Yolsuzluk, usulsüzlük, keyfiyet: Kartal’da yıkılan binanın geçmişinde AKP’li isim var

Yolsuzluk, usulsüzlük, keyfiyet: Kartal’da yıkılan binanın geçmişinde AKP’li isim var
Kartal’da çöken binanın sahipleriyle hemşehri olan ve kaçak kat izni veren Sekmen’in AKP’den aday olduğu öğrenildi. Çökmeden sonra da bina için resmi başvuru yapıldığı ortaya çıktı.

Fırat YEŞİLÇINAR / Onur DALAR


ARTI GERÇEK- İstanbul’un Kartal ilçesine bağlı Orhantepe Mahallesi’ndeki Sema Sokak’ta bulunan 8 katlı Yeşilyurt Apartmanı, 6 Şubat Perşembe günü, saat 16.00 sıralarında yerle bir oldu. Resmi kayıtlara göre 43 kişinin yaşadığı 14 daireli binanın 3 katının kaçak olduğu olaydan sonra açıklandı. Şu ana kadar 18 kişinin cansız bedenine ulaşılan binayla ilgili çok sayıda soru işareti mevcut. Hükümete yakın medyanın iddiasına göre binanın sahibi Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Hüsnü Yeşilyurt. Fakat belediye kayıtlarında binanın Hikmet Yeşilyurt adına kayıtlı olduğu görülüyor. İki Yeşilyurt arasında ise uzaktan akrabalık bağı var.

Yeşilyurt Apartmanı 1992 yılında yapı ruhsat izni aldı. Bu bilgi Kartal Belediyesi tarafından açıklandı. 1992 yılının belediye başkanı SHP’den seçilen Mehmet Ali Büklü 1975-1980 yılında da Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Kartal Belediye başkanlığı yapmıştı. Büklü, 1995 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

KAÇAK KATLAR REFAH PARTİSİ DÖNEMİNDE ÇIKILMIŞ

Büklü’den sonra göreve 1994 yılında Refah Parti’li Mehmet Sekmen geldi. Erzurum Pazaryolu doğumlu olan Mehmet Sekmen’in döneminde Yeşilyurt Apartmanı ile ilgili çok sayıda başvuru yapıldı. Erzurum Pazaryolu nüfusuna kayıtlı ve aynı zamanda bina sahibi olan Hikmet Yeşilyurt’un da aralarında olduğu hak sahipleri 1998 yılında vergi beyanı başvurusu yaptı. Vergi beyanı başvurusu süreci ise şöyle gelişti: Bina 6 kat olarak ruhsatlandırılmıştı, fakat daha sonra hak sahipleri projeye 2 kat daha ilave edince, katlarda 4 daire oluştu. Hak sahipleri de 1998 yılında vergi beyanı başvurusunda bulundu.

ESKİ BELEDİYE BAŞKANININ MGV BAĞLANTISI

Sekmen’in görev yaptığı sürede de çok sayıda kaçak yapı iddiası var. Yeşilyurt Apartmanı’na vergi beyanı başvurusu yapıldığı yıl Sekmen, dönemin İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu tarafından görevden alındı. Sonradan İstanbul 2. İdare Mahkemesi tarafından göreve iade edilen Sekmen, şu iddialar ile görevden alınmıştı: Belediyede işçi olarak çalışırken, iş akdi feshedilen Kartal Milli Gençlik Vakfı (MGV) Başkanı Güven Yaman'ın ortağı olduğu Yamanlar şirketine iki kamyonu usulsüz kiralamak. Daha az kıdemli olduğu halde bazı memurları, siyasi ve keyfi nedenlerle yükseltmek; bazı memurları da cezalandırmak. İdari Mahkeme kararlarını uygulamamak. RP'li kişi ve kuruluşlara ayrıcalık tanımak, muvazaalı yöntemlere başvurmak.

Görevden alınmasına neden olan Kartal Milli Gençlik Vakfı, Sekmen’in aktif siyasi hayatına başladığı yer.

SEKMEN, AKP’NİN HEM BELEDİYE BAŞKANI HEM YENİDEN ADAYI

Sekmen, 1989 yılında Refah Partisi Kartal İlçe Başkanı oldu. 1992 yılında Samandıra Belediye Başkanı, 1994 yılında Kartal Belediye Başkanı oldu. 1999 yılında ise tekrar Kartal’da başkan seçildi. 2002 yılında milletvekili oldu. 2007’de ikinci kez seçilen ve hakkında çok sayıda yolsuzluk iddiası bulunan Sekmen, Meclis’te sırasıyla, Plan Bütçe, Çevre ve Bayındırlık Komisyonları’nda görev yaptı. 2014 yılında AKP’den Erzurum Belediye Başkanı seçilen Sekmen, 31 Mart yerel seçimleri için AKP’nin Erzurum adayı.

BİNA HÜSNÜ YEŞİLYURT’UN MU?

Bir başka iddia ise Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Hüsnü Yeşilyurt ile ilgili. Bazı basın kuruluşlarına göre binanın sahibi Hüsnü Yeşilyurt. Edindiğimiz "Emlak Vergisi Bildirimi" belgelerine göre binada hak sahibi olan isim Hikmet Yeşilyurt. Artı Gerçek’e konuşan Hüsnü Yeşilyurt, Hikmet Yeşilyurt ile uzaktan akraba olduğunu söyledi. Yeşilyurt, binada kendisine ait hiçbir daire olmadığını da ekledi.

‘BİNANIN KOLONLARI KESİLMEDİ, SU ALIYORDU‘

Yeşilyurt Apartmanı ile ilgili bir başka iddia ise kolon kesildiği yönünde. Binanın zemin katında bulunan dükkânda 13 yıl kalan esnaf Gökçe Mete, bina ile ilgili farklı detaylar verdi. Gökçe, binada bulunan dairelerin camlarının kendiliğinden kırıldığını ve binanın durmadan su aldığını söyledi. "Bodrum katında bir mobilyacı vardı. Mobilyacı o dükkandan çıktıktan sonra oraları su bastı. Su aldıkça kolonlar çürüdü. Bina bundan dolayı da çökmüş olabilir. Zaten binaya bir yenileme de yapılmadı. Sadece dışarıya bir mantolama yaptılar." Mete, binada bulunduğu süre boyunca da kolonların kesildiğini görmediğini de sözlerine ekledi.

DİKKAT ÇEKEN TARİH

Öte yandan Kartal’da çöken binadaki bazı dairelerin beyan tarihini 7 Şubat 2019 olarak yapılması da dikkat çekti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar