalancı bir uyku deformasyonu oluşturuyor. İlaçla uykuya dalmak beyinde tıpkı üç boyutlu film izlemek gibi sanal bir gerçeklik oluşturur."

‘BİR HASTALIĞINIZ VARSA BU İLAÇLAR ZARARLI OLABİLİR’

"Uyku gerçek ve dinlendirici olmaktan çok uzaktır. Bunun yanı sıra bir hastalığınız varsa bu ilaçların etkileşimleri ciddi zararlar verebilir. Ek hastalığınız olmasa bile solunumu baskılayan bu ilaçlar ölüme kadar giden birçok soruna yola açabilir. Bu yüzden reçeteli ya da reçetesiz verilen ilaçları eş dost tavsiyesiyle kullanmayın. Uyku haplarını kafanıza göre kullanmayın."

‘KALİTELİ UYKUNUN YOLU; UYKU HİJYENİ’
"Kaliteli uykunun yolu uyku hijyenini sağlamaktan geçiyor. Uyumak için kendimize karanlık ortam hazırlayın ve zaman verin. Buna rağmen uyuyamıyorsanız profesyonel destek alın." (Sözcü)

Öne Çıkanlar