Uzmanlar enflasyonu değerlendirdi: Soframızdan çalıp, yandaşınıza aktardığınız çarkı kıracağız

Uzmanlar enflasyonu değerlendirdi: Soframızdan çalıp, yandaşınıza aktardığınız çarkı kıracağız
Ağustosta yüzde 19,25'e yükselerek politika faizinin üzerinde gelen enflasyonun ardından dolar da artık görüldü. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın bundan sonraki duruşuna dikkat çekiyor...

ARTI GERÇEK - Türkiye'nin ağustos enflasyonu, sınırlı düşüş tahminlerine karşın, piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon ağustosta aylık bazda yüzde 1,12 arttı, yıllık enflasyon yüzde 18,95'ten yüzde 19,25'e yükseldi. Böylece, yıllık enflasyon yüzde 19 olan politika faizinin üzerine çıkmış oldu.

TÜFE'nin aylık yüzde 0,7 artması, yıllık enflasyonun ise yüzde 18,7 seviyesine sınırlı gerilemesi bekleniyordu. 

Beklentilerin üzerinde artan TÜFE sonrası dolar/TL 8.31'den 8.34'ün üzerine kadar yükseldi.

Yüzde 19,25'e çıkan yıllık enflasyonun yüzde 19 olan politika faizinin üzerine çıkmasıyla birlikte oluşan negatif reel getiri ortamı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) olası faiz indirimi ihtimalini eylül toplantısında ortadan kaldırdı. 

ENFLASYON VERİSİ SONRASI GÖZLER MERKEZ BANKASI'NDA

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, emtia fiyatları, kur ve artan talebin enflasyonu yukarı yönlü etkilediğini ifade etmiş, politika duruşunun enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edeceğini söylemişti.

TCMB yılın üçüncü enflasyon raporunda 2021 yıl sonu enflasyon beklentisini yukarı yönlü revize ederek yüzde 12,2 olan enflasyon tahmini yüzde 14,1’e yükseltmişti.

TCMB, Ağustos ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında piyasa beklentilerine paralel şekilde politika faizini yüzde 19 seviyesinde tutmuş, karar metnindeki mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği ve politika faizinin enflasyon üzerinde oluşturulmaya devam edileceği mesajlarını da korumuştu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), "Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar politika faizinin, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceğini" duyurmuştu. Piyasalar, Merkez Bankası'nın 23 Eylül'de nasıl bir karar alacağına odaklandı.

Merkez Bankası'nın faizi artırıp artırmayacağı merak ediliyor. Bazı ekonomistlere göre PPK'da 'enflasyondaki tablo geçici' mesajı verilip, faiz hamlesi gelmeyebilir.

DÖVİZ KURLARI YUKARI DÖNDÜ

Güne 8,25'in hemen üzerinde başlayan ve enflasyondan dakikalar önce 8,30'u aşan dolar/TL, veriyle birlikte 8,34'ün de üzerine çıktı. Benzer grafiklerle euro/TL'de 9,85'ten 9,92'ye tırmandı. Dolar/TL, dün gün içi en düşük seviye olarak 8,2584'ü ile 15 haftanın en düşük seviyelerine gerilemişti. 

GIDA FİYATINDA AYLIK YÜZDE 3,18, YILLIK YÜZDE 29 ARTIŞ

Aylık bazda yükselişin en belirgin olduğu gruplar yüzde 3.18 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 2.27 ile lokanta ve oteller ve yüzde 1.38 ile ev eşyası olarak sıralandı. Aylık düşüş gösteren ana gruplar yüzde 3.08 ile giyim ve ayakkabı ve yüze 0.77 ile ulaştırma oldu. Yıllık bazda ise en yüksek artış yüzde 29 ile gıda ve alkolsüz içecekler kaleminde yaşandı. Bu kalemi yüzde 22.91 artış ile ev eşyası ve yüzde 21.76 artış ile ulaştırma izledi.

Uzmanlar beklenenden yüksek gelen enflasyon verisiyle ilgili değerlendirmelerini paylaştı:

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "TÜİK'in rakamlarını makyajlamaya harcadığınız emeği dönün ekonomiyi iyi yönetmeye harcayın" diyerek, "Merkez Bankası Başkanı politika faizini enflasyonun üstünde tutmayı vaat etmişti. Resmî enflasyon yüzde 19’u aştı. Yüzde 6 faize "vatana ihanet" diyen Sayın Erdoğan; Ya "vatana ihanet" tanımına açıklık getirin ya da faizi düşürün. Ama sakın "TCMB bağımsızdır" masalı anlatmayın" değerlendirmesi yaptı.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, "Politika faizi, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir." İfade net. Enflasyonun politika faizinin yüzde 0.25 üstüne çıkmasıyla top TÜİK'den TCMB'ye geçmiş oldu. "bu ifade ile kastedilen ortalama enflasyon", "beklenen enflasyon" sözünü duymamız yakındır" dedi.

Ekonomist Murat Kubilay, "Bu ayın tüketici enflasyonu oranları: Bir aylık enflasyon yüzde 1,12, 12 aylık enflasyon yüzde 19,25, 18 yıllık enflasyon yüzde 510. 2003 başındaki 100 TL'nin bugünkü değeri 16,4, 2003 başındaki 100 TL'nin satın alma gücü kaybı yüzde 83,6" tespitinden bulundu.

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, "Tüketici enflasyonu yüzde 19,25 olarak açıklandı. Çarşıda, pazarda halkın gördüğü enflasyon ise yüzde 40’ın üzerinde… Enflasyonu düşük göstererek; işçinin, memurun, emeklinin maaşlarına düşük zam yapıyorlar. Soframızdan çalıp, yandaşınıza aktardığınız çarkı kıracağız!" dedi.

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, "Merkez Bankası: "Politika faizi,enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir." "Reel faiz yüzde 2'den az olmayacaktır" Enflasyon ağustosta yüzde 18.95'ten yüzde 19.25’e yükseldi. Politika faizi yüzde 19 geçici mi diyeceksin, taahhütlerine sadık kalıp politika faizini yükseltecek misin?" diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Rekorların enflasyonu! Yüzde 19,25 ile enflasyon 2004'ten beri en yüksek ağustos ayı enflasyonu oldu. Merkez Bankası'nın politika faizini geride bıraktı. Memur ve emekliye verilen yüzde 8.45'lik zamdan eser kalmadı. Başkanlık sisteminin 38 ayının 36’sı çift haneli enflasyonla geçti" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar