Bu sabah 15,94 seviyesine kadar yükselen dolar/TL, 16'ya doğru yükselişini sürdürüyor. Başta döviz kurları olmak üzere ekonomi politikalarının sürdürülebilirliği sorgulanıyor.
Merkez Bankası eski Başkanı Yardımcısı Özatay, 'Karar alıcıların paniklememesi gerekiyor. Paniklerlerse, panik kararlar alınıyor. Sürdürülemez durumun sürmesi açısından büyük risk bu' dedi.
Mevduat yapısının ağırlıklı dövizde olmasının bankaların da işine gelmediğini belirten Erol Taşdelen, bankaların aktif ve pasif dengelerini tutturmakta zorlandıklarını söyledi.
Sağlam, 'Swap hariç net döviz rezervleri eksi 47 milyar dolara inmesine rağmen müdahale için çok yoğun döviz satışları devam ediyor' değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Nebati, 'Dövizi KKM ile durdurduğumuz gibi enflasyonla mücadele öncelikli konuların başında. Enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz' dedi.
Ekonomimiz inşallah modeline dayandığını söyleyen Altuğ, ‘Götürene maşallah, götüremeyene inşallah. Yani ‘İnşallah bir gün sen de götürebilirsin, şimdilik sabret ve şükret’ modeli’ dedi.
Merkez Bankası verilerine göre, 6 Mayıs haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları arttı. Net rezervler ise 17 milyar dolardan 15 milyar dolar seviyesine geriledi.
Özatay, 'Alınan bazı kararlar, döviz işlemlerinin bir yandan giderek kontrol altına alınmaya çalışıldığı diğer yandan biraz daha döviz gelsin amacıyla hareket edildiği izlemi veriyor' dedi.
Financial Times gazetesi, Türkiye'de bankaların döviz işlemlerini sınırlandırma baskısıyla karşı karşıya olduğunu, 1 milyon dolarlık alımlar için bile inceleme ve onay süreci olduğunu yazdı.
128 milyar dolar rezerv erimesini ortaya çıkaran isimlerden biri olan Bürümçekçi, döviz kurunu dengede tutmak için TCMB'nin bu yılın ilk çeyreğinde 24,3 milyar dolar döviz sattığını söyledi.
Merkez Bankası, nisan ayında KİT'lere 3,3 milyar dolarlık daha döviz sattı. Böylece başta BOTAŞ olmak üzere KİT'lere döviz satışı son altı ayda 21,6 milyar dolara ulaştı.
Döviz kurlarının yükselişe geçmesiyle Merkez Bankası ve BDDK, bankalardan kurumsal döviz işlemlerini piyasanın likit olduğu 10.00-16.00 saatleri arasına çekmesini istedi.
TÜSİAD Başekonomisti Altınsaç TL'ye değer kaybettirip cari açığı kapama hesabının tutmadığını belirterek ‘İktisat kural işi. Öncelikle enflasyonda doğru adımlar atarak çözmelisiniz’ dedi.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklentiler dahilinde politika faizini 50 baz puan artırmasının ardından dolar küresel çapta yeniden yükselişe geçti.
Babuşcu, 'Ülkenin giderek artan miktarda dövize ihtiyacı olduğu açık. Acaba o yüzden mi devlet panik halinde sürekli dövizli işlemlere yönelik yeni kurallar getiriyor?' diye sordu.
Prof. Dr. Babuşçu, hükümetin dövizin artışını engellemek için 10-12 milyar dolar döviz sattığını belirtirken, Yeşilada ise, 'Merkez Bankası arka kapıdan 4-7 milyar dolar sattı' dedi.
Her gün yeni bir düzenlemeyle ekonomide oyunun kurallarının değiştiğine dikkat çeken Yeşilada, 'Bu kaosun üstüne dışsal şokları da eklersek, resesyon kaçınılmaz' dedi.
Türk lirası karşısında üst üste 12 gündür değer kazanan dolar, haftanın son işlem gününde 14,86 TL’nin üzerinde el değiştirdi. Euro ise 15,64 TL'den haftayı kapattı.
2022 yılın başından beri yüzde 35’ yakın yükselen Borsa İstanbul’da 3 işlem gününde yaşanan yüzde 6’lık düzeltme yatırımcıları ürküttü.
Kahveci, 'Parasal genişlemede sınır tanımak istemeyen hükümetin tek korkusu döviz... Biz para dağıtırız ama ya bu paralar ile millet döviz almaya kalkarsa?' dedi.
Döviz kurları ve uluslararası petrol fiyatlarına paralel olarak akaryakıt fiyatlarında dalgalanma sürüyor. Benzinin litre fiyatı bu geceden itibaren 1 lira 33 kuruş zamlanacak...
Bloomberg'de yer alan habere göre, Merkez Bankası, yabancıya sıfır faizle TL verip döviz sağlayacak. Yabancıya aldığı TL ile tahvile yatırım şartı getirilecek, dolara yüzde 4 faiz verilecek.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) bankalardan platformlar aracılığı ile gerçekleştirdikleri döviz işlemlerini şube, hazine ve mobil bankacılığa taşımasını istedi.
Faizi düşürdükten sonra hızla artan ticari kredilerin dövize gideceğinden endişe eden Merkez Bankası, zorunlu karşılıkları yüzde 25'e varan oranlarda yükseltti.
Yaklaşık bir aydır 14,5-15 arasında dar bant içinde işlem gören dolar, hafta başından bu yana sınırlı olsa da yukarı yönlü hareket etti.
Merkez Bankası, TL cinsi zorunlu karşılıklara uyguladığı faiz oranını sıfıra çekerken, gerçek kişilerde dövizden dönüşüme uyguladığı ilave faiz ödemesini de sonlandırdı.
Erdoğan’ın “İsteyen herkesin çalışacak işi vardır" açıklamasına Öztrak, 'Herkes iş buluyorsa, mart ayında İŞKUR’da kayıtlı işsiz sayısı 3 milyon 635 bin kişiye nasıl ulaşıyor?' dedi.
AKP tarafından sunulan ekonomiye ilişkin torba yasa teklifine göre, dövizi TL'ye çeviren ve üç ay mevduat yapan kurumlara değerleme, faiz ve diğer kazançlarına KDV'den istisna getiriliyor.
Keşan'da kurulan pazardan alışveriş yapabilmek için Yunanistan'dan Türkiye'ye gelen vatandaşlar sınırda kuyruğa girdi.
Döviz dalgalı seyrini bu hafta da sürdürdü. Dolar kuru, haftayı 14,76 TL’ye yükselerek, euro kuru ise 16.00 TL seviyesine inerek kapattı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.