Vaka sayısı azalıyor, sağlık emekçileri can vermeye devam ediyor

Vaka sayısı azalıyor, sağlık emekçileri can vermeye devam ediyor
Ocak ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 199 emekçinin yarısından fazlası sağlık çalışanı.

ARTI GERÇEK- Coronavirus vaka sayılarının sağlık sistemini zorlaması ile birlikte alınan tedbirlerle vaka sayısı Kasım ayından bu yana 30 binlerden 8 bine düştü. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG Meclisi) yayımladığı Ocak ayı iş cinayetleri raporuna göre en çok ölüm ve Covıd-19’a bağlı ölüm sağlık çalışanlarında yaşandı.

İSİG Meclisi’nin Ocak ayı iş cinayetleri raporuna göre 199 emekçi çalışırken önlenebilir nedenlerle iş cinayetinde yaşamını yitirdi.

'NEDENİ, HASTALARLA YOĞUN TEMAS ETME DEĞİL, KÖTÜ ÇALIŞMA KOŞULLARI'

Salgının adım adım işçi sınıfı hastalığına dönüştürüldüğünü kaydeden İSİG Meclisi, rapora ilişkin yaptığı açıklamada sağlık emekçilerine dikkat çekerek, "Salgında yaşanan ‘işçikırımı’nın merkezinde ise sağlık emekçileri vardı. Sağlık, bu dönem yalnızca hastalarla yüksek yoğunlukta temas etmenin bir sonucu olarak değil, kötü çalışma koşullarının bir sonucu olarak da en çok ölümün yaşandığı işkolu oldu" ifadelerine yer verdi.

Pandemi ile birlikte Coronavirus kaynaklı işçi ölümlerinin 823 olduğu belirtilen İSİG Meclis’inin raporuna göre, Ocak ayına ilişkin veriler şöyle:

199 kişinin yarısından fazlası sağlık emekçisiydi. Bu sektörde ölüm oranı yüzde 54 oldu. Sağlık sektörünü yüzde 22 ile ticaret,eğitim, büro işkolları takip etti. 

İş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımında yüzde 41 ile Coronavirus öne çıktı. İşe gidip gelirken ve çalışırken yapılan kazalarda ölüm oranı ise yüzde 17 oldu.

Yaşamını yitiren çalışanların 177’si işçi ve memurlardan oluşuyor. 22 kişi ise kendi hesabına çalışan esnaf ve çiftçiler.

Yaşamını yitiren 71 kişi 51 yaş üstü. 65 yaş üstü 20 işçi yaşamını yitirdi.

Ocak ayında 1 çocuk işçi yaşamını yitirdi. Ölenlerin 186’sı erkek, 13’ü kadın işçi ve 9'u mülteci/göçmen işçi.

Yaşamını yitiren çalışanların sadece 14’ü sendikalı.

İSİG Meclisi'nin raporunun detaylarına yazıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Öne Çıkanlar