Yerel basında koronavirüs önlemi

Yerel basında koronavirüs önlemi
Basın İlan Kurumunun koronavirüs ile ilgili aldığı kararlar yetersiz. Yerel gazeteler Basın İlan Kurumunun yüzde 15 kesintiden vazgeçmesini istiyor.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürece birçok ülkede hızlıca yayılan Koronavirüs tehlikesi sürüyor. Salgının ayıldığı ülkeler arasında Türkiye de var. Her gün vaka sayısından artış yaşanırken, Sağlık Bakanlığı halkı daha dikkatli olması gerekliliği konusunda uyarılar yapıyor. Önlemler kapsamında yurttaşlara evde kalın çağrısı yapıldı. Yurttaşlardan evden çıkılmaması, temastan kaçınılması, dezenfektan ve eldiven kullanılması istendi. 65 yaş üstü yurttaşlar için sokağa çıkma yasağı getirildi.

BASIDA KORONAVİSÜRÜS DÜZENLEMESİ

Devlet kurumlarının aldığı önlemler bununla sınırlı değil. Koronavirüs ile mücadele konusunda bir önlem de Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü’nden geldi. Basın İlan Kurumu, COVID-19’la (koronavirüs) mücadele kapsamında, sahada zor ve riskli şartlar altında çalışan gazetecilerimize ve yayınlarını aksatmadan sürdüren basına destek olmak amacıyla biz dizi karar aldığını açıkladı. https://www.bik.gov.tr/basin-ilan-kurumundan-covid-19la-mucadele-surecinde-basina-destek-kararlari/ Basın İlan Kurumu’nun açıkladığı 7 maddelik kararda, gazetelerin kadrosunda görev yapan gazetecilerin tam ve eksiksiz olarak çalışmış kabul edileceği, illerde günlük yayınlanan gazeteler kendi aralarında anlaşarak en az iki gazete çıkarabileceği gibi düzenlemeler yer aldı. Bunun ardından Basın İlan Kurumu illerde gazetelere alınan kararlar iletildi.

BİNGÖL’DE 9 GAZETE YERİNE 3 GAZETE YAYINLANACAK

Basın İlan Kurumu’nun bu kararının ardından kentlerde yayın yapan günlük yerel gazeteler kendi aralarında anlaşarak sadece 2 ya da 3 gazete çıkarma kararı aldı. Bu kararın alındığı kentlerden biri Bingöl. Bingöl’de yayın yapan 9 gazete kendi aralarında anlaşarak günde 3 gazete yayınlanma kararı alındı. Bu uygulamanın Türkiye genelinde uygulandığını belirten Bingöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mahmud Arda, "Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun 23 Mart 2020 tarihli toplantısına aldığı karara istinaden Bingöl merkezde günlük yayın yapan 9 gazete, her gün en az üç gazetenin yayınlanması kaydıyla mutabakat sağlamış bulunuyoruz. Hangi gazetelerin hangi günlerde basılacağını belirten dilekçemizi, Basın İlan Kurumu temsilcisi olan Bingöl Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne sunduk. Bugün itibariyle her gün üç gazete çıkacak" dedi.

DİYARBAKIR’DA ANLAŞMA SAĞLANAMADI, GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Basın İlan Kurumu’nun gazetelerin kendi aralarında anlaşmasını istediği kentlerden biri de Diyarbakır. Günlük 8 gazetenin yayınlandığı kentte gazete sahipleri arasında görüşmeler sürüyor. Gazete sahipleri anlaşma sağlamak için görüşme yapsa da şu ana kadar herhangi bir anlaşma sağlanamadı. Önümüzdeki günlerde görüşmeden bir sonuç elde edilmesi bekleniyor.

"BİK KARARI SORUNLARI ÇÖZMÜYOR"

Basın İlan Kurumu’nun aldığı bu kararın gazetelere olumlu anlamda etkisi ise tartışma konusu. Diyarbakır’da yayın yapan gazeteler, bu tedbirlerin yetersiz olduğu görüşünde. Yerel basının çok zor koşullarda yayın yaptığını hatırlatan gazeteciler, "BİK'in aldığı kararlar ve hükumet tarafından alınan  vergilerin ertelenmesi kararı aslında var olan sorunları ötelemekten başka bir anlam taşımıyor" görüşünde. Basın İlan Kurumu’nun ihale ilanlarının yayınlandığı gazetelerden yüzde 15 kesinti yaptığını hatırlatan gazeteciler, "Gazetelerden aldıkları yüzde 15 komisyon oranını en azından bu süreçte geri çekmeleri gerekiyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'e verilen faizsiz kredilerden Anadolu basını da faydalandırılsın. Ayrıca SGK ve vergi oranları düşürülebilir"  sözleri ile atılması gereken adımları sıraladı. 

Öne Çıkanlar