Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş bir ayı aşkın süredir devam ederken, küresel enerji sisteminde köklü değişiklikler yaşanıyor.
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, ülkesinin Rusya'ya enerji konusunda ambargo uygulamaya hazır olmadığını dile getirdi.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali birinci ayını doldururken, uluslararası kamuoyunda gözler NATO ve G7 zirvelerine çevrildi. Rusya'da borsa bir ay sonra 33 hisseyle tekrar işleme açıldı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, parlamentoda yaptığı konuşmada Rus enerji kaynaklarına hemen uygulanacak ambargonun Avrupa’da yıkıcı etkileri olacağını söyledi.
AB liderler zirvesi sonuç bildiregesinde ortak enerji alımları planlandığını yazdı. ABD ve Katar'la görüşmeler yapılırken Rusya'ya yaptırımlar konusunda ise mutabakat sağlanmadı.
Fed'e bağlı 12 eyalet merkez bankasından biri olan Dallas Fed'in ekonomistleri, 'Rusya'nın enerji ihracatının büyük kısmı piyasadan çekilirse küresel ekonomik gerileme kaçınılmaz' dedi.
Beck, bu yıl için Türkiye'nin önündeki en önemli sorunun enflasyon olduğunu belirterek, savaş nedeniyle enerji fiyatlarının TL'deki belirsizlikle daha ağır hissedildiğini de dile getirdi.
Avrupa, iklim hedefleriyle çelişen, maliyetli, tehlikeli, üstelik Rusya’nın bir tehdit olarak kullandığı nükleer santrallerin kapanma tarihlerini ileri alacak mı, yenilerini inşa edecek mi?
Rus Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşbirliği Dairesi Direktörü Nikolay Kobrinets, Rusya'nın gerekirse AB'yle enerji alanında sert bir cepheleşme içine girmeye hazır olduğunu söyledi.
Enerjide art arda gelen zamların ve enerji arzının özel şirketlerin insafına bırakılmasının tartışıldığı bir dönemde iki doğalgaz kombine çevrim santrali özelleştirme kapsamında alındı.
Avrupa Birliği, Rusya'dan ithal ettiği doğal gaz miktarını 1 yıl içinde 3'te 2 oranında azaltmak için plan hazırladı.
Shell, Rusya'dan spot ham petrol alımlarını durduracağını açıkladı. Shell, petrol ürünleri, gaz ve LNG de dahil olmak üzere Rus hidrokarbon ürünlerinin alımını da sonlandıracak.
AB ülkelerinin enerji konusunda Rusya'ya bağımlılığa karşı 10 yıldır somut bir adım atmadığı yönündeki eleştirilere Almanya Başbakanı Olaf Scholz yanıt verdi.
AB; finans, bankacılık başta olmak üzere ekonomik yaptırımlar uygulamaya koyarken, enerji bu yaptırımlara dahil edilemedi. Çünkü Avrupa yılda 155 milyar metreküp Rus doğalgazı tüketiyor.
Nebati, '2022 genelinde maliyet yönlü baskılar, döviz kurunun gecikmeli etkisi, küresel enerji fiyatlarının etkileriyle enflasyonun yüksek seyretmesi bekleniyor' açıklaması yaptı.
Temel gıdada yüzde 7 KDV indirimine rağmen Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) şubat ayında artan gıda ve enerji fiyatlarının etkisi ile 20 yılın yeni zirvesine yükselmesi bekleniyor.
Mehmet Fatih Arslan, Rusya'nın gazı kesmeyeceğini düşündüğünü söyledi. Ümit Yardım hem bir siyasetçi hem de emekli bir diplomat olarak çözüm önerilerini aktardı.
Prof. Dr. Günay Çifci, 'Ne petrol ne doğal gaz, yakın geleceğin enerji kaynağı olarak gaz hidrat olduğunu bilmekteyiz. Dünyadaki bütün araştırmalar bunu göstermekte' dedi.
Gündemin Gerçekleri’nde Bilgehan Uçak'ın konuklar Eski Rusya ve İran Büyükelçisi Ümit Yardım ve Gelecek Partisi Enerji Politikaları Başkanı Mehmet Fatih Arslan.
AB, Ukrayna'ya askeri harekatta bulunan Rusya'ya karşı finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı ile vize politikası gibi çeşitli alanlarda uygulanacak yaptırımları belirledi.
Rusya-Ukrayna gerilimi sonrası Almanya'nın durdurma kararı aldığı Kuzey Akım 2 boru hattı projesi, Avrupa'nınişlevsiz ve masraflı projeler için kullanılan yeni 'beyaz fili' olacak gibi...
Eski Ekonomi Bakanı Söylemez, Kriz derinleşirse turizm büyük darbe alır, enerji fiyatlarındaki artış Türkiye ekonomisindeki sıkıntıları artırır' tespitinde bulundu.
Uluslararası yargıya konu olmuş Kürt petrolü ve gazıyla ilgili caydırıcı bir iklim oluştu. Buna ilaveten hükümetler arası anlaşma olmadan yatırımcı ya da finansal kaynak bulmak kolay değil.
Mehmet Y. Yılmaz, iktidara enerji alanından elde edilen özelleştirme gelirleriyle ne yapıldığını sordu.
Ekonomist Demir, 'Dünyada enerji fiyatları artmıyorken de biz benzin ve motorinde yüzde 30’luk fiyat artışı yaşamayı faiz indirimi ısrarıyla başardık' dedi.
Kış aylarında stokların tükenmesiyle Avrupa’da doğalgaz en kıymetli enerji kaynaklarından biri oldu. Fiyatların hızla artması ise enerji stoku yüksek ülkeleri avantajlı hale getiriyor.
Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bir araştırma evden çalışma sisteminin doğaya pozitif katkısı olduğunu ortaya çıkardı.
Yaşar, 'Çok ekstrem soğuklarla karşı karşıya kaldık. 15 Ocak'tan sonra Türkiye'de sıcaklıklar, hissedilir derecede çok düştü. Bu, çok ciddi bir soğumadır; nedeni Tonga Yanardağı'dır' dedi.
OSB'lerde yaşanan 3 günlük elektrik kesintisinin ardından devam eden doğalgaz sorunu, sanayiciyi üretim için farklı çareler aramaya itiyor. Artık ön planda enerji bulunabilirliği sorunu var.
Artan enerji faturalarına karşı elektriğin KDV'sini düşürme kararı alan Belçika ayrıca hanelere 100 euroluk enerji çeki gönderecek.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.