Yüksekova Belediye Eş Başkanı Remziye Yaşar tahliye edildi

Yüksekova Belediye Eş Başkanı Remziye Yaşar tahliye edildi
Remziye Yaşar, 15 Ekim 2019 tarihinde gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı.

15 Ekim 2019 tarihinde yapılan ev baskını ile gözaltına alınan ve 17 Ekim günü Hakkari Adliyesi’nde çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan ve 5 Kasım 2019 tarihinde Elazığ Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edilen Yüksekova Belediye Eşbaşkanı Ramziye Yaşar’ın ilk duruşması bugün Hakkari 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya SEGBİS ile katılan Yaşar’ın duruşmasına avukatları, HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, HDP il ve ilçe eş başkanları ile ailesi katıldı.

‘İDDİALARI KABUL ETMİYORUM’

Duruşma kimlik tespiti ile başladı. "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma" suçlaması yöneltilen Yaşar savunma yaptı.

Daha önce yargılandığı birkaç dosyadan suç yaratmak için kolluk tarafından delil yaratılmaya çalışıldığını ve dosyada kendisine yöneltilen hiçbir suçlamayı kabul etmediğini belirten Yaşar, "Aleyhime suçlamalarda bulunan şahısların hiç birisini tanımıyorum. Yöneltilen suçların işlendiği iddia edilen tarihlerde başat suçlamalar yüzünden cezaevinde bulunuyordum.  Bu yüzden iddia makamının iddia ettiği gibi bir suçlamayı kabul etmiyorum ve tahliyemi talep ediyorum" dedi.

‘YENİDEN SUÇ YARATILMAK İSTENİYOR’

Yaşar savunmasında devamla şunları söyledi. "Bana ait olan ve Kuzey Irak’ta bir örgüt elemanının üzerinden çıktığı iddia edilen belge 9 yıl önce Yüksekova eşraflarından olan Hacı Ahmet Öner’in evinden çıkan ve 9 yıl önce yargılandığım ve bu yüzden cezaevinde kaldığım bir belgedir. Bu konudaki ifadelerimde önceki dosyalarımda mevcuttur. Bu belgenin daha önce yargılandığım bir dosyadan alınıp iddia edildiği gibi başka bir ülkede başka birsinin cebinden çıkması mümkün değildir. Ki bu belge mahkemenin sorumluluğu altındaki bir dosyada olması gerekirken kolluğun eline nasıl geçtiği araştırılması gereken bir konudur. Belediye eş başkanı seçildikten sonra çok sayıda tebrik mesajı almıştım ve suçlamaların bir kısmı da bunlardan ibaretti. Bunlar suç değildir. Evimden alındığı belirtilen kitap ve flaşdisk bana ait değildir. Tolstoy’un savaş karşıtı bir sözünü paylaştım doğrudur, savaşa ve ölüme karşı biri olarak bunu şimdi de savunuyorum. Hendek dönemine ait HTS kayıtlarındaki telefon bana ait değildir. Ve kullandığım telefon kolluk tarafından bilinmektedir ve ben iddia edilen tarihlerde Van’da ikamet ediyordum ve HTS kayıtlarım da orada olduğunu kanıtlıyor. Belediye başkanı seçildikten sonra 10 yıl önce cezasını çektiğim bir dosyadaki belgelerin yeniden karşıma çıkarılmasını kabul etmiyorum ve tahliyemi talep ediyorum."

Yapılan savunmanın ardından tanıkların dinlenmesine geçildi. Tanıklar emniyetteki ifadelerinin işkence altında alındığını belirterek suçlamaları kabul etmedi.

‘YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR DELİLDEN YOKSUN’

Savunma yapan avukatların hepsi davanın siyasi bir dava olduğunu ve SEGBİS ile alınan ifadelerin hukuka aykırı olduğunu belirtti. Avukatlar yaptığı savunmada, "Bilindiği üzere 15 Ekim 2019 tarihinde Hakkari ve Yüksekova Belediyelerinin seçilmiş eş belediye başkanları hakkında gözaltı kararı verilmiş olup 17 Ekim 2019 tarihinde haklarında tutuklama kararı verilmiştir. 18 Ekim 2019 tarihinde ise söz konusu belediyelere kayyum atanmıştır. Bu tutuklama kararları, devletin Kürt illerindeki kayyum politikasını meşru göstermeye yönelik bir gayri hukuki tedbirden ibaretti. Bugün Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin müvekkil, Yüksekova Belediye Eş Başkanı Remziye Yaşar hakkında verdiği tahliye kararı da kayyum politikasına dikilen kılıfın işlevini tamamladığının bir örneği olarak görülmelidir. Hazırlanan dosya tamamen siyasi saiklerle hazırlanmıştır. Çünkü müvekkilimize yöneltilen suçlamalar delillerden yoksundur. Kaldı ki yöneltilen suçlamaların birçoğu daha önceki dosyalara konu olmuş ve değişik tarihlerde müvekkilimiz bu konuda da cezaevinde yatmıştır. Tanıkların ifadelerinin kolluk tarafından zorla alındığı ve gerçeği yansıtmadığı, iddia makamının gerekli araştırmaları yapmadığı açıkça görülmektedir. Çünkü yöneltilen suçlamalara ait tarihlerde müvekkilimiz ya cezaevindedir ya da iddia edildiği gibi ilçede değil de il dışında yaşamaktaydı. Bu nedenle müvekkilimizin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.

Duruşmaya verilen ara ardından mahkeme heyeti Yaşar’ı şartlı tahliye ile serbest bırakırken, duruşmayı da 15 Mayıs 2020 tarihine ertelendi. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar