Tarihe 'Kanlı 1 Mayıs' olarak geçen 1977 1 Mayıs’ının tanıklarından Yunus Uysal, 'O anları hiç unutamıyorum' diyerek, yaşadıklarının hala hafızasında canlı olduğunu belirtti.
1 Mayıs 1977’de Taksim’de gerçekleştirilen kutlamaya yapılan saldırıda yaşamını yitirenler Kazancı Yokuşu’nda anıldı. Anmada katliamın arkasında 'devlet' olduğu vurgulandı.
Babası 'dengbej' destancı idi. Anadili Kürtçe idi. Kürtçe sözlü anlatım geleneğini babasından öğrenmişti.
1 Mayıs 1977'de katledilen 35 kişi, sendika ve meslek örgütlerinin çağrısıyla Kazancı Yokuşu'nda anıldı.
1 Mayıs 1977 Katliamı’nda öldürülenleri anmak için bir araya gelen demokratik kitle örgütü ve siyasi partiler, emekçilere yönelik saldırıların salgında da sürdüğünü belirtti.
Eğer varsa öyle bir evren, Rehanım onu kapıda, ellerini çırparak karşılamış, “Ahmetçim, nerede kaldın seni çok özledim” diyerek boynuna sarılmıştır.
1 Mayıs 1977 davası iddianamesinde yer alan 'gerçek faillerin tespit edilip adalet önüne çıkarılacağı' vurgusu hala bir 'ibret belgesi' olarak geçerliliğini koruyor.
1 Mayıs Tertip Komitesi, 1977 yılında katledilenleri Taksim'de, 1996'da yaşamını yitirenleri ise Kadıköy'de andı.
'15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' anma etkinliklerinin adreslerinden birisi de muhalif herkesin etkinlik, eylem düzenlemesine yasaklanmış olan Taksim Meydanı.
Türkiye’nin 1 Mayıs serüveninde coşkulu kutlamalar da, saldırılar da hiç eksik olmadı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.