Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi, açlık sınırının Eylül 2022’de 7 bin 300 lira olduğunu açıkladı.
TÜİK'in enflasyon verileri tartışılmaya devam edilirken BİSAM, verinin düşük olmasının önemli nedenlerinden birisinin kira hesaplamalarındaki fark olduğunu belirtti.
BİSAM son enflasyon raporunda TÜİK'in enflasyon verilerinin olması gerekenden düşük olduğunu, bunun önemli nedenlerinden birisinin de kira hesaplamalarındaki fark olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Özgür Demirtaş, hükümetin asgari ücrete üç-dört ay içinde 1000 TL daha zam yapacağını tahmin ederken, bunun alım gücünü artırmaya yetmeyeceğini söyledi.
DİSK'e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre; asgari ücretlinin alım gücü bir yılda yüzde 8,3 oranında azaldı.
Gebze ve İstanbul'daki fabrikalar en çok vakanın görüldüğü yerler.
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için günlük 90.53 TL harcaması gerekiyor.
Birleşik Metal-İş metal sektöründeki toplumsal cinsiyet eşitsizliğini araştırdı.
'Her aile ferdinin 1 lira 85 kuruşa bir öğünde karnını doyurması bekleniyor.'
BİSAM tarafından açıklanan Açlık ve Yoksulluk Sınırı raporuna göre, ekim ayında açlık sınırı 2 bin 362 lira olurken, yoksulluk sınırı 8 bin 169 lira olarak gerçekleşti.
Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin hesaplamasına göre, 17 yılda açlık sınırı 5,3 kat artarken, günlük beslenme maliyeti ise 79 TL olarak açıklandı.
Temmuz 2020’de dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 2 bin 385 TL oldu.
Kurdaki fark asgari ücretliyi yoksullaştırıyor.
BİSAM tarafından hesaplamaya göre, 17 yılda açlık sınırı 5,3 kat artarken, aynı dönemde enflasyon artışı 4,6 kat oldu. Açlık sınırındaki artış genel enflasyondan daha fazla arttı.
Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin mayıs raporuna göre, 17 yılda açlık sınırı 5,25 kat artış gösterirken, enflasyondaki artış i4,6 kat olarak gerçekleşti.
Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin farklı sektörlerden işçilerle yaptığı araştırmaya göre, sanayi işçisinin Covid-19 sürecinde gelir kaybı ve borçluluk düzeyi arttı.
Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi, nisanda açlık sınırının 2 bin 407 TL ve yoksulluk sınırının ise 8 bin 327 TL olarak hesaplandığını açıkladı.
BİSAM, metal işçilerine yönelik Nisan ayı salgın raporunu yayınladı.
BİSAM'ın hesaplamalarına göre, asgari ücret, açlık sınırı karşısında üç ay dayanabildi, mart ayında açlık sınırı asgari ücreti tekrar geçmiş oldu.
Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin hesaplamalarına göre, açlık sınırı enflasyondan daha hızlı artıyor. 17 yılda açlık sınırındaki artış 5,16 kat oldu.
Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin hesaplamalarına göre, açlık sınırı 2 bin 250, yoksulluk sınırı 7 bin 782 TL oldu. Açlık sınırı 17 yılda beş kat arttı.
Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin hesaplamasına göre, asgari ücretli dokuz günlük mutfak masrafıyla bir ay karnını doyurmaya çalışıyor.
BİSAM'ın açıkladığı verilere göre, Ekim 2003'de dört kişilik bir aile günlük minimum 15 liraya sağlıklı beslenirken Ekim 2019'da ancak 68.34 liraya sağlıklı beslenebildi.
Tüketici fiyatlarının yüzde 1.36 arttığı temmuzda dört kişilik bir ailenin açlık sınırı hazirandaki 1,971 liradan 1,981 liraya, yoksulluk sınırı 6,818 liradan 6,854 liraya çıktı.
Ücretlilerin haziranda alım gücü kaybı meyvede 11.7, ekmek ve tahıllarda yüzde 7.7, ette yüzde 5.5, süt, peynir ve yumurtada yüzde 4.6, katı ve sıvı yağlarda yüzde 5.8 oldu.
Birleşik Metal İşçileri Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin (BİSAM) araştırmasına göre, ücretlilerin resmi enflasyon karşısında alım gücü pek çok gıda ürünü için eridi.
Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi'nin (BİSAM) verilerine göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 47 liraya çıktı. Açlık sınırı Nisan 2003 tarihinde 462 liraydı.
Birleşik Metal İşçileri Sendikası Araştırma Merkezi'nin hesaplamasına göre, asgari ücretlinin gıda ürünlerinde alım gücü bir yılda yüzde 3.3 düştü.
Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.965 TL olurken, yoksulluk sınırı 6 bin 798 TL'ye çıktı. Açlık sınırı meyve ve sebze için yüzde 93,12 olarak açıklandı.
Asgari ücretlinin gıda ürünleri alım gücü Ocak 2019'da Ocak 2018'e göre yüzde 4.5 düştü. Asgari ücretli geçen yıl 1092 kg soğan alırken, bu yıl 416 kg alabildi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.